„Minden gyermek ajándék, amely Isten bizalmára emlékeztet.” (Ferenc pápa) – Új bölcsődét áldottak meg Mátészalkán

Elkészült a mátészalkai Széchenyi István Katolikus Német Nemzetiségi, Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde új bölcsődei intézményegysége. A bölcsődét Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök áldotta meg szeptember 11-én.

A három csoportszobából álló, legjobb feltételekkel ellátott, családbarát, korszerű, energiatakarékos okosépület 42 gyermek ellátására alkalmas, jelenleg 26 gyermek van az intézményben. A bölcsőde nyolc új munkahelyet is teremt, hat kisgyermeknevelő és két dajka munkatársat foglalkoztatnak.
Az épület a mátészalkai római katolikus egyház tulajdonában lévő ingatlanon található, amely mindig is közösségi feladatot látott el. Régebben napközi otthon, valamint a Máltai Szeretetszolgálat helyi közössége működött itt. Az egyházközség átadta a telket az intézménynek.

Az eseményen továbbá részt vettek: Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, Heidelsperger István oktatási ügyekért felelős püspöki helynök, iskolalelkész, Németh István püspöki titkár, dr. Koncz Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára, Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, dr. Hanusi Péter, Mátészalka város polgármestere, Némethné Székely Julianna és Kovács István EKIF oktatásszervezési igazgatók, Dienes Béla, a házigazda intézmény vezetője, Tárkányiné Budai Éva, a bölcsőde intézményegység vezetője, Béres Nándor egyházmegyei gazdasági igazgató, Ágoston László építész, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye köznevelési és szociális intézményeinek vezetői, Mátészalka Város oktatási intézményeinek képviselői.
Az ünnepségen műsorukkal közreműködtek az intézmény óvodásai és alsó tagozatos diákjai.

Az eseményen dr. Koncz Zsófia államtitkár úgy fogalmazott, hogy amikor bölcsődét építünk, akkor jövőt építünk. Gratulált a polgármesternek, mert az elmúlt években Mátészalkán sok köznevelési intézmény fejlődött. A bölcsődei ellátás tekintetében a városban 264 férőhelyet biztosítanak négy, két önkormányzati és két egyházi intézményben. Ennek köszönhetően Mátészalkán a három év alatti gyermekek 70%-a járhat bölcsődébe.
Az államtitkár Ferenc pápát is idézte, aki egy családtámogatással foglalkozó konferencián azt mondta, hogy: „Az élet nem probléma, hanem ajándék. Éppen ezért a születések kérdését reálisan, előretekintve, bátorsággal kell kezelni. Minden gyermek ajándék, amely Isten bizalmára emlékeztet.”

A szerencsi származású Koncz Zsófia kisgyermekes édesanyaként is azt látja, hogy mindenhol nagyon fontos a bölcsőde építése. Az államtitkár szép eredményekről, országos adatokról is beszámolt. Míg 2010-ben 32 500 férőhellyel volt biztosított a bölcsődei ellátás, ma már ez a szám 66 000 férőhelyre emelkedett, és jelenleg is több ezer férőhely létrehozása zajlik. Ez azt jelenti, hogy minden harmadik településen van bölcsődei ellátás, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében 99 településen 4 031 férőhellyel.
Az egyházak is kiemelt feladatot látnak el a bölcsődei ellátásban. 2010-ben egyházi fenntartásban kilenc bölcsőde működött 215 férőhellyel, ma már 213 bölcsőde várja a kisgyermekeket 3 106 férőhelyen.

Az államtitkár egy örömteli hírt is megosztott a szülőkkel, a kisgyermekes családok ez év szeptemberétől ismét igényelhetnek bölcsődei térítési díj támogatást. Ez egy családnak havonta akár 50 000 Ft-os kiegészítést is jelenthet.

Dienes Béla, az intézmény vezetője azt hangsúlyozta, hogy az egyházi bölcsőde nem csupán egy épület, hanem a hit, a gondoskodás és a szeretet szimbóluma is, ahol a gyermekek a biztonság és a törődés védelmében az első lépéseiket tehetik meg, a családok számára pedig az intézmény közösséget, támogatást és összetartást nyújt. Az itt megélt keresztény értékek segítenek abban, hogy a gyermekek harmonikus, szeretetteljes környezetben nevelkedjenek.

Az igazgató kiemelte, hogy a legkisebbek nevelése és védelme mindannyiunk közös feladata: Engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket, és ne akadályozzátok őket, mert ilyeneké az Isten országa”(Mk 10,14). Ez a bölcsőde arra hivatott, hogy a gyermekeknek nyitott kapu, a felfedezés, a nevetés színtere legyen, a szülők számára pedig a bizalom és a nyugalom forrása.

Az igazgató a projektet is bemutatta. A beruházás a Magyar Kormánynak köszönhetően két vissza nem térítendő támogatásból: uniós forrásból, valamint magyar állami költségvetésből tevődött össze. Az RRF-1.1.2-21-2022-00107 számú Római katolikus bölcsőde építése című projekt keretében az elnyert támogatás 603.54 millió Forint, ebből 475,24 millió Forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás, Magyarország Kormánya pedig 128,3 millió Forinttal, az ÁFA összegével támogatta az épület megvalósítását.  

A bölcsőde megépítésekor törekedtek a klímatudatos megoldásokra, hogy a lehető legnagyobb mértékben szén-dioxid semleges legyen az épület. Az energiahatékonyság növelése céljából az épülethez napelemeket telepítettek, amelyek megtermelik az épület működéséhez szükséges energiát. Az épületbe okos-világítást is terveztek.
A projekt során az intézmény együttműködött a Családbarát Magyarország Központ Nonprofit Közhasznú Kft-vel és a Lechner Nonprofit Kft-vel, akik a tervezéstől a megvalósításig végigkísérték a projektet,  segítettek abban, hogy szakmailag mind az épület, mind az udvar megfeleljen a bölcsődés korú gyermekek ellátásának.

„Bizony, az Úr ajándéka a gyermek.” (Zsolt 127,3) Dr. Hanusi Péter polgármester a zsoltárt idézte a gyermekek kedves fellépésére reagálva, és visszatekintett azokra az időkre, amikor az volt a szokás a városban, hogy minden megszületett gyermeket beírattak a bölcsődébe, hogy három éves korára biztosan meglegyen a helye. 2014-ben, amikor a város élére került, még csak egy bölcsőde volt Mátészalkán, ma már négy intézmény fogadja a gyermekeket.
A polgármester köszönetet mondott Palánki Ferenc megyéspüspöknek, aki nemcsak egy városként tekint Mátészalkára, hanem stratégiai partnerként, és ebben hűséges támogatójuk Heidelsperger István püspöki helynök is, aki a mátészalkai egyházközség plébánosa és a római katolikus iskola lelkésze is.

Fülöp Attila államtitkár két környezeti aspektust emelt ki. A bölcsőde egy évvel ezelőtti alapkőletételén megfogalmazta, hogy mennyire megváltozott a világ, hiszen Magyarországon bölcsődéket építünk, néhány km-rel arrébb pedig bunkereket építenek. Már akkor remélték, hogy az épület átadásakor a háború véget ér. Ez nem történt meg, és ami minden szempontból feldolgozhatatlan, elfogadhatatlan, de még jobban kiemeli azt az akaratot, hogy itt, hazánkban van lehetőségünk a jövőbe fektetni és bölcsődéket építeni.
A gyermekek megszületése sorskérdés, ez az ünnep nem kizárólag Mátészalka ünnepe, hanem a magyar nemzet fennmaradását is segíti, mert az itt született gyermekek is annak a generációnak a tagjai, akik ezt a nemzetet fenn fogják tartani.

Az államtitkár kiemelte a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye széleskörű szerepvállalását az intézmények fenntartásában és építésében; a bátorságát, hogy újra és újra belevág a fejlesztésekbe. Mert minden egyes egyházi, szociális intézménybe, gyermekjóléti intézménybe fordított támogatás, többszörösen megtérül, kedvezményezettjei pedig a magyar családok. Az egyház nem magának épít, hanem a családokat szeretné ezzel segíteni, támogatni.

Végül a bölcsőde megáldása következett. Palánki Ferenc megyéspüspök ünnepi gondolataiban elmondta, kilenc éve, amikor az egyházmegye vezetője lett, megfogalmazta – amit azóta is igyekszik megvalósítani  – , hogy segíti a családokat, vagyis odafigyel az oktatási-nevelési intézményekre, amelyek felújításával, bővítésével, újak építésével a jövőt építjük. De ugyanígy az egyházmegye nagy figyelmet szentel az idősek gondozására is, amelyben szociális otthonokat épít és bővít.
A főpásztor megemlítette, hogy Mátészalkán is szeretnének szociális otthont építeni a Ráckerti-templom telkén. „Hisszük, hogy nem a mi terveinket akarjuk megvalósítani, hanem azokat, amelyeket Isten kér, vár tőlünk” – fogalmazott.

Ferenc püspök külön örömét fejezte ki azért, hogy van egy olyan államtitkárság, amely csak a családokra figyel. „Ha valaki karriert szeretne építeni, akkor azt szokták mondani, hogy ahhoz kell egy családi háttér. De a család előtér, az összes többi pedig a háttér, ekkor szolgáljuk az életet. Nekünk, keresztényeknek a hivatásunk az élet, az örök élet szolgálata. Az élet szolgálatával annak legkisebb egységét, a családot különös gondoskodással, szeretettel kell körülvenni, mert egyetlen kicsiny gyermek is végtelen értékű, akit a Jóisten ránk bízott, hogy a benne rejlő kis csoda ki tudjon bontakozni.

A köszöntők sorát Tárkányiné Budai Éva az intézményegység vezetője zárta, aki oroszlánrészt vállalt a bölcsőde létrejöttében. A vezető köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult a bölcsőde megépítéséhez, külön elismeréssel beszélt Czine-Juhász Eszter képzőművész pedagógusról, aki az egész épület belső dekorációját tervezte.

Kovács Ágnes
Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye