Vízkereszt ünnepe a nyíregyházi Szent Imre Gimnáziumban

Az iskolánk egész épületet átjárta a tömjén illata, a mirha illatos mézgája és az aranyló fény.

Szentmisén vehettek részt iskolánk tanulói január 6-án, vízkereszt ünnepén két egymás utáni alkalomra osztva (általános iskolások és gimnazisták), amelyeket Nagy Csaba atya és Németh István káplán atya celebrálták. Az elmúlt hetekben adventtól kezdve mindannyian lelkiekben különlegeset, felemelőt kaphattunk a templomokban elhangzott tanítások által. Ez folytatódott vízkereszt ünnepén is.

Sok családban ismét viszontagságos volt az ünnep, mert a mindennapjainkban a fertőző betegség vagy annak árnyéka volt jelen. Most mégis hálával fordulunk Istenhez és köszönjük, hogy velünk van ebben a nehéz időszakban.

Hálát adunk, hogy járhatunk a szentmisékre, és a gyerekek visszatérhettek az iskolánkba (tavaly nem volt jelen minden korosztály január hatodikán, a korlátozások miatt), és a kápolnában részesülhettünk a szenteltvíz általi áldásban, amely testi-lelki üdvünket szolgálja.

A szenteltvíznek és a keresztelkedésnek nagyon fontos szerepe a keresztény hitünkben. Kiemelkedő helyen szerepel a képzőművészetben is, több festmény témájául szolgál, így például Giotto falfestményein is találkozhatunk a Napkeleti bölcsek eljövetelével és Krisztus megkeresztelkedésével.

Németh István atya arról prédikált a szentmisén, hogy az emberek mindig is szerették egymást másolni, vannak példaképeik. Természetesen nagyon fontos, hogy mindannyiunkban van valamilyen jó, ami másolható a többi ember számára. István atya az iskola és a közösséghez tartozás fontosságát kiemelve így fogalmazott: Mind sikeresek vagytok már most. Ott van bennetek a siker, a jó. Az iskola lényege pedig mi lenne? Az, hogy el tudjátok tanulni egymástól a jót. Ti kölcsönösen tudjátok egymást fejleszteni. Mégis nem csak egymástól tudtok tanulni, hanem mindenkinek vannak nagy példaképei, akik segítik a fejlődésben.

István atya ezután a napkeleti bölcseket állította mondanivalójának középpontjába, és így folytatta: A napkeleti bölcsek is lehetnek ilyen példaképek. Ezek a bölcsek, akikkel ma találkoztunk szintén mintadiákok, akiktől rengeteg tudunk eltanulni.

Mire tanítanak minket a bölcsek?

1. Jó lelkesedni valamilyen kitűzött célért

Gondoljunk csak bele! Ők elindulnak keletről csupán egy csillag miatt. Úgy néz ki, hogy annyira lelkesedtek a tudományukért, a saját kutatásukért, hogy mertek kockáztatni és elindultak az ismeretlenbe. Nem tudták, hogy mi vár majd rájuk. Nem is sejtették, hogy kivel vagy mivel fognak találkozni. Minden ismeretlen volt előttük. Mivel azonban lelkesedtek a tudományukért, azért, amivel foglalkoztak: mindent beleadtak és elindultak a csillag után.

Vajon mi hogy vagyunk ezzel? Tudunk-e valamiért lelkesedni? Van-e olyan területe az életünknek, ami tényleg lelkesít minket? Van-e olyan tantárgy – tudomány, ami felé különös érdeklődést mutatok?

Ezek a bölcsek megtanítanak minket a lehető legfontosabbra: a lelkesedésre, a motiváltság fontosságára. Jó, hogyha van valami az életben, ami lelkesít minket és motivál, előre viszi a mindennapjainkat, mert így sokkal jobban ki tudunk tartani. Ha nincs tudomány, legalább akkor egy sorozatot találj – de lelkesedj valamiért!

2. Nem csalódtak

A bölcsek arra is megtanítanak minket, hogy ne csalódjunk, ha valami nem úgy alakul, ahogy azt mi terveztük. Hiszen ők a zsidók újszülött királyát jöttek keresni és elmentek Jeruzsálembe, ahol azonban nem találták. Milyen csalódás lehetett volna ez nekik. Eljöttek ilyen messzire és nem találtak senkit. Azonban ők nem csalódtak, hanem érdeklődtek és kutattak tovább és így jutottak Betlehembe. Biztos furcsa volt nekik az, hogy egy ilyen kis városban kellett megtalálni azt, akit kerestek – de ők nem csalódtak.

A bölcsek megtanítanak minket arra, hogy az élet néha furcsa helyzeteket szül. Biztos, hogy mindannyian megtapasztaltátok már: sokszor kapunk nagy pofonokat barátoktól, barátnőktől, családunktól. Számtalanszor ábrándulunk ki emberekből. Csalódunk a szerelem miatt. Az élet sokszor furcsa helyzeteket tartogat. Azonban ezek a bölcsek megtanítanak minket arra, hogy az élet bármilyen körülményeket is szül: nekünk abban kell tudnunk boldogulni és nem szabad azt engednünk, hogy óriási csalódás vegyen erőt rajtunk. Minden egyes szituációban meg kell találnunk a szépet és a jót, ahogy ezt a bölcsek is megtették.

3. Hallgattak másra

A bölcsektől még egy dolgot jó eltanulnunk: hallgattak másra. Amikor az angyal azt mondja nekik, hogy másfelé menjenek – nem haboznak, hanem úgy tesznek. Képesek voltak arra, hogy megszívleljék a jó tanácsokat és aszerint is cselekedtek – mondta Németh István atya.

Ez a nap a magyar nép hagyományaiban a házszentelés napja is, így az intézményünk minden helyiségét szorgos ministráló gyerekek segítségével tették az atyák számunkra szebb és jobb hellyé, amikor felkerültek a betűk és a számok az ajtófélfákra, mellyel az áldást adták „házunk népére”!

Az iskolánk egész épületet átjárta a tömjén illata, a mirha illatos mézgája és az aranyló fény.

Ezúton kívánunk egyházmegyénk minden dolgozójának és tanulójának áldott újesztendőt!

Fotók: Linzenbold Martin, Rutkai Benedek és Sárközi Tamás  médiaszakkörös diákok 

Zagyva Klára tanárnő, sajtóapostol

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye