Adventi készülődés a DNYEM Kórházlelkészi Szolgálatánál

Babits Mihály: Karácsonyi ének

Mért fekszel jászolban, ég királya?

Visszasírsz az éhes barikára.

Zenghetnél, lenghetnél angyalok közt:

mégis itt rídogálsz, állatok közt.

Bölcs bocik szájának langy fuvalma

jobb tán mint csillag-űr szele volna?

Jobb talán a puha széna-alom,

mint a magas égi birodalom?

Istálló párája, jobb az neked,

mint gazdag nárdusok és kenetek?

Lábadhoz tömjén hullt és arany hullt:

kezed csak bús anyád melléért nyult…

Becsesnek láttad te e földi test

koldusruháját, hogy fölvetted ezt?

s nem vélted rossznak a zord életet?

te, kiről zengjük, hogy „megszületett”!

Szeress hát minket is, koldusokat!

Lelkünkben gyújts pici gyertyát sokat.

Csengess éjünkön át, s csillantsd elénk

törékeny játékunkat, a reményt.

Babits Mihály gondolatai olvashatóak a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálatának idei évben készített adventi-karácsonyi üdvözlőlapján.

A beteglátogatókkal kis ajándékcsomagokat készítettünk a betegeknek és a kórházban dolgozó orvosoknak, ápolóknak, melyeket advent napjaiban juttatunk el hozzájuk. Az elcsendesedés és várakozás időszakában a kórházakban, a betegágyon fekvő embertársaink nehéz napokat élnek meg a Covid negyedik hulláma okán elrendelt látogatási tilalom miatt. Így még fájóbb ezekben a napokban a szeretteik hiánya.

Mi, az egyházmegye kórházaiban jelenlévő beteglátogatók jelképes ajándékkal igyekszünk örömteli pillanatokat szerezni az ápoltaknak, és kedveskedni a dolgozóknak. Az adventi időszakban a lelket felkészítő nyomtatott kiadvány, az ADVENTI MUNKAFÜZET, karácsonyig napi elmélkedést és inspiráló gondolatokat tartalmaz.

A Debreceni Római Katolikus Egyetemi Lelkészség gondozásában megjelent kis füzet online formában is elérhető az Egyetemi Lelkészség Facebook oldalán:    https://www.facebook.com/delelkes

A szolgálat munkatársainak szívügye, és a terveink között szerepel az is, hogy bátorító ige verseket és „gyógyító” gondolatokat juttatunk el a kórházi ágyon fekvőkhöz.

„Imádkozzunk azért, hogy képesek legyünk fogadni Jézust karácsonykor a hideg jászol és önző szív helyett egy szeretettel teli szívvel, együttérzéssel, örömmel és békével, egy meleg szívvel az egymásért való szeretetben.“ (Teréz Anya)

Berényiné dr. Felszeghy Márta

DNYEM Kórházlelkészi Szolgálat

koordinátor