Aki a kánai menyegzőn kinyilvánította isteni erejét – A Szent László Imaszövetség februári  elmélkedésének rózsafüzér titka

A kánai menyegző. (Jn 2.1-10)

Menyegzőt tartottak a galileai Kánában, amelyen Jézus anyja is ott volt.  Jézust is meghívták a menyegzőre, tanítványaival együtt. Amikor fogytán volt a bor, Jézus anyja megjegyezte: „Nincs több boruk.” Jézus azt felelte: „Mit akarsz tőlem, asszony! Még nem jött el az én órám.” Erre anyja szólt a szolgáknak: „Tegyetek meg mindent, amit csak mond!”  Volt ott hat kőkorsó, a zsidóknál szokásos tisztálkodás céljára, mindegyik két-három mérős. Jézus szólt nekik: „Töltsétek meg a korsókat vízzel!” Meg is töltötték azokat színültig. Ekkor azt mondta nekik: „Most merítsetek belőle, és vigyétek oda a násznagynak.” Odavitték. Amikor a násznagy megízlelte a borrá vált vizet, nem tudta honnan való – a szolgák azonban, akik a vizet merítették, tudták –, hívatta a násznagy a vőlegényt, s szemére vetette: „Először mindenki a jó bort adja, s csak amikor már megittasodtak, akkor az alábbvalót. Te meg mostanáig tartogattad a jó bort.” Ezzel kezdte meg Jézus csodajeleit a galileai Kánában. Kinyilatkoztatta dicsőségét, s tanítványai hittek benne. 

 Elmélkedés 

A Világosság Rózsafüzér második titka Jézus első csodáját idézi figyelmünkbe, mégpedig azzal a magyarázó mondattal, hogy ott és ekkor „kinyilvánította isteni erejét”. Az evangéliumok Jézus sok csodájáról számolnak be, ez az első azok közül, de nemcsak ezzel emelkedik ki a többi közül. Általában csodát akkor tett Jézus, amikor valami nagy bajból kellett kiszabadítani az embereket. Betegség – halál – vihar – nagy bűnök, stb. Itt más a környezet. Jézus elmegy egy menyegzőre, hogy együtt ünnepeljen, örüljön a családdal. Mária is ott van. Ő észreveszi azt, ami a jó hangulatot elronthatja, és Jézushoz fordul, hogy segítsen. Kellemetlen, ha egy ilyen jó hangulatú lakomán elfogy a bor, de messze nem olyan nagy baj, mint amelyekből Jézus csodával menti ki az embereket. Jézus mégis segít. Mert itt nem a boron van a hangsúly, hanem a házasságon és az ebből fakadó öröm biztosításán. Ez igazán pozitív csoda, minden eleme tanítást, útmutatást tartalmaz a házasság örömének (boldogságának) megőrzéséhez.

Nem véletlenül ez az egy csoda képviseli a világossá rózsafüzér titkai között Jézus csodatévő hatalmát. Mert a legalapvetőbb emberi közösséget, a családot állítja a figyelem középpontjába, és azt erősíti meg jelenlétével és a csodával. Házasság – család – apaság – anyaság – emberi életünk alapvető valóságai, és boldogságának forrásai. Az Üdvözítő közöttünk akar lenni, és ha „fogytán van a borunk” isteni erejével, kegyelmével segít.

Február hónapban – a Szent László imaközösség keretében – ezzel a titokkal imádkozzuk a rózsafüzérünket.  A házasság és a család „hivatását” szemléljük és kérjük, hogy Jézus és a Szűzanya most is látogassa meg családjainkat és segítsenek megérteni értékét és megélni örömét.

Katolikus hitvallásunk szerint a házasság szentség. Két ember szövetségéhez meghívják Jézust, hogy legyen közöttük és áldja meg családjukat. A szentségi házasság már nemcsak két jó szándékú ember ügye, hanem az embert üdvözítő Jézus Krisztusé is.  Amely családban rendszeresen elhangzik a közös ima, ott velük van Jézus anyja, Mária is. A Szűzanya anyai gondosságával észreveszi, ha folytán a „boruk”, közbenjár értük Fiánál, és figyelmeztet: „Tegyétek, amit Ő mond nektek!” Megmutatja az utat, mert Jézus útja a földi életünkben is az üdvösség útja.

Mindennapi szomorú tapasztalat, hogy a szépen és jól indult házasságok idővel elszürkülnek, a szeretet és hűség bora megfogyatkozik, és már nem elég, hogy a családot örömben és felelősségben összetartsa. A Jézussal és Máriával fönntartott közösség, a rendszeres ima, megtartó erő a családokban. Látva a környezetünkben élő családokat, de tágabb értelemben is, világunk állapotát, és a családok helyzetét, megerősít bennünket abban, hogy naponta ajkunkra vett ima szavaival kérjük a segítséget….

Imádkozzál értünk Istennek szent Anyja, hogy méltók lehessünk Krisztus ígéreteire.

Bosák Nándor nyugalmazott püspök

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye