Az élet szép – Filmajánló a házasság hetére

A debreceni Szent Anna Főplébánia szervezésében házaspárok, családok közösen nézték meg Roberto Benigni rendezésében Az Élet szép című olasz filmdrámát február 15-én a Házasság hete programsorozatában megtartott filmklubon, a debreceni Szent József Gimnázium dísztermében. A film II. János Pál pápa egyik kedvenc filmje volt.

A jelenlévők a film megtekintése után beszélgettek a látottakról. A beszélgetést dr. Krakomperger Zoltán, az egyházközség plébánosa vezette.

Az Élet szép című olasz filmdráma története 1939-ben, Toszkánában indul, ahol Guido ügyetlen pincérként dolgozik nagybátyja védőszárnyai alatt. Beleszeret a szépséges Dorába, akinek évekig udvarol elképesztő ötletességgel. Miután összeházasodnak, Guido könyvesboltot nyit, és megszületik gyermekük, Giosuè. Mikor a fasiszták Olaszországban hatalomra jutnak, sorsuk nehézzé válik, innentől kezdve sok erkölcstelenséggel kell szembenézniük. A körülményeket Guido humorával igyekszik elviselhetőbbé tenni. Mikor apát és fiát deportálják, Dora önként utánuk indul. A táborban Guido, hogy kisfia lelkét megvédje a háború és a halál borzalmaitól, kínjában kitalálja, hogy az egész csak jól megszervezett játék, melynek győztese nyer egy tankot. Guido végül eléri célját, a fia megmenekül, és a film végén újra találkozhat anyjával.

Főszereplők:

Roberto Benigni (Guido Oreice) Háda János

Nicoletta Braschi (Dora) Pápai Erika

Giorgio Cantarini (Giosue) Czető Zsanett

A filmet rendezte: Roberto Benigni, Oscar – és Arany Oroszlán díjas olasz színész, rendező, forgatókönyvíró.

A film II. János Pál pápa egyik kedvenc filmje volt. Az alkotás további érdekessége, hogy a filmtörténetben ez volt a második eset, amikor egy személy a saját maga rendezett filmjével megkapta a legjobb szereplőnek járó Oscar-díjat.  

Guido feleségét, Dorát Roberto Benigni tényleges felesége, Nicoletta Braschi játssza.

A film 3 kategóriában érdemelte ki az Oscar-díjat, köztük a legjobb idegen nyelvű filmnek járót. Benigni alkotása további 52 díjat nyert, és 26 jelölésben részesült.

A film megtekinthető a következő oldalon is: https://videa.hu/videok/film-animacio/az-elet-szep.mp4-saB9Lk4c8yZfBipQ?start=6

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye