Újranyitották az egykori minorita rendházban kialakított nyírbátori Báthori István Múzeumot

A Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központjához tartozó nyírbátori Báthori István Múzeum felújítás utáni átadó ünnepségét tartották október 12-én. A múzeumnak otthont adó mintegy háromszáz éves minorita kolostorépület kívül-belül megfiatalodva, különleges attrakciókkal várja a látogatóit.

Az épületet Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök áldotta meg. Az eseményen Babály András, a Minorita templom plébánosa is részt vett, valamint a város görögkatolikus és református felekezetének vezetői, és egyéb közjogi méltóságok, érdeklődők.

Az ünnepségen köszöntő beszédet mondtak Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára, dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő, Máté Antal, Nyírbátor polgármestere, dr. Hammerstein Judit, az MNMKK MNM általános főigazgató-helyettese. A fogadáson pohárköszöntőt mondott dr. Báthori Gábor, az MNMKK MNM Báthori István Múzeumának igazgatója.
Az ünnepi eseményt a város gótikus-barokk Római Katolikus Minorita templomában tartották, majd a megáldás és a szalagátvágás után a jelenlévő vendégek tárlatvezetésen vettek részt a múzeumban.

Az esemény moderátora Z. Pintye Zsolt, a Nyíregyházi Televízió munkatársa, Nyírbátor szülötte volt, aki személyes hangvételű összekötő gondolataiban sok érdekességet tárt elénk a várost, illetve a múzeumot illetően. A szerkesztő-műsorvezető diákként sokat járt a múzeumba, és ismerkedett Nyírbátor, valamint az ország egyik legismertebb nemesi családjának, a Báthory-családnak a történetével, majd ismereteit tovább mélyítette a helyi Báthori István Gimnáziumban, amely ma már többcélú köznevelési intézményként a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásában működik. 

Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő az elmúlt években, a térségben élők életminőségének javítása érdekében történt számos intézményi, közlekedési, új munkahelyek teremtésében véghezvitt fejlesztésekről beszélt, amely beruházások a jövőben tovább folytatódnak. A fejlesztések közé tartozik a kulturális értékek megóvására tett erőfeszítésük, ezen belül a történelmi és kulturális jelentőségű Báthori István Múzeum újraindítása, amely nemcsak a híres fejedelem korát őrzi, hanem mérföldkő a jövő alapjainak lerakásában is a város életében, valamint az identitásunk meghatározásában.

Az országgyűlési képviselő köszönetet mondott az 1,9 milliárd Ft-ba kerülő beruházásért a Magyar Kormánynak, a Magyar Nemzeti Múzeumnak és Nyírbátor önkormányzatának, valamint megköszönte a felújításban részt vevők munkáját.

„A templomban több volt, mint pap, az Államban több volt, mint király, a csatában több volt, mint katona, a köz szabadságának védelmében több volt, mint polgár, a barátság ápolásában több volt, mint barát.” (Marcin Kromer, a lengyel királyság hercegprímása, kora egyik legtanultabb teológusa és  történetíróként becsült kortársa Báthorynak) – Dr. Hammerstein Judit főigazgató-helyettes a fejedelmet méltató sorokat idézte, amely a Báthory István nagyfejedelem által alapított Vilniusi Egyetem (jezsuita akadémia) falán látható. Majd kifejtette, hogy nemcsak egy épület felújítását ünnepeljük, hanem a Báthory-kultusz is méltó helyre kerül a magyar identitás és emlékezettudatban.

A komoly vidéki múzeumhálózattal rendelkező Magyar Nemzeti Múzeumnak fontos feladata a vidéki múzeumok felújítása, amelyek kitüntetett szerepet játszanak a fejedelmi, királyi kultuszaink, köztük a Szent István-kultusz ápolásában. A nyírbátori múzeum Magyarország első és egyetlen Báthory-kultusz helye. A Báthory család összekapcsolta a szétszakított Királyi Magyarországot és az Erdélyi Fejedelemséget. A felújított múzeum pedig újra összekapcsolja a Szilágyságot és az Északkelet-Magyarország határain túl élő magyarokat egészen Lengyelországig.
Hammerstein Judit a beruházás részleteit is bemutatta, majd név szerint köszönetét fejezte ki a felújításban közreműködő munkatársaknak.

„Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn!”Máté Antal polgármester Széchenyi István szavaival kezdte köszöntő gondolatait. A polgármester történelmi utazásra hívta a jelenlévőket több száz évre visszamenve, többek között a templomépítő, kenyérmezei hőst, Báthory Istvánt méltatva, akinek az oszmán török sereg fölött aratott győzelme nemcsak Nyírbátor, Magyarország, de egész Európa számára nagy jelentőséggel bírt. A nyírbátori két (református, római katolikus) templomot is ő építtette. A polgármester megemlékezett Kelemen Didák minorita szerzetes, rendi elöljáróról is, aki nemcsak felújította, újjáépítette a nyírbátori katolikus templomot, hanem mellette rendházat épített, ahol később a Báthori István Múzeumot alakították ki, és emellett sok intézményt hozott létre az országban.
A polgármester hangsúlyozta, hogy a jelen városfejlesztési folyamat – amelynek része a múzeum felújítása is –, 20 évvel ezelőtt indult el, és még vannak további terveik.

Závogyán Magdolna államtitkár elmondta, a Báthory-család évszázadokon át vezető szerepet töltött be az ország történelmében. Nemcsak uralkodót adott Lengyelországnak, és hadvezéreket, államférfiakat, egyházi méltóságokat, hanem a kultúra bőkezű mecénásai, a hazai művelődéstörténet máig meghatározó alakjai is voltak. 

A múzeumnak otthont adó középkori alapokon nyugvó kolostori épület erősíti a Báthoryak kultuszát, ez nemcsak országos, hanem közép-európai jelentőségű is. Nyírbátor és a Báthoryak múltja összefonódik a sárkány legendás alakjával, ennek szimbolikája igen erőteljes. Ki a bátor ma, a 21. század harmadik évtizedében? – tette fel a kérést az államtitkár. „A bátorság: büszkén vállalni nemzeti identitásunkat, szembenézni a múltunkkal és jelenünkkel, megőrizni örökségünket, valamint bátorság az elkötelezett értékteremtés is” – fogalmazott, majd elmondta, hogy Nyírbátor és a nemzet közös örökségének van jelene és jövője, amely súlyát és felelősségét felvállalva, a kormányzat mentora és támogatója lesz a múlt megőrzését szolgáló beruházásoknak.

Az ünnepségen közreműködő Nagy Csaba Liszt- és Bartók-díjas tárogatóművész történelmi dallamokat idézett, valamint Temesvári István előadását hallhattuk a kenyérmezei csatáról.

A nyírbátori Báthori István Múzeumról részletesebben ITT olvashatunk:

Kovács Ágnes
Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye