A karácsony mindannyiunknak a születésnapja, a mennyei születésnapunk elővételezése

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mutatta be az éjféli szentmisét december 24-én, a debreceni Szent Anna-székesegyházban, ahol a hagyománynak megfelelően 23 órától a hívek karácsonyi énekeket énekeltek és közben az egyházközség akolitusainak tolmácsolásában ünnepre hangoló, karácsony üzenetét mélyítő elmélkedéseket, történeteket hallhattak.

A szentmise bevezető gondolataiban Palánki Ferenc megyéspüspök hálás szívvel köszönte meg a Jóistennek, hogy idén közösen ünnepelhetjük a karácsonyt, a szentmisét. A hála mellett pedig együttérző szívvel gondolt azokra a testvéreinkre, akik szeretteiket elveszítették.

A szentmisében megemlékeztek az elmúlt évben elhunytakról. A főpásztor kérte a hívektől, közösen imádkozzunk értük, hogy új reményt kapjanak Urunk, Jézus születéséből, hiszen Ő azért lett emberré, hogy Isten gyermekei legyünk, Isten gyermekeinek pedig örök élete van.

Ferenc püspök a szentmise homíliájában többek között felhívta a figyelmet arra, hogy ezen a napon Jézus Krisztus születésnapját ünnepeljük, mégis egymást ajándékozzuk meg. Jézus születésnapja egyben mindannyiunk születésapja, hiszen Isten Fia világra születésével mi az örök életre születhettünk meg.

A debreceni Szent Anna-székesegyházban bemutatott éjféli szentmisét a Debrecen Televízió élőben közvetítette, amelyet az egyházmegye You Tube felületén is követhettünk.

A szentmise újranézhető:

Fotó: Kovács Ágnes

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye