A házasság megtartásáról, a családcsoport kiemelt szerepéről tartott előadást Nagy Csaba atya, egyházmegyei családreferens Fehérgyarmaton

2022. február 21-én a fehérgyarmati római katolikus templomban Nagy Csaba atya, az egyházmegye családreferense, a Nyíregyháza-jósavárosi Szent Imre Plébánia plébániai kormányzója, a Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola lelki vezetője tartott előadást a házasság szentségéről, a házaspárok egymáshoz való viszonyáról. 

„Házaspárok, akik szétmennek, feloldódnak, mint kávéban a cukor” – hívta fel a mai tendenciára a figyelmet Csaba atya az előadásában. A házasságban elsősorban küzdeni kell a másikért. Nagyon fontos tudni azt, hogy a házasság megmenthető, ha a másik jó oldalát látjuk. Célszerű megfogalmazni azt is a házastársunk felé, hogy miért vagyunk hálásak neki. Őszinte érdeklődéssel kell a másikhoz fordulni. Viszont a házasságot úgy megerősíteni, hogy örökkévaló legyen, csak Krisztus szívével lehetséges.

A Jóisten nem a bosszantásunkra küldte hozzánk a másik felet. A másik fél hibáinak felhánytorgatása helyett annak értékeit, a jó tulajdonságait kellene figyelembe venni. Észre kell venni a másikat, ne szelektíven lássuk, halljuk meg őt. Amikor a párunkat beskatulyázzuk, hibáit emlegetjük, el is toljuk magunktól. A szeretet azonban ajándék, nem befektetés, nem lehet kiszámítani, mit is fogunk visszakapni. Meg kell tanulni bocsánatot is kérni, mert a bocsánatkérés alkalom arra, hogy elmélkedjenek a történteken. Ne gyűjtsünk pontokat a kapcsolatban. Nem vagyunk pontgyűjtő füzetek, ahol ha kigyűl 10 pont, kapunk valamit.

A házasság azt jelenti, hogy egy életen át együtt küzdünk, és együtt megélünk megannyi mélységet, magaslatot, örömet és fájdalmat.

Az előadáson tanúságot tett dr. Kovács Tamás és felesége Diána, akik előző házasságuk problémáiból szabadulva találtak egymásra, s a boldogságra. Tanúságtételükben beavatták a jelenlévőket rögös boldogságkereső útjuk állomásaiba. Mindketten vallásos családban nőttek fel, de a felnőtt élet kezdeti éveiben fokozatosan eltávolodtak a Jóistentől. Azonban rávilágítottak arra, hogy nincs elveszett ember a Jóisten számára. Ők megtapasztalták, hogy Isten szeretete, kegyelme végtelen. Nagyon fontosnak tartják, hogy házasságukban mindig legyen ott a Jóisten. Mindkettőjük szemléletében, hitében nagyfokú változás történt az előző évekhez képest. Diána elmondta, hogy mire Tamást megismerte, már hiányozni kezdett a gyermekkorában megismert, szerető, családi légkör Jézus Krisztussal. „Azért tudjuk egymást így szeretni, mert megéltük, milyen egymás nélkül” – osztották meg a hallgatósággal. 

Az egyházi bíróság érvénytelenítette első házasságukat, s örök hűséget fogadhattak egymásnak, és az esküvő utáni napon végre magukhoz vehették Krisztus testét, ez felemelő katarzis volt számukra. Minden vasárnap hálát adnak, hogy magukhoz vehetik az Eucharisztiát. Ők igazi mozaik-család. Dia első házasságából született két gyermekét hitben, szeretetben nevelik, Tamás első házasságából született gyermekével rendszeresen kapcsolatban vannak – őt az édesanyja neveli -, közös gyermekük szereti a fél-nagytesókat, és most várják második közös gyermekük születését is. 

Ezt követően Nagy Csaba atya a plébániai munkatársaival, köztük Nagy Éva tanárnővel bemutatták a Szent Imre Plébánia közösségi csoportjait is. A Család Csoport mottója: „Az Egyház a családban kezdődik.” Szováti Tamás orosi plébános atya, és Nagy Csaba atya is a családokon keresztül viszik be az embereket a templomba. 

Csaba atya a Szent Imre Plébánia egyházközségében végzett munkát a családpasztorációra építi. Éva tanárnő elmesélte, hogy sokáig kisebb, szabad egyházakban volt hívő keresztény ember. Ma már a nyíregyházi egyházközségben segíthet a plébániai programok szervezésében, háttérmunkájában. Csoportjaik – Család Csoport, Családkórus, Női Klub, Férfi Klub, a kisgyermekek Dekor Csoportja – veszik a fáradtságot, és rendszeresen részt vesznek a közösségi találkozásokon és tevékenységekben, ami ilyen fokon és intenzitással példaértékű. A Család csoport havi foglalkozásain, a Biblia órákon és a felnőtt programok idejére minden alkalommal gyermekfelügyeletet is biztosítanak. Minden közösségi alkalom végén van batyus vacsora. 

A Dekor Csoportban a kicsiny gyermekekkel a következő két hét evangéliumi szakaszát értelmezi „Éva néni”, aztán a gyerekek elkészítik a hirdetőtáblát saját rajzaikkal, ragasztásukkal. A gyerekek szeretnek misére járni, mert érzik, hogy fontosak: nem csak hallgatag résztvevői a szentmiséknek, hanem sok feladatot kapnak, amit lelkesen végeznek. Éva tanárnő megosztotta azon irányú tapasztalatát is, hogy a családpasztoráció az egyházközségben megtartja az özvegyeket, egyedül állókat, elváltakat is. Egymást segítik. A családpasztorációt minden egyházközség saját képére kell leképezni. Vágyjunk arra, hogy közösségben éljünk. Az egyházközségben eltöltött idő pedig közvetlen hatással lesz családi életünkre is.

Az előadást és tanúságtételt Csaba atyáék néhány közös énekkel, és az egyházközség életének elmúlt évéről szóló kisfilm bemutatásával színesítették Csaba atyáék, a rendezvény végén pedig személyes kérdésekre és beszélgetésre volt lehetőség. A kisfilm ezen a linken megtekinthető:

Csaba atya és munkatársai szeretnék az egyházmegye család csoportjaival vagy induló család csoportjaival felvenni a kapcsolatot, hiszen épülhetünk egymás tapasztalatai által, illetve egyházmegyei szinten is keresni szeretnénk a közös programok, találkozások lehetőségét. 

Szent Péter és Pál Plébánia, Fehérgyarmat

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye