Sajtótájékoztatón indították el a Debreceni Karitatív Testület adventi adománygyűjtő akcióját

Idén november 13-tól december 15-ig tart a Debreceni Karitatív Testület adventi adománygyűjtő akciója. Az akció kezdetén az egyházak képviselői, a város vezetése, a testület vezetősége közösen tartottak sajtótájékoztatót Debrecenben, a Karakter Könyvesbolt és Kávézóban.

A sajtótájékoztatón Papp László polgármester elmondta, hogy Debrecent az egész várost átölelő összefogás jellemzi advent és karácsony időszakában. Ennek szép megnyilvánulási formája ez az akció, amely során szeretetdobozokkal találkozhatunk a város különböző pontjain, amelybe adományainkat helyezhetjük, elsősorban tartós élelmiszert, de ruhaneműre, tisztálkodási eszközökre is gondolhatunk.
A polgármester visszatekintett a kezdeményezés kezdeti évére (2020) és a 2021-22 adventi adományozásra, amikor több mint négyezer családon tudtak segíteni, és mintegy hatezer csomag került kiosztásra a karitatív testület aktivistáinak köszönhetően.

A polgármester megköszönte az adományozók nagylelkűségét is. Ebben az időszakban akár több tízmillió Ft-os nagyságrendben is érkeznek adományok, felajánlások a város szervezeteihez, a karitatív testülethez. Megemlítette Magyarország egyik nagy élelmiszeripari vállalatát, amely 20 millió Ft értékű adományt ajánlott fel.

„A szeretet soha el nem fogy”. Fekete Károly református püspök a Szentírást idézve hangsúlyozta, ezt a megállapítást sok korszak, sok ember szeretné felülírni – bár ha megélnénk ezt a szeretetet, akkor nem lenne háború, sok küzdelem egymás között és nemzetközi szinten sem.

Nekünk viszont az a célunk, hogy megvalósítsuk a Szentírás üzenetét. „A szeretet tényleg nem fogyhat el soha, mert annyira benne volt a teremtő Istenben, hogy testté lett. Adventben emlékezünk arra a nagy közeledésre, összefogásra, összekapaszkodásra, amit Isten tett az emberért egyszülött Fiában, Jézus Krisztusban. Ez a ránk gondolás ösztönöz bennünket arra, hogy minden külső körülmény ellenére gondoljunk azokra, akik sokkal nehezebb helyzetben vannak, mint mi.  

A szeretet megmutatkozik, amikor tárgyiasul, fogyaszthatóvá válik, megkönnyíti az életet. Jó, ha megtelnek a szeretetdobozok, de fontos az adományozó szándéka is. Ez nemesíti az embert, és hitelesíti azt a hitet, amiről beszélünk, amelyek csak szlogenek egészen addig, amíg tettekkel nem párosulnak – fogalmazott Fekete Károly.

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök egy katolikus vonatkozással folytatta a szeretetről szóló gondolatmenetet. A Katolikus Egyház ezen a napon ünnepli a magyar szenteket, azokat, akik életre váltották a szeretetet, és akik hitünk szerint a mennyországban vannak. Szent II. János Pál azt mondta, a szentek nem azt várják, hogy tapsoljunk nekik, hanem hogy kövessük őket. A szentek úgy jutottak el az üdvösségre, hogy életre váltották azt a szeretetet, amely soha el nem múlik, és így mások számára gyümölcsöző lett, mint ahogyan gyümölcsöket terem ez az összefogás ebben a városban is.

Miért kell a sajtóban meghirdetni azt, hogy mi törekszünk a jóságra? – tette fel a kérdést Ferenc püspök. –  Azért, hogy ha hallanak róla az emberek, talán ők is szeretnének jobbak lenni. A jótékonyságnak a középpontja – azok számára, akiknek az a céljuk, hogy mások elismerjék őket – a jótékonykodó. De a jóságnak a középpontja maga az Isten. Ha mi jóságból igyekszünk másokon segíteni, akkor a soha el nem múló isteni szeretetet hozzuk le erre a földre, ebbe a városba.

Püspök atya hálás a gondolatért, hogy létrejött a város karitatív testülete, amely összehangolja az egyházakban, a város vezetésében jelen lévő jót, jó szándékot.  Köszönetet mondott munkatársának, dr. Törő András atyának, aki elvállalta a Debreceni Karitatív Testület vezetői feladatát. Püspök atya hálás Debrecen egységéért is. „Együtt vagyunk Debrecen”, ez sokat jelent számára. Római katolikus püspökként éppen másnap, november 14-én lesz nyolc éve, hogy átvette a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyét, és a város közössége, a felekezetek vezetői részéről szeretetet tapasztalt. Ez a közös jóság gyümölcsöző, és nagyon is megmutatkozik az adventi és a karácsonyi időszakban, amikor segítünk másoknak is megérezni, hogy Isten a szeretet.

Seszták István görögkatolikus főhelynök elmondta, hogy az elmúlt napokban a görögkatolikus liturgiában az angyalokat ünnepelték, amelyek nagyon fontos szereplői – karácsonyra készülve – az előkészületi időszaknak, hiszen angyalok hirdették meg az örömhírt. Az örömhíradásnak a példái azt is megmutatják nekünk, hogy mi hogyan válhatunk angyalokká. Aki bekapcsolódik ebben az összefogásba, a szívből jövő kezdeményezésbe, segít másokon, angyallá válhat itt a földön.

Dr. Törő András atya, a Debreceni Karitatív Testület elnöke rendkívülinek nevezte a sajtótájékoztatót a karitatív testület egyedisége miatt, hiszen egy asztalnál ülnek az egyházak képviselői, a város vezetése, a városban működő karitatív testületek együtt munkálkodnak, együtt gondolkodnak. A karitatív testület az országban egyedülálló módon ernyőszervezetként összegyűjti azokat a karitatív, segítő civil szervezeteket, csoportokat, akik szeretnének tenni a városban élő rászorulókért.

A szeretet tulajdonsága leleményes kell hogy legyen – fogalmazott András atya, és elmondta, ebben az évben ilyen lelkülettel kezdték el a gyűjtési akciót, amelyhez mindenhol tudunk csatlakozni, a karitatív testület szervezetein keresztül is. Elárasztják a várost dobozokkal az egyházi közösségekben, állami, egyházi fenntartású intézményekben, nagyobb cégeknél, hogy a segítség valóban célba tudjon érni karácsony előtt. „Ez kampányszerű esemény, de aki ezt a szeretetcsomagot megkapja, akinek az ünnepét szebbé tesszük, annak tulajdonképpen ez nem számít. A szeretet cselekedetei alakítják, formálják az embert, azokat is, akik szintén csak kampányszerűen vesznek részt az adakozásban. Legyünk minél többen ilyen lámpások a városban, segítsük, tegyük szebbé a rászorulók ünnepét, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz” – buzdított az adományozásra a testület elnöke, majd hozzátette, hogy idén a három püspök jóvoltából a szeretetdobozokba egy-egy üzenet, gondolat, szentírási mondat is kerül.

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere, a karitatív testület társelnöke elmondta, a Debreceni Karitatív Testület a város erejét, és azt az értéket mutatja meg, amit ezzel képvisel. Az alpolgármester azoknak is üzent, akik nem tartoznak egyházakhoz. Bátorított mindenkit, hogy ne „én” legyek a fontos, hanem mások és a közösség, Debrecen legyen fontos mindenki számára. Nem mindenki teheti meg, hogy ajándékozzon karácsonykor. Sajnos sokan azon gondolkodnak, hogy mi kerül majd a karácsonyi asztalra. Debrecenben széles spektrumban működő gondoskodó várospolitikát folytatnak, amelyben mindenkire szeretnének gondolni, a rászorulóknak segíteni, hogy szebb legyen a karácsony a nehezebb körülmények között élőknek is. A testület szervezete azért fontos, mert minden célcsoportot, minden debrecenit lefed. Aki ezen kívül van, merjen kérni segítséget, bátorított Széles Diána.

***

A Debreceni Karitatív Testület 2015. október 8-án jött létre a segélyakciók lebonyolításában jártas és megfelelő szakmai, logisztikai háttérrel rendelkező 14 tagszervezet csatlakozásával: Forrás Lelki Segítők Egyesülete, Héra Egyesület, Kék Lovagok Rendészeti Motoros Klub Magyarország I., Lelkierő Fiatalon a Fiatalokért Egyesület, Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Debreceni Szociális Központ, Magyar Református Szeretetszolgálat, Magyar Vöröskereszt, Debreceni Baptista Gyülekezet, Magyarországi Dorcas Segélyszervezet, Migration Aid, Refomix Közhasznú Kft., Szent Anna Caritas, Szertelen Egyesület, Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület.

A szakmai szervezet célja a városi szintű karitatív munka operatív és koordináló tevékenységének ellátása az érintett civil szervezetek bevonásával annak érdekében, hogy hatékony humanitárius segélyezési tevékenységet tudjanak kifejteni a helyi lakosságot érintő vész- vagy krízishelyzetekben, illetőleg katasztrófa esetén.

Kovács Ágnes
Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye