„Szép jel és szép csillag…” – Vízkereszt ünnepét tartották a kisvárdai köznevelési intézményben

A kisvárdai Szent László katolikus köznevelési intézményben méltó módon megünnepeltük Vízkereszt napját január 6-án. Bákonyi János atya, iskolalelkész szentmisét mutatott be és vízszentelési szertartást  égzett.

A napkeleti bölcsek eljövetelét, Jézus megkeresztelkedését, illetve csodatételét a kánai menyegzőn Marko Ivan Rupnik jezsuita képzőművész mozaikjainak reprodukciói hirdették a diákoknakk. Az általános iskolások és óvodások szentmiséjében e három jelentést is értelmezték a gyermekek János atya segítségével.  Az Úr imáját legkisebbjeink példát adva a legnagyobbaknak is, tiszta szívvel és bátran imádkozták, a felolvasás szolgálatát tanító nénik, a könyörgések felolvasását a 8. osztályos diákjaink vállalták jó szívvel. Köszönjük cselekvő részvételüket az ünneplésben.

Vízkereszt ünnepén középiskolásaink Bákonyi János atya homíliája alapján az evangélium mélyebb jelentéséről gondolkodhattak, ami egy egyszerű kérdést járt körül: Tudunk-e figyelni? Ha igen, akkor a hallás helyett a meghallás, a nézés helyett a látás, a tudás helyett a megértés fogja meghatározni életünket.

Útmutatást is kaptunk a figyelem gyakorlásához. A napkeleti bölcsek figyeltek, majd meglátták a csillagot és elindultak. Így kell tennünk nekünk is a mindennapi életben! Megőrizve a bennünk rejlő kíváncsiságunkat, kapcsolódjunk azokhoz, akik ránk figyelnek, hiszen így válhatunk a jó és a követendő példák befogadóivá. Az odaadó figyelem segítségével pedig képesek leszünk ügyelni szavainkra és cselekedeteinkre.

Kaptunk egy nagyon személyes házi feladatot is: egy félkész mondatot kell kiegészítenünk, amely lelki gyarapodásunkra is szolgál: „Amikor azt gondoltam, hogy már nem is vesznek észre, …”

Nem feledjük a házi feladat figyelmes megoldását és a szentmise végén elhangzó énekünk üzenetét, melyet a Ghymes együttes feldolgozása alapján zengtünk közösen: „Szép jel és szép csillag /Szép napunk támad.”

Takácsné Makrai Éva tanító, az Arculat munkaközösség vezetője

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye