Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök PRO COMMUNITATE CHRISTIANA díjat adományozott az egyházmegyei búcsún

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye búcsúját tartották július 28-án, Máriapócson, amely ünnepen Palánki Ferenc megyéspüspök PRO COMMUNITATE CHRISTIANA díjat adományozott azon kiemelt személyeknek, akik különös figyelmet érdemlő és példát adó egyházépítő tevékenységükkel vagy életművükkel gazdagítják az egyházmegye hívő közösségét.
2024 díjazottjai:Torma Katalin Teréz nővér (Boldogasszony Iskolanővér) és Hegedűs Györgyi nyugalmazott hitoktatók.
Az egyházmegyei búcsúról szóló beszámoló ITT olvasható.

Torma Katalin M. Teréz nővér a Boldogasszony Iskolanővérek debreceni közösségének örökfogadalmasa. A Svetits Intézetben végzett ételosztó, étkezőfelelős, nővérbeteg-ápoló és sekrestyési tevékenysége mellett hittanári diplomát szerzett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Teológiai Karának Levelező Tagozatán.

2006. szept. 1-től kezdett hitoktatni a Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézet Általános Iskolájában. A kollégistákat páratlan héten esti szentmisére vitte a Szent Anna-székesegyházba, páros héten pedig tanórán kívüli foglalkozáson és beszélgetésen vehettek részt a diákok. Évről évre több csoportot kezdett hitoktatni az intézetben. Igyekezett közelebb vinni a gyerekekhez Krisztus misztériumának megértését. Igyekezett minden Egyházmegyei programon tevékenyen részt venni.

A Boldogasszony Nővérek szabályzatának értelmében a tanító többet beszéljen Istennel a tanítványairól, mint a tanítványainak Istenről. Teréz nővér mindig így tett, és ma is imáiban hordja volt és jelenlegi tanítványait.

2021-ben történt nyugdíjazásáig Teréz nővér hitoktatott a városi általános iskolák közül a József Attila, a Kinizsi Pál, a Monostorpályi úti, a Szoboszlói úti, a Szent Efrém és a Kölcsey Ferenc Általános Iskolában. A hitoktatáson kívül segített a szentségi felkészítésben. A debreceni Szent Anna tanévközi gyermekprogramjainak ötletgazdag szervezője és tevékeny résztvevője volt.
Nyugdíjazását követően a hitoktatásban szerzett gazdag tapasztalatát továbbra is felhasználja Nagyhegyesen óraadó hitoktatóként.

Hegedűs Györgyi ízig-vérig hitoktató asszony, 1994-ben kezdte el a Debreceni Hitoktatóképző Tanfolyamot. 1995-től hitoktat, amelyhez elválaszthatatlanul kapcsolódott a hittanos gyerekek családjainak látogatása. Vezetésével 1996-ban betlehemest adtak elő daganatos gyerekeknek a Kenézi Gyula Megyei Kórház gyerekosztályán. Még ugyanebben az évben a hortobágyi általános iskolában adták elő a betlehemest csomagosztással a rászorulóknak.

Hittanári képesítést szerzett 2002-ben a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola Levelező Tagozatán. Szinte minden debreceni állami iskolában tanított hittant. Minden délután fáradhatatlanul járta a városi iskolákat, a legnehezebb terepen állt helyt. A debreceni Szent László Plébánián 17 évig vezette a Karitász-csoportot, ugyanennyi ideig takarította a templomot két fiával, majd a takarítócsoporttal.

A debreceni Szent Anna és Szent László Plébánián a tanévközi gyermekprogramok, hittanos szombatok és a nyári táboroztatások fáradhatatlan szervezője és tevékeny résztvevője volt. Down-kóros gyerekek felügyeletét rendszeresen vállalta szombatonként.
Megszámlálhatatlan alkalommal helyettesített a plébániairodán, volt sekrestyés és mindenes. Az orgonatakarítás alkalmával a fiaival együtt a vállukon hordták le az orgonasípokat a kórusról.
2019-től ráköszöntek a tevékeny nyugdíjas évek, mert azóta mint kisegítő hitoktató végzi szolgálatát.

Gratulálunk a díjazottaknak, életükre és további szolgálatukra Isten áldását kérjük!

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye