„Ha alázatos a tudásod és lelkes a szorgalmad, Isten füledbe súgja az irányt.” – Országos eredményeket értek el a kisvárdai köznevelési intézmény tanulói

Tehetség, szorgalom, kitartás, együttműködés, hit, tanári és belülről fakadó motiváció. Ezek a „tápanyagok” érlelték és formálták a három szentlászlós fiatal munkáját, akik „Dürer kiválóságokká” váltak a kisvárdai Szent László katolikus köznevelési intézményben. A napokban tanáraikkal, szüleikkel, diáktársaikkal együtt örülhettek az évek óta tartó munka eredményének.

A kisvárdai Szent László Katolikus Gimnázium, Technikum, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium és Óvoda diákjai, Csonka Orsolya, Jenei Marcell és Kovács Ádám összeszokott trióként vállalták a megmérettetéseket a Dürer Matematikaverseny fordulóin. Az ország minden szegletéből érkezett versenyzők február 4-én és 5-én is versenybe szálltak a győzelemért a miskolci Földes Ferenc Gimnáziumban megrendezett országos döntőn. Az összesítés után iskolánk csapata került a dobogó legfelső fokára, és öregbítette tovább intézményünk hírnevét.

Eredményük értékét növeli, hogy a 11-12. évfolyamosok számára kiírt kategóriában 10-es versenyző, Jenei Marcell is a csapat meghatározó tagja.

Hisszük és valljuk, hogy eredményük és eddigi életútjuk nem a véletlen műve: a Jóisten munkája van nemcsak e csodás eredmény mögött, hanem az ehhez vezető úton is.

A három fiatal három egyházközség tagja: Marcell a kisvárdai görögkatolikus, Orsolya a fényeslitkei református, Ádám a kisvárdai római katolikus egyházközség aktív fiatalja. Általános iskolai tanulmányaikat intézményünkben fejezték be, majd mindhárman a matematika tagozatot választották az informatika, fizika tantárgyak kíséretében. A fiatalok évről évre kitűnő tanulmányi eredményt mutatnak fel, emellett angolból Ádám és Marcell komplex felsőfokú, Orsolya komplex középfokú nyelvvizsgával is rendelkezik.

Sokoldalú diákjaink nem csak a mi elismerésünket vívták ki, hanem részesültek már a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjban, illetve Kisvárda város „Az év diákja” címmel is kitüntette őket.

Ádám kiemelkedő kulturális tevékenysége, Orsolya sportteljesítménye és Marcell rangos országos és nemzetközi versenyeredményei is figyelemre méltóak.

Jenei Miklós tanár úr növendéke, Ádám egyaránt humán és reál beállítottságú. A matematikában nyújtott szép teljesítménye mellett (pl. Dürer, KKMV matematikaversenyek) részt vesz iskolai, egyházközségi, városi rendezvényeken, szaval, konferál, énekel, legutóbb a Doktorock Színtársulat Nyomorultak című előadásában szerepelt. Zongorázik, zenét ír, amatőr szinten focizik. Aki ismeri őt, tudja, hogy Ádám sohasem adja fel, bármilyen nagy kihívás előtt is áll. Erre szüksége is lesz a jövőben, hiszen a Debreceni Egyetem építészmérnök szakán szeretné tanulmányait folytatni.  

Krisztián-Molnár Anikó tanárnő tanítványa, Orsolya már alsós korától kezdve rendszeres résztvevője matematikaversenyeknek körzeti, megyei és országos szinten is. A rutinos versenyző kiemelkedő eredményei között szerepel többek között megyei 1. hely a Zrínyi, és országos 1. hely a Dugonics András Matematikaversenyeken. A szinte az egész tanévet felölelő versenysorozatra való felkészülés mellett igazolt kézilabdázóként rendszeresen sportol. Felsőfokú tanulmányaiban szerepet szán mindkét, számára fontos területnek.

A matematikából Pacsuta Tibor és informatikából Dajka Miklós tanár urak keze alatt fejlődő Marcell versenyeredmény listája igen gazdag, már-már végeláthatatlan. Több megmérettetést évről évre ugyanazzal a dobogós helyezéssel zár. Legjelentősebb eredményei a sok-sok értékes teljesítmény mellett: az online Európai Junior Informatikai Diákolimpián 2021-ben a nemzetközi mezőnyben bronz minősítés, Alapműveleti Matematikaverseny országos 1.hely, Dugonics András Matematikaverseny országos 1. hely, Görögkatolikus Tudásolimpia országos 1. hely.

Intézményünkben nagy hangsúlyt helyezünk a keresztény értékek közvetítésére. Így végtelenül büszkék vagyunk arra is, hogy a fiatalok arra a kérdésre, hogy mit tekintenek életükben a legnagyobb értéknek, a hitet, a családjukat, a kitartást és a pozitív gondolkodást jelölték meg.

Bízunk benne, hogy ezek az eredmények, ez az értékrend és az idáig vezető út mintául szolgálnak a diáktársaknak, és egyre többen dolgoznak majd azon, hogy felszínre hozzák a bennük szunnyadó vagy ébredező tehetséget. Mi, pedagógusok pedig arra fogunk törekedni, hogy segítő kezek lehessünk diákjainknak e törekvésükben.

Arculat munkaközösség, Szent László Köznevelési Intézmény, Kisvárda

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye