Az országos karitatív szervezetek felosztották egymás között az ukrán-magyar határátkelőhelyeket – A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Karitász szervezete a Barabásnál érkező menekülteket fogadja  

Az Ukrajnából érkező menekültek fogadására példaértékű összefogást tapasztalhattunk az elmúlt napokban országunkat, egyházmegyénket érintő hat határátkelőhelynél. Az országos karitatív szervezetek, önkormányzatok, a lakossági megmozdulások erejükhöz, lehetőségükhöz mérten mindent megtettek, hogy a tőlük telhető legjobb ellátásban részesítsék az ukrán háború elől menekült családok.

A segítségadás még hatékonyabbá tétele érdekében az országos karitatív szervezetek felosztották egymás között az ukrán-magyar határátkelőhelyeket, hogy mindenhol egyenlő mértékben, egységesen kapjanak ellátást, segítségadást a menekültek. A Katolikus Karitász, ezen belül a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyei Karitásznak a barabási határátkelő jutott. Az országos karitász központ isi fog kitelepülni ma, azaz február 28-án, itt kell majd az egyházmegyei karitásznak besegíteni – tájékoztatta szerkesztőségünket Csordás Gábor atya, egyházmegyei karitászigazgató és kérte a karitász csoportokat a következő elvek betartására, amely adott estben a lakosság azon önkénteseinek is támpontot adhat, akik az egyházmegyei karitász szervezetén keresztül szeretnének segítséget nyújtani:  

A határátkelő helyek közül egyedül Barabásra vigyünk adományokat, de azt is egyeztessük az Egyházmegyei Karitász irodával! (Nyíregyháza, Tábor u. 1./E., kapcsolattartó: Rosszel Gertrud, 30/116-5737). A többi átkelőhely más szervezetek hatáskörébe fog tartozni, ezt tartsuk tiszteletben! Természetesen, ha valahol megszorulnak, és segítséget kérnek, segítünk, de ezt központilag szervezik.

Barabáson szükség lesz önkéntesekre, hiszen ott egész napos, 0/24-es ügyeletet kell tartani.

Továbbra is kiemelt feladat a befogadó állomásokon és a településeinken lévő menekültek segítése, erre összpontosítsuk erőinket! Ha valakinek a településén nincsenek ilyenek, de van összegyűjtött adománya vagy szeretne segíteni, az egyházmegyei központ felé jelezze, hogy jól be tudjuk osztani a lehetőségeket, és ne forduljon az elő, hogy az egyik helyen túl sok adomány/segítő van, a másikon pedig senki. Ha pl. gyűjtünk adományokat és a csoportnak nincs rá helyben szüksége, hozzuk be a központba, hogy innen ésszerűen el tudjuk osztani.

Tegyük a dolgunk és végezzük a szolgálatukat higgadtan. A kapkodás, a rivalizálás, az ellenségeskedés ilyen helyzetben súlyos bűn.

***

Az adományokat a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Karitász központjában is gyűjtik, ahonnan szállítják majd a megfelelő helyre. (Nyíregyháza, Tábor u. 1./E., kapcsolattartó: Rosszel Gertrud, 30/116-5737) fogadják.

A Katolikus Karitász mindezen célok támogatására gyűjtést hirdet a Caritas Ukrajnával közös munkájának támogatására. A gyűjtéshez többféle módon lehet csatlakozni:1356-os adományvonal hívásával (egy hívás 500 Forint támogatást jelent), online adományozással a Karitász honlapján – www.karitasz.hu – keresztül és a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Karitász szervezetének központi bankszámláján „Ukrajnai háború” megnevezéssel – CIB Bank 11100702-18792069-36000001Nemzetközi utalásnál IBAN szám: CIB Bank HU47111007021879206936000001

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi egyházmegye