A Katolikus Karitász is csatlakozott a Katolikus Szociális és Gyermekvédelmi Szakellátásokat és Szolgáltatásokat Fenntartók Fórumához – SAJTÓKÖZLEMÉNY

A Katolikus Szeretetszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az ÁGOTA Közösség 2024. áprilisában hozták létre a Katolikus Szociális és Gyermekvédelmi Szakellátásokat és Szolgáltatásokat Fenntartók Fórumát. Az ünnepélyes aláírás során mindhárom intézményvezető kifejtette, hogy a Fórum elsődleges célja az együttműködés, a közös gondolkodás és a közös érdekvédelmi rendszer kialakítása. Ehhez a Fórumhoz csatlakozik a Katolikus Karitász, a Katolikus Egyház hivatalos segélyszervezete is. 

A megállapodást 2024. 10. 14-én, Budapesten írta alá Écsi Gábor, a Katolikus Karitász-Caritas Hungarica országos igazgatója és Dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója, a Fórum elnöke.

A Katolikus Karitász több ezer rászorulónak nyújt szociális ellátást és szolgáltatásokat napi szinten.  A segélyszervezet országos hálózatához kapcsolódóan 20 szociális intézmény működik, amelyek szociális alapszolgáltatást és szakellátást biztosítanak. A Karitász szociális és felzárkóztató munkája részeként pszichiátriai- és szenvedélybetegek részére biztosít nappali, közösségi és alacsonyküszöbű ellátásokat, idősotthont, két tanodát, támogató szolgálatot és más innovatív szociális szolgáltatásokat tart fenn.

A Fórumhoz való csatlakozás lehetőséget teremt a szociális munka összehangolására, a jó gyakorlatok megosztására az ellátások és szolgáltatások közös fejlesztésére. A szociális és gyermekvédelmi szolgáltatások biztosításához a katolikus fenntartók nagy létszámú intézményeket működtetnek, ezért fontos, hogy munkájuk összehangoltan, hasonló elvek és módszerek alapján, magas színvonalon, nagy összefogást mutatva valósuljon meg.

A Fórum, mint országos szakmai érték- és érdekszövetség a katolikus fenntartók összefogását tartja feladatának. Ennek része az új szakmai módszerek és szolgáltatási formák folyamatos megismertetése a katolikus szociális- és gyermekjóléti alapellátási-, gyermekvédelmi szakellátási szolgáltatókkal-, intézményekkel. Közös szakmai kiadványok indítása, valamint rendszeres időközönként konferenciák szervezése is a tervek között szerepel. Kiemelt cél a szociális és gyermekvédelmi ellátórendszer fejlesztéséhez szükséges feltételek szervezésében való részvétel, valamint szakmai segítségnyújtás, ajánlások és útmutatók készítése.

A Fórum tagjai kiemelten fontosnak tartják az állami szereplőkkel történő szoros szakmai együttműködést, továbbá vállalják az egészségügy-, és a további társágazatok képviselőivel való szakmai konzultációk szervezését és megvalósítását.

Az érintett szervezetek vezetői sokat várnak a Katolikus Szociális és Gyermekvédelmi Szakellátásokat és Szolgáltatásokat Fenntartók Fórumának együttműködésétől. „Hisszük, hogy a katolikus szociális és gyermekvédelmi ágazat legfőbb küldetése, hogy minden egyes személy számára közvetítse az emberi méltóságot, az egyedi és megismételhetetlen élet szépségét, értékességét.”

Forrás: Szabados Edina Katolikus Karitász – Caritas Hungarica

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye