Sajtótájékoztatón mutatták be a keresztény felekezetekről szóló köteteket Debrecenben, a Megyeházán

„A hajdú hagyományok nyomában” című projekt keretében megjelent három keresztény felekezet Hajdú-Bihar megyei történelmét, jelenlétét ismertető köteteket mutatták be 2022. február 10-én, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat épületének Bocskai termében megtartott sajtótájékoztatón.

A sajtóeseményen Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke házigazdaként köszöntötte a Debrecenben működő keresztény felekezetek vezetőit: Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspököt, Kocsis Fülöp hajdúdorogi görögkatolikus érsek-metropolitát, dr. Fekete Károlyt, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökét, az egyházak és a megyei önkormányzat további képviselőit, a kötetek szerzőit. A sajtótájékoztatón a katolikus felekezetet dr. Krakomperger Zoltán általános helynök atya is képviselte, aki tevékenyen részt vett a Római katolikusok Hajdú-Bihar megyében című kötet szerkesztésében, továbbá jelen volt Illyés Gábor helytörténész, a katolikus felekezetről szóló kötet szerzője.

A köszöntések után Pajna Zoltán utalt a „Hajdú hagyományok nyomában” című projektre. Kifejtette, a megyei önkormányzat olyan feladatokat tűzött ki a projekt megvalósításával, amelynek célja a helyi identitás megőrzése. Ennek alakításába kívánják bevonni a történelmi múlttal rendelkező egyházakat és civil szervezeteket, akik a jelenben az értékek mentén kínálnak igazodási pontokat az átlagemberek számára. Hangsúlyozta, hogy a reformátusok, a görögkatolikusok és a római katolikusok lélekszámát illetően meghatározóak a megyében, mivel a 2011-es népszámlálás adatait tekintve a lakosság 63 % vallotta magát valamelyik felekezethez tartozónak. Pajna Zoltán hangsúlyozta, a cél, hogy az embereket ezen vállalásukban megerősítsék, együtt építve a felekezetek közösségeit.  

A megyei önkormányzat elnöke szólt a kötetekről, amelyek hasonló szerkesztési elv szerint készültek, kezdve a történelmi visszatekintéssel, a felekezetek megyei bemutatásán át folytatva az évszázados múltra tekintő épített örökség, egyházi infrastruktúra, a templomok megismertetésével. Képet kaphatunk továbbá az egyházak által vállalt szociális, oktatási, kulturális feladatokról, tevékenységekről. A kötetek bemutatják az egyházak történetének legfontosabb eseményeit, történéseit is, Hajdú-Bihar megyére koncentrálva. A megjelent kiadványok összességében egy képet adnak arról, hogy 2021-ben milyen volt a három történelmi egyház szerepe Hajdú-Bihar megyében.

A három kötet összesen 16 000 példányban jelent meg. Ebből 8 000 a református, 4-4 000 példány pedig a görög-, illetve a római katolikus felekezetet mutatja be. A könyveket eljuttatják a megye településeinek vezetőihez, a felekezetek képviselőihez, a megyei közgyűlés képviselőihez és az egyházi intézményekbe is.

Ezt követően a három történelmi egyház képviselője bemutatta a kiadványok tartalmát.

Palánki Ferenc megyéspüspök is köszönetet mondott az ötletért, a megjelentetett könyvekért, hiszen az igényes kiadványokban az egyháznak – amely bár felekezetekre van osztva –, az egységre törekvése is felfedezhető.

A római katolikusokról szóló kötet bevezető részében a Szent István óta eltelt több mint ezer év történelmi áttekintéséről olvashatunk a megye vonatkozásában. A főpásztor beszélt arról a  történelmi jelentőségű változásról is, amikor Debrecen a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye központja lett.

II. János Pál pápa a Hungarorum gens kezdetű bullájával 1993. május 31-én megalapította a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyét, előtte pedig folytak a tárgyalások a központ kiválasztásában. A Debrecen melletti döntés köszönhető az akkori református püspök, Kocsis Elemér nyitottságának is, aki azt mondta, hogy örömmel és szeretettel fogadja a katolikus püspökséget itt Debrecenben. Ferenc püspök hozzátette, a történelem során nem volt mindig jelen a katolikus és református felekezetek közötti együttműködési készség úgy, ahogyan ez most felfedezhető, megtapasztalható.

Majd ennek kapcsán megemlítette, hogy Ferenc pápa 2021-ben Budapestre, a NEK záró szentmiséjére érkezve megtapasztalta a magyarországi egyházak ökumenikus elkötelezettségét. Ez olyan tényező, ami arra az elhatározásra bírta őt, hogy a közeljövőben újra ellátogat Magyarországra.

Ferenc püspök hozzátette, az egységre törekvés elkötelezettsége Debrecenben különösen is megmutatkozik abban, hogy a felekezetek püspökei havonta összejönnek, barátként találkoznak, példát mutatva a híveknek az ökumenikus törekvésre: „Mi egymásnak nem versenytársai akarunk lenni, hanem egymást segítjük abban, hogy Krisztus örömhírét mindenkihez eljuttassuk. Nem azért imádkozom, hogy a reformátusok katolikusok legyenek, hanem hogy jó reformátusok legyenek. Nem egymás meggyőzéséről, térítéséről van szó, hanem Krisztus üzenetének megismertetéséről. Ennek eszköze ez a három kötet is” – fogalmazott Palánki Ferenc megyéspüspök a sajtótájékoztatóval egybekötött könnybemutatón.

Kovács Ágnes

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye