Szatmárnémetiben tartottak lelkinapot a mátészalkai köznevelési intézmény pedagógusai

„Ő pedig így szólt hozzájuk: „Gyertek velem külön valamilyen csendes helyre, és pihenjetek egy kicsit!” (Mk, 6,31)
A mátészalkai Széchenyi István Katolikus Általános Iskola munkatársai Szatmárnémetibe utaztak, hogy lelkileg feltöltődjenek a tanévkezdés nehéz időszaka után. Iskolánk lelkivezetője, Heidelsperger István püspöki helynök atya és Dienes Béla főigazgató úr vezetésével indultunk el 2024. október 11-én kora reggel.
A zarándokok Schönberger Jenő szatmári megyéspüspökkel is találkoztak.

Utunk először a Szatmári Egyházmegye püspöki székesegyházába, Szatmárnémeti legrégebbi és legnagyobb római katolikus műemléktemplomába vezetett. Ebben a székesegyházban nyugszanak Szatmár híres püspökei, mint a „városépítő püspök”, Hám János és a 2011-ben boldoggá avatott püspök, Scheffler János. Scheffler János vértanúhalált halt püspök tiszteletére a székesegyházban egy emlékszobát is kialakítottak, ahol személyes tárgyai is megtekinthetőek. Itt Fanea József püspöki titkár atya tartott érdekfeszítő idegenvezetést számunkra.

A Püspöki Palotában Nagyméltóságú és Főtisztelendő Schönberger Jenő püspök atya fogadott és látott vendégül bennünket. A díszterem mellett megcsodálhattuk a püspöki kápolna oltárát, amely az erdődi várkápolnából származik. Ezen oltár előtt esküdött egymásnak örök hűséget Szendrey Júlia és Petőfi Sándor. Délben bekapcsolódhattunk a püspökség munkatársaival együtt az Úrangyala imádságba.

A jó hangulatú ebéd után az erdődi várkastély romjait tekintettük meg, majd felkerestük az Alföld egyetlen épségben megmaradt románkori téglatemplomát, az ákosi templomot, mely Erdély egyik legpatinásabb középkori műemléke.

Lelkiekben feltöltekezve értünk haza mindannyian.

Dr. Bálint Albertné
pedagógus

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye