Nagyobb boldogság adni, mint kapni – A debreceni katolikus intézmények diákjai is csatlakoztak a debreceni Karitatív Testület adománygyűjtő kezdeményezéséhez

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök december 17-én adta át a debreceni Karitatív Testületnek a Szent József és a Svetits katolikus köznevelési intézmények adományait a Szent József Gimnázium aulájában. Az eseményen jelen volt Bártfay Katalin M. Zsuzsanna nővér, a Svetits intézet igazgatója és dr. Bódis Zoltán a Szent József köznevelési intézmény vezetője is.

Az adománygyűjtés a debreceni Karitatív Testület kezdeményezésére történt a rászoruló családok részére, összefogásban az önkormányzattal, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyével, a Hajdúdorogi Főegyházmegyével és a Tiszántúli Református Egyházkerülettel.

Palánki Ferenc megyéspüspök gondolataiban elmondta, Debrecenben hagyomány, hogy karácsonyra készülve a város karitatív szervezetei összefognak és közösen gyűjtést szerveznek, hogy a szegény embereknek is szebbé tegyék az ünnepet. Ehhez csatakoztak a debreceni római katolikus köznevelési intézmény diákjai is.

Karácsonykor azt ünnepeljük, hogy világra jött az Isten szeretete. Ennek a megnyilvánulása rajtunk keresztül jelenik meg itt a földön. Fontos, hogy a diákok is megtanulják, megszokják ezt, eszerint éljenek, megtapasztalva, hogy rajtuk keresztül is megmutatkozik az isteni szeretet. Nagyobb boldogság adni, mint kapni.  Ezt a boldogságot a szeretet, az adakozás, a másokra figyelés boldogságát és örömét élhették át az adományozók, amely egyben tanúságtétel is egy olyan világban, amely azt sugallja, hogy az ember akkor lesz boldog, ha másokkal nem törődve minél több élményt magának szerez meg.

Rózsahegyiné Juhász Éva, a debreceni Karitatív Testület elnöke az adományok átvételekor így fogalmazott: olyan különleges városban élünk, ahol jellemző az összefogás.  Az egyházak és a város már második éve közösen próbálnak segíteni a rászorulókon. Nagyon fontos ennek az egységének a hangoztatása, az iskolák csatlakozása ehhez a kezdeményezéshez, hiszen fel kell nevelnünk az utánpótlást. Meg kell tanítani, tapasztaltatni a gyermekekkel, hogy adni jó.

Molnár Norbert a Magyar Református Szeretetszolgálat lelkipásztora arról beszélt, a karácsony valódi csodája nem az, hogy az ember közelít Isten felé, hanem, hogy Isten jön közel az emberhez, mert Jézus Krisztusban az ember újra felfedezhette azt a kimeríthetetlen szeretetet, amivel az Isten az emberre tekint. Ebben az áldott közelségben a mi emberi kapcsolataink is szorosabbá válhatnak, és olyan lelki látásunk lesz, amelyben észrevesszük a segítségre szoruló embereket, akiknek a szívében reménytelenség, bánat lakozik. Jézus közelében mi, emberek, szervezetek, keresztény felekezetek, adományozók is közel kerülhetünk egymáshoz, hiszen az a kapocs ami összeköt bennünket, az maga a földre szállt kegyelem.

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye