Célunk van, tehát úton vagyunk – szinódusi folyamatra kaptunk meghívást

„A fát a gyümölcséről lehet megismerni.” (Lk 6,44)

A kisvárdai Szent László Köznevelési Intézményben is választ adtunk a szinódusi kérdésekre. Szinódusi folyamatra, egymás és Isten felé vezető közös útra kaptunk meghívást Ferenc pápától, majd pedig egyházmegyénk püspökétől, Palánki Ferenc megyéspüspök atyától. A szinódusi kérdőívek kitöltésére vízkereszt ünnepén, projektnap keretében került sor, amikor osztályonként dolgoztuk fel a közösség, a részvétel és a küldetés témáit, és adtunk választ az életkori sajátosságokat figyelembe vevő kérdésekre.

Hálával gondolunk arra, hogy véleményünkre kíváncsiak az egyházban, figyelmet fordítanak ránk, mi pedig a ránk irányuló figyelem befogadóivá válhatunk, mint ahogyan Bákonyi János atya erre rámutatott.

Intézményvezetőnk, Kaszásné Tóth Judit az együtt gondolkodásra bátorította az osztályközösségeket, nyitottságon és figyelmességen alapuló párbeszédet kívánt, mely a szinodalitás sikerének titka.

Az osztályok beszélgetéseit Sevillai Szent Izidor fohászával, a szinódus imájával indítottuk. Szent Izidor közel állhat hozzánk, szentlászlós fiatalokhoz, hiszen 1999-ben Szent II. János Pál pápa az informatika és az internet védőszentjévé avatta őt. A Szentlélek segítségét kértük a legjobb válaszok megtalálásához.

A Püspöki Szinódus három kulcsfogalmának jelentését: közösség, részvétel és küldetés kötetlen beszélgetéseken, valamint intézményünk sokrétű tevékenységét a szinodalitáshoz kapcsoló diasor segítségével értelmeztük.

Gyermekek, fiatalok és felnőttek érdeklődéssel válaszoltunk a szinódusi kérdésekre, őszinte beszélgetések alakultak ki. A véleménycserék után a közös megfogalmazások sokszor kanyarodtak vissza a közösségben megélt, kedves emlékek felidézéséhez.

Az alsó tagozatban is lázas munkálkodás vette kezdetét, ahol kifejező rajzok, értékes munkák születtek. Jó érzés volt látni, ahogyan kicsik és nagyok értékelték, aktivitásukkal meghálálták, hogy a felnőttek kíváncsiak a gondolataikra, érzéseikre, a véleményükre.

A kérdőívek összegzésével nem ért véget a projektünk. Mondhatjuk, most kezdődik igazán azzal, hogy az intézményi közösségünkben megoldható felvetéseket igyekszünk majd megvalósítani.

Küldetésünk van, hiszen a célt szemünk előtt tartva közösen léphetünk arra az útra, ahol egységben megélhetjük az egyházunkban rejlő megtartó erőt, ahol hiteles példákat szívünkbe zárva élhetünk, nevelhetjük gyermekeinket, szeretetben összefoghatjuk családjainkat, és amikor eljön az ideje, útjukra indíthatjuk a ránk bízottakat, hiszen megbízunk bennük.

Takácsné Makrai Éva tanító, Arculat munkaközösség-vezető

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye