„Elég neked az én kegyelmem…” (2Kor 12,9) – Tóth László Gábor papszentelésre és Mike Ervin diakónusszentelésre készülők életútja

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök áldozópappá szenteli Tóth László Gábor diakónust, és diakónussá szenteli Mike Ervin akolitust június 25-én, szombaton a debreceni Szent Anna-székesegyházban 10 órakor kezdődő szentmisében.

Alábbiakban a szentelendők életútját tesszük közzé.

„Elég neked az én kegyelmem. Mert az erő a gyöngeségben nyilvánul meg a maga teljességében” (2Kor 12,9).

Tóth László Gábor 1997. március 14-én született Nyíregyházán egy hatgyermekes család ötödik gyermekeként. Édesapja görögkatolikus áldozópap, édesanyja tanár. Vallásos neveltetése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Isten fontos helyet foglaljon el az életében, és később a papi hivatást válassza. Mivel gyermekkorában többször költöztek, ezért több iskolában is tanult, végül a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnáziumban érettségizett 2015-ben, ahol 2010 óta tanult és kollégistaként élt.

Gimnáziumi tanulmányai során természettudományokkal és történelemmel foglalkozott, több neves tanulmányi versenyen is részt vett. Az iskolában eltöltött évek segítették, hogy lelkileg is egyre növekedjen és végül a papi pályára lépjen. Érettségi után egy évvel, 2016-ban adta be a jelentkezését Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspöknek, aki az egri Érseki Papnevelő Intézetbe küldte teológiai tanulmányokra. Két év elteltével Püspök úr úgy határozott, hogy teológiai tanulmányait Rómában, a Német-Magyar Kollégium növendékeként fejezze be. Az Örök Városban három év elteltével sikeres teológiai bacchalaureátusi diplomát szerzett. Teológiai tanulmányai befejeztével 2021. szeptember 1-től szolgál a debreceni Szent Anna Főplébánián, eleinte akolitusként, majd később, mint diakónus. Diakónusszentelése 2021. október 1-én volt Rómában. Gyakorlati évében az oltár mellett szolgált, hitoktatott, pedagógiát tanult, majd 2022. január 3-tól, mint püspöki titkár is szolgált.

Választott jelmondata: „Elég neked az én kegyelmem. Mert az erő a gyöngeségben nyilvánul meg a maga teljességében” (2Kor 12,9). Ez a szentírási idézet számára azt jelenti, hogy nem a maga erejéből megy tovább, hanem Isten az, Aki mindig vezeti és irányítja a mindennapjaiban. Ha az ember tisztában van a hibáival, gyengeségeivel és azokat elismeri, akkor lesz képes elfogadni Isten végtelen szeretetét és segítségét.

Tót László Gáborral készült interjú ITT olvasható.

Mike Ervin 1994. február 4-én született Kézdivásárhelyen, Mike Elek és Karácsony Mária szülők első gyermekeként római katolikus vallásos családban. A Mike család Felsőtorján él és lakik,  és a Tours-i Szent Márton plébániához tartozik.

Mike Ervin elemi iskoláit szülőfalujában kezdte el, illetve Kézdivásárhelyen a Nagy Mózes Elméleti Liceumban folytatta.

A 4 osztályos gimnáziumot Gyulafehérváron a Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Liceumban – Kisszemináriumban kezdte el és 2013-ban sikeresen érettségizett Nagyenyeden. A sikeres érettségi vizsga után még abban az évben felvételt nyert a Gyulafehérvári Megtestesült Bölcsességről nevezett Papnevelő Intézetbe és Szemináriumba.

2017-ben alapfokú államvizsgát tett, és ezután következett a pasztorális gyakorlat, amelyet három helyen: Brassó- Belvárosi Szent Péter és Pál Plébánián, a Gyimesbükki Krisztus Teste es Vére Plébánián illetve Marosvásárhelyen, a Szent Család Plébánián töltött el.

A pasztorális gyakorlatok után 2019-ben jelentkezett és felvételt is nyert Veszprémbe a Boldog Gizella Szeminárium kispapjai közé, ahol egy év múlva 2020-ban államvizsgát tett.

Egy év lelkigyakorlat és munka után 2021 májusában felvételt nyert a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye kispapjai közé és 2021. június 1-től teljesít pasztorális gyakorlatot a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban. 

Mike Ervinnel korábban készült interjú ITT olvasható.

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye