A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye közeljövőben megvalósuló beruházási tervei

Az Egyház elsődleges feladata az evangélium továbbadása, amire Jézus meghív bennünket: Isten országa elérkezett hozzánk (vö. Lk 10,9). Az örömhírt hirdetni kell természete szerint, nem lehet magunknak megtartani, és ott kell továbbadni, ahol az emberek élnek, ahol szükségük van Krisztus életet adó tanítására. Ez a missziós lelkület vezeti az Egyházat, amikor köznevelési és szociális intézmények fenntartását vállalja magára. 

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye új idősotthonok kialakítását tervezi Hajdúszoboszlón és Hajdúböszörményben.

Hajdúszoboszlón az Arany János utcában egy 99 férőhelyes, Hajdúböszörményben pedig az Újvárosi úton egy 50 férőhelyes bentlakásos otthon létesítését tervezzük a közeljövőben. Mindkét beruházás saját forrásból történik, az átadására a tervek szerint a beruházás megkezdését követően két éven belül várható.

A két beruházásnak köszönhetően a településeken újabb munkahelyek létesülnek: Hajdúszoboszlón előreláthatólag közel 50 főt, Hajdúböszörményben pedig 35 főt tudnak majd foglalkoztatni az induló intézmények. 

Szociális ellátások bővüléséről és annak finanszírozásáról Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök és Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára még 2020. szeptember 16-án tettek bejelentést Debrecenben, a Szent Erzsébet Otthon épülete előtt megtartott sajtótájékoztatón.

A sajtótájékoztatón Palánki Ferenc megyéspüspök új szociális intézmények építéséről, illetve a meglévő férőhelyek bővítéséről tájékoztatta a sajtó képviselőit. A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fenntartása alatt jelenleg három szociális intézmény működik. A debreceni Szent Erzsébet Otthonban 89 idős gondozott él, ott 10 férőhellyel, valamint a nyíregyházi Seregély István Papi Szociális Otthonban, ahol 74 idős emberről gondoskodnak, az intézmény 25 férőhellyel bővül. Balkányban a Szent Antal Idősek Otthona 50 férőhellyel működik, itt az épület adottsága nem teszi lehetővé a további fejlesztést.

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye területén, mely két közigazgatási megyét foglal magába, a 2022. évben az alábbi beruházások kezdődnek el pályázati és saját forrásból.

Megújul a debreceni Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium épületének külső homlokzata.

Az egyházmegyében a következő településeken tervezünk felújításokat templomok és plébániák tekintetében: Fényeslitke, Ajak, Kisvárda, Mátészalka, Gávavencsellő, Jánkmajtis, Ófehértó, Nyírvasvári, Nyírbéltek, Polgár, Nyírbátor, Máriapócs és Szakoly.

Örvendetes, hogy Debrecen városában az egyházmegye által fenntartott köznevelési intézmény megújult, megújul és tovább fejlődik. 2021. szeptemberében nyitotta meg kapuit Debrecen-Józsa városrészen a Szent József Intézményhez tartozó katolikus óvoda, amely terveink szerint a közeljövőben nyolcosztályos általános iskolával bővül. A város északi részén, a Borbíró téren, a Megtestesülés templom udvarában is elkezdődött a négycsoportos óvoda építése és jó ütemben halad a Szent Anna utcában bővülő általános iskola építése is. Ezen megújuló és új intézmények hozzájárulnak ahhoz, hogy a köznevelésben betöltött szerepünket meginkább hatékonyabbá tudjuk tenni. 

A Magyar Falu Program keretében az alábbi alprogramokra tervezünk 2022-ben támogatási kérelmeket benyújtani:

  • MFP-EKT/2022 „Egyházi közösségi terek fejlesztése”
  • MFP-EKEB/2022 „Egyházi közösségszervezéshez kapcsolódó eszközbeszerzés és közösségszervező bértámogatása”
  • MFP-FFT/2022 „Egyházi közösség tulajdonában lévő temetők infrastrukturális fejlesztése”

Az „Egyházi közösségi terek fejlesztése” alprogram keretében olyan egyházi tulajdonú épületek (leginkább plébániák, közösségi funkciót ellátó épületrészek, helyiségek) fejlesztésére kerülhet sor, melyek vagy használatban lévő közösségi terek, vagy használaton kívüliek és a projekt eredményeként közösségi tér célját fogják szolgálni.

Az „Egyházi közösség tulajdonában lévő temetők infrastrukturális fejlesztése” alprogramban ebben az évben is szeretnénk pályázatot benyújtani.


Az „Egyházi közösségi terek fejlesztése” alprogramban a maximálisan igényelhető támogatási összeg 35 000 000 Ft, az „Egyházi közösség tulajdonában lévő temetők infrastrukturális fejlesztése” konstrukcióban tevékenységtípusonként eltérő a megpályázható támogatás (maximum 6 000 000 Ft, vagy maximum 35 000 000 Ft).

Az „Egyházi közösségszervezéshez kapcsolódó eszközbeszerzés és közösségszervező bértámogatása” alprogramban lehetőség van csupán eszközbeszerzésre (maximum 2 000 000 Ft összértékben), vagy csak az egyházi közösségszervező foglalkoztatásának bértámogatására pályázni (a 2022. évi garantált bérminimum és járulékainak megfelelő összegben), de egy támogatási kérelem keretében mindkét tevékenységre is lehet pályázati támogatást igényelni.

A Kormány célul tűzte ki a kistelepülések népességmegtartó és népességnövelő erejének, valamint a fiatalok helyben maradásának elősegítését, továbbá az elvándorlás visszaszorítását. Ezen célok elérésének egyik alappillére a történelmi egyházak által, a helyi közösségi terek fejlesztése. A vallási közösségek a társadalom kiemelkedő fontosságú érték- és közösségteremtő tényezői, a nemzeti identitástudat ápolásával, erősítésével fontos szerepet töltenek be az ország életében.

A keresztény közösségek életében fontos szerepet játszik a plébánia, amely Szent XXIII. János pápa hasonlata szerint a „falu kútja”: az ember odajön, hogy a szomját oltsa. A közösségek részt vesznek a liturgiákon és az örömhír (evangélium) továbbadásában. Ez magában foglalja a keresztény értékrend szerinti életet, a rászorultakat segítő karitatív munkát és a szolgálatot.

Az egyházi közösségi terek fejlesztésére irányuló pályázat lehetőséget ad a települések társadalmi kohéziójának megerősödésére; az eszközbeszerzésre és bértámogatásra irányuló alprogram pedig teret ad az egyházi közösségek számára a hagyományos vidéki közösségi élet fejlődésére, támogatja és segíti a szabadidős tevékenységeket, a szociális problémák megoldását, valamint az egyházi és más közösségek közötti kommunikációt.

Az egyházi közösségek fenntartásában és tulajdonában álló temetők infrastrukturális fejlesztésének célja, hogy a felekezeti temetők, temetkezési emlékhelyek, temetőkertek karbantartására, felújítására támogatást biztosítson, és elősegítse a vidéki településkép vonzóbbá tételét, javítsa és fejlessze az épített települési környezetet.

Fotó: Épül a debreceni Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium tagóvodája a debreceni Megtestesülés-templom kertjében.

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye