Dóczy Gedeon-díjat kapott Debrecenben Géczy Mária Erzsébet nővér, a Boldogasszony Iskolanővérek Rendjének tagja

Október 23-a, az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének 67., valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 34. évfordulója tiszteletére Debrecen önkormányzata ünnepi közgyűlést rendezett a Kölcsey Központban.

A hagyományok szerint a város ebből az alkalomból azokat a polgárait köszönti, akik kimagasló értékeket hoztak létre a tudomány, a művészet, a környezetvédelem és idegenforgalom, az egészségügy, a szociális tevékenység, a sport vagy az építészet területén – olvashatjuk a dehir.hu oldalon, amely arról számol be, hogy idén kik részesültek Csokonai-, Hatvani-, Hajós Alfréd-, Dóczy Gedeon- és Boncz László-díjban.

Debrecen Dóczy Gedeon-díja a köznevelés területén végzett kimagasló, elhivatott oktatói, pedagógiai, nevelői, vezetői munka, vagy az ahhoz kapcsolódó, azt segítő, kiemelkedő tevékenység, valamint életmű elismeréseként adományozható. A Dóczy Gedeon-díjat idén Géczy Mária Erzsébet nővér és Nagyné Oláh Katalin kapta meg.

Géczy Mária Erzsébet a Boldogasszony Iskolanővérek Rendjének 1977-től örökfogadalmas tagja. Középiskolai tanulmányait a debreceni Svetits Intézetben végezte. Magyar-latin szakos középiskolai tanári és hitoktatói végzettségének megszerzése után 1970-től alma materében kezdte meg pedagógusi szolgálatát. A latin nyelv színvonalas oktatása mellett szívügyének tekintette, hogy a római katolikus egyház liturgikus zenei kincsét és a kodályi hagyományokat megismertesse és megszerettesse tanítványaival.

A Svetits Intézet karnagyaként mind hazai, mind nagy sikerű külföldi fellépések alkalmával tett tanúságot diákjaival együtt a debreceni római katolikus közösség élő hitéről. 1992-ben kapott megbízást az intézet vezetésére. Irányításával indult el a Svetits óvoda, valamint az általános iskola működése. 2007-től – néhány évnyi budapesti szolgálat után – már nyugdíjasként vesz részt a fiatalok nevelésében, a csökkentlátók otthonában élő idősek pasztorációjában, egykori diákjainak, kollégáinak lelki támogatásában. Örömmel vállal kántori feladatokat, készséggel bocsátja rendelkezésre latin nyelvtanári és fordítói tudását minden segítségkérőnek.

A beszámolót és a díjazottakat bemutató kisfilmeket ITT tekinthetik meg.

Forrás: dehir.hu

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye