Megkezdődött a nagyböjti készület a kisvárdai Szent László köznevelési intézményben

Szentlászlós óvodások, kis- és nagyobb diákok hamvazószerdán ünnepi szentmisén vettünk részt.

Máté Péter atya a homíliájában kiemelte, hogy hamvazószerdán kezdetét veszi a nagyböjti időszak, amikor az önként vállalt lemondásokra és az imádságos lelkületre helyezzük a hangsúlyt. Igyekszünk jobbak lenni, amikor számunkra kedves dolgokról lemondunk vagy felajánljuk valakiért. Péter atya arra hívott minket, hogy legyünk kitartóak, találjuk meg azt az időt, amikor megtapasztalhatjuk, hogy akarunk és tudunk változni. A változással pedig az életünkbe beköszönt egy olyan időszak, amikor képesek leszünk fejlődni Isten közelségében.

A szentmise végén a bűnbánat jeleként az előző évi szentelt barka hamujával hamvazkodtunk.

Az alsó tagozatos hittanórákon is a készületi idő fontosságáról beszélgettünk a diákokkal.

Hangsúlyoztuk az ima fontosságát, megbeszéltük a lemondások jelentőségét és a jószívű adakozások lehetőségeit. Megnéztük és megtapintottuk, milyen is a hamu, amivel keresztet rajzol a pap bácsi a homlokunkra.

A KETT-módszert alkalmazva Krisztus keresztjével a középpontban mindenki elkészítette a saját alkotását, melyen meg is jelenítette a saját kis keresztjét. Megbeszéltük, hogy a Jóisten elindította életünket és útra bocsátott minket. Útjainkon találkozunk sok-sok élethelyzettel, emberrel és természetesen Jézussal, aki akkor is mindig velünk van, amikor mi nem is vesszük észre.

Az órák végén kértük Jézust, hogy kísérjen minket életünk útján, a nagyböjti utunk során különösen is.

Kértük, hogy segítsen észrevenni, ha rossz úton járunk és segítsen a helyes útra való visszatérésben.

A kollégiumban hamvazószerdán Sajgó Szabolcs SJ jezsuita szerzetest, a Párbeszéd Háza igazgatóját láttuk vendégül.

Szabolcs atya az orosz-ukrán háború folytán hazájukból menekülni kényszerült testvéreink segítségére érkezett térségünkbe. Esti áhítatunkon együtt imádkozott közösségünkkel. Elmélkedésében szólt az előttünk álló nagyböjti kihívásokról, hivatásáról, az Istenbe vetett bizalomról. Tanításában hangsúlyozta a böjt lényegét: tanuljuk meg élni az evangéliumot.

A békességet óhajtja lelkünk is, a világ is, ezért imádkoztunk minden közösségünkben Ferenc pápa felhívására a békéért.

Takácsné Makrai Éva tanító, Votykuné Aradi Angéla hittanár, Béres Tamás kollégiumvezető