Gyalogos zarándokok hozták el a betlehemi lángot Ajakra

Galsi János atya vezetésével december 22-én gyalogosan indultak az ajaki hívek a béke lángjáért Kisvárdára.

A betlehemi láng 1986 óta minden évben Betlehemből, Jézus születésének helyszínéről érkezik repülővel Bécsbe, majd onnan adják tovább a világ különböző országainak. A láng Isten szeretetének és békéjének üzenetét hordozza.

A zarándoklat közös imával kezdődött az ajaki Nagyboldogasszony templomban. A gyermekek pásztorruhába öltöztek, majd a betlehemmel az élen haladtak imádkozva, énekelve a cél felé. Az út során sokan csatlakoztak a zarándokokhoz, fiatalok és idősebbek egyaránt. Ezen a szép téli estén a hét kilométeres útvonalon a hideg idő ellenére, több mint 50 főre duzzadt a zarándokcsoport létszáma. Kisvárdára érve megpihentek, ahol forró teával és virslivel kedveskedtek a fáradt zarándokoknak. A város utcáin imádságos lelkülettel, énekelve folytatták útjukat, melyet már csak a hópihék szállingózása tett meghittebbé.

A gyönyörű fényekben tündöklő városháza előtti téren, Kaszásné Tóth Judit a Szent László katolikus köznevelési intézmény vezetője, az intézményben szolgáló orsolyita nővérek és Barabás Jánosné dr., Kisvárda város jegyzője a lámpásban őrzött betlehemi lánggal fogadták a zarándokokat.

János atya köszöntötte a jelenlévőket, majd elmondta: a zarándoklat célja az, hogy elvigyük a betlehemi lángot a mi templomunkba is, amely láng szentestén az oltáron fog világítani, eljuttatva karácsony, a béke üzenetét minden emberek szívéhez, lelkéhez. Mi nem repülővel, vagy busszal jöttünk érte, hanem gyalogosan. Zarándoklatunkat folytatjuk szentestén, amikor kántálással körbejárjuk Ajak utcáit köszöntve a kis Jézust. Magunkkal visszük a betlehemi lángot is, melyből mindenki meggyújthatja gyertyáit, hogy saját otthonukban is őrizzék a béke lángját.

A betlehemi lángot Rozinka Mihály az Ajaki Tamási Áron Katolikus Általános Iskola igazgatója vette át viharlámpába, és meggyújtották a fáklyákat is.

Majd dr. Ragány Adrienn Ajak város polgármestere őrizte tovább a lámpást és közös kántálással köszönték meg, hogy elvihetik településükre, templomaikba Betlehem fényét.

Kisvárda Város Önkormányzata nevében a jegyzőasszony fejezte ki jókívánságait és pogácsával, forró teával vendégelte meg a zarándokokat.

Hasulyóné Rutkai Éva sajtóapostol, Ajak

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye