Az egyházmegyei kórházlelkészi és lelkigondozói munkacsoport visszatér a Covid-ellátás előtti munkarendhez a debreceni Klinikán

Gál Mária, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának Ápolási és Szakdolgozói igazgatója 2022. január 17-én örömmel értesítette a Kórházlelkészi szolgálatok munkatársait, hogy a Nagyerdei Campus szervezeti egységeiben megszűnt a Covid-betegek és Covid-intenzív betegek ellátása, kivéve a speciális ellátó helyeket, mint a Szülészeti Klinika és Gyermekgyógyászati Klinika Infektológiai osztálya. Ez lehetővé teszi, hogy a debreceni Klinikán a Kórházlelkészi és lelkigondozói munkacsoport visszatérjen a COVID ellátás előtti munkarendhez, a mindenkori járványügyi előírások betartásával.

Debrecenben, a Kenézy Gyula Campuson továbbra is folyik a Covid-betegellátás, de kedvező járványügyi adatok esetén a Covid-mentes osztályok folyamatosan nyitásra kerülnek. Egyelőre itt marad a Covid-ellátás idejére engedélyezett munkarend.
 
Beteglátogatóink eddig is jelen voltak a betegágyak mellett, és hívásra felkeresték a betegeket, a hét elejétől fogva viszont korlátozás nélkül látogathatják az osztályokat.

2021 októberében kezdődtek el a szentmisék a Debreceni Nagyerdei Campus Gyermekklinikájának kápolnájában, ahol minden hónap 3. csütörtökén, 16.30-tól, továbbra is misét mond Tóth László atya, a DNYEM Kórházlelkészi Szolgálatának referense.

***

A január 20-án bemutatott szentmisén elhangzott evangéliumi szakaszban olvassuk: „Sokakat meggyógyított ugyanis, és aki valami bajban szenvedett, mind ott tolongott körülötte, hogy legalább megérinthesse” (Mk 3,7-12). Tóth László atya a homíliájában most nem a gyógyításokról beszélt, hanem az olvasmány gondolataira utalva a barátságról elmélkedett: (Ld. 1Sám 18,6-9; 19,1-7)


Saul irigységből Dávid életére tör, mert az nagyobb hős nála. Amikor Dávid a filiszteus Góliát legyőzése után Saul királlyal együtt hazafelé tartott, az asszonyok Izrael valamennyi városából kivonultak Saul király elé, hogy körtáncot lejtve, dobokkal, csörgőkkel, örömujjongással köszöntsék őt. Egymásnak felelgetve énekelték a táncoló asszonyok: „Saul megvert ezret, Dávid pedig tízezret.”


Saulnak nem tetszett ez a beszéd, és nagyon megharagudott érte. Gyanakodni kezdett: „Dávidnak tízezret adtak, nekem meg csak ezret? Más se hiányzik neki, csak a királyság.” Ettől kezdve Saul féltékenykedni kezdett Dávidra. Elmondta fiának, Jonatánnak, meg az összes szolgáinak, hogy meg akarja ölni Dávidot.


Jonatán azonban nagyon szerette Dávidot, s ezért figyelmeztette őt: „Atyám, Saul, halálra keres téged. Holnap tehát vigyázz magadra, és rejtőzzél el! Én pedig majd kimegyek, és azon a mezőn, ahol rejtőzködöl, atyám elé állok. Beszélek vele az érdekedben, és amit megtudok, közlöm veled.”
Jonatán valóban közben is járt Saulnál Dávid érdekében. Ezekkel a szavakkal kérlelte őt: „Ne vétkezzék a király, az ő szolgája, Dávid ellen! Hiszen ő nem vétett ellened. Sőt cselekedetei nagyon hasznosak neked. Kockára tette az életét, amikor megverte a filiszteust; és az Úr általa adott nagy győzelmet Izrael egész népének. Ezt magad is láttad, és te is örvendeztél. Akkor most miért ontanál ártatlan vért és ölnéd meg Dávidot minden ok nélkül?”

Jonatán és Dávid barátsága megmutatja számunkra, hogy mennyire fontosak az ember életében a jó barátok – gondoljunk saját barátainkra! Ki az, akihez fordulhatok a bajban, akivel megoszthatom az örömeimet? Hiszem-e, hogy Jézus is a barátom? Beteglátogatóként meg tudom-e mutatni ezt a barátságot a betegágyon fekvő embertársamnak? El tudom-e juttatni hozzá Jézust, mint barátot? Azt a barátot, akihez fordulhat a bajban, és akivel megoszthatja örömeit. Ez a küldetésünk az új esztendőben is, bízva a Jóisten segítő kegyelmében – fogalmazott Tóth László atya.

Berényiné dr. Felszeghy Márta

koordinátor – DNYEM Kórházlelkészi Szolgálat

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye