Újraindul a Plébániai Szabadegyetem a debreceni Megtestesülés Plébánián

A debreceni Megtestesülés Plébánián újraindul a Plébániai Szabadegyetem előadássorozata. A nagyközönségnek szánt előadások minden hónap harmadik csütörtökén esete 19 órától kezdődnek, a Megtestesülés Plébánia (Borbíró tér 9.) közösségi termében. A szervezők az előadásokkal a város keresztény értelmiségét is szeretnék megszólítani. Az előadásokra minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Az első alkalommal, október 19-én este 7 órától dr. Karasszon Dezső orgonaművész tart előadást „Felix Mendelssohn hite, orgonaműveinek tükrében” címmel.

Novemberben dr. Csiba László professzor az orvos-beteg kapcsolat dilemmáit osztja meg az érdeklődőkkel.

Januártól további érdekes előadásokra számíthatnak az érdeklődők.

***

A Plébánia Szabadegyetem története egészen 2002. őszéig nyúlik vissza, amikor Felföldi László akkori plébános kezdeményezésére a templomot látogató férfiak közül néhányan minden hónap utolsó csütörtökén este imádkozásra, elmélkedésre, az egyház életét érintő kérdések megbeszélésére jöttek össze. Ezt akkor „férfiklubnak” nevezték el. Hamarosan felvetődött annak az igénye, hogy egy-egy témakört egy-egy szakértő vezessen fel. Elsőként Bosák Nándor, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye első  megyéspüspöke az ökumenizmus teológiai hátteréről és mindennapi gyakorlatáról beszélt.

Két év elteltével a zárt férfiklub immár koedukáltan, a felnőttek katekézisköreként folytatta működését. Az előadássorozat később Plébániai Szabadegyetem néven futott dr. Lieli Pál gondos szervezésében, aki hosszú éveken keresztül neves szakembereket hívott meg: előadóművészeket, irodalomtörténészeket, történészeket, néprajztudósokat, nyelvészeket, művészettörténészeket, orvosokat, természettudósokat, újságírókat, világutazókat és zenészeket.

Dr. Lieli Pál a pandémia áldozata lett. A debreceni közösség emlékének tiszteletére szeretné felújítani a szabadegyetemi sorozatot. Többen is érdeklődtünk az igények és lehetőségek felől, és javaslatokat kapva kezd kialakulni az őszi-tavaszi „szemeszter” programja.

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye