Hogy jó papokkal áldd meg népedet! – A papi és szerzetesi hivatásokért imádkoztak a Szent László Imaszövetség tagjai Püspökladányban

„Örök Pásztor, legfőbb papunk, Szent László királyunk, egyházmegyénk védőszentjének közbenjárására ajándékozd meg egyházmegyénket olyan fiatalokkal, akik Krisztus szavára hallgatva, papi szolgálatuk által saját lelkük javára és a rábízottak megszenteléséért teljesítik a nekik szánt küldetést!” – A Szent László Imaszövetség tagjai október 5-én, elsőcsütörtökön az Oltáriszentség előtt és szentmisén imádkoztak az egyházmegye papjaiért, valamint újabb papi és szerzetesi hivatásokért.

A püspökladányi Szent Péter és Pál-templomban Bökő Péter plébános vezette a szentségimádást, a szentmisét pedig Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, mutatta be. Az imaesten Sziklai Dávid berettyóújfalui káplán atya is részt vett.

„Jézus Krisztus, aki azt mondtad: »Kérjétek az aratás Urát, hogy küldjön munkásokat aratásába«, íme most Hozzád könyörgünk papi és szerzetesi hivatásokért. Ébressz sok fiatal szívében vágyat szolgálatodra a teljes önátadásban. Add, hogy mindazok, akiket meghívsz, szabadon és bátran vállalják küldetésüket, a papi vagy szerzetesi hivatást, egész életükben lángoló szeretettel szolgáljanak Téged és embertársaikat a Te dicsőségedre és mindannyiunk javára Krisztus a mi Urunk által.”

A szentségimádáson a hívek énekeltek, litániát végeztek, rózsafüzért imádkoztak a hivatásokért, Péter atya könyörgő imákat mondott, valamint a Szent László Imaszövetség októberi elmélkedését olvasta fel. A közös énekléskor a plébános csodálatos énekhangja is felemelő élményt jelentett minden résztvevő számára:

Péter atya a szentségimádáson a Szent László Imaszövetség októberi rózsafüzér titkát idézte: „Aki a kánai menyegzőn kinyilvánította isteni erejét” (Jn 2,1–11). Ezen keresztül a Szentírás lakodalomba, a Kánai menyegzőre hív. A jó társaságba Jézus nem véletlenül hívott meg bennünket, tanítani akar. Októberben nap mint nap e tized imádkozása közben Máriába öltözködve szemléljük e titkot. Az októberi elmélkedést ITT találjuk. Ettől az évtől Fodor András nyugalmazott püspöki helynök, plébános írja az elmélkedéseket hónapról hónapra.

Ezután csendes imádságban, lélekben az Úr Jézus elé vitték kéréseiket, köszönetüket, hálaadásukat, mindazt, ami a szívükben van.

Palánki Ferenc megyéspüspök elsőcsütörtökönként mindig más egyházközséget látogat meg, és szentségimádáson, szentmisében együtt imádkozik az általa alapított Szent László Imaszövetségnek a tagjaival, akik az elsőcsütörtöki szentségimádáson túl naponta végeznek egy tized rózsafüzért kérve az aratás Urát, hogy küldjön munkásokat szőlőjébe, az egyházmegyénkbe.

„Az aratni való sok, de a munkás kevés. Kérjétek hát az aratás Urát, küldjön munkásokat aratásába.” (lásd: Lk 10,1-12) Ez az evangéliumi szakasz hangzott el a szentmisén, amellyel kapcsolatban püspök atya így fogalmazott elmélkedésének elején, hogy keresve sem találhattak volna alkalmasabb szakaszt erre az alkalomra, mint ami erre a napra ki van jelölve az egyház liturgikus rendjében. Azt is megjegyezte, hogy a fent idézett mondatban van valami meglepő, mégpedig az, hogy már Jézus korában is kevés volt a munkás. Már ő is tudta, hogy bizony lesz olyan időszak, amikor kevés ember vállalkozik arra, hogy az evangéliumot hirdesse.

„Jézusnak sok tanítványa volt, ebből tizenkettőt nevezett apostolnak, és hetvenkét tanítványát pedig elküldte kettesével maga előtt minden városba, helységbe, ahová menni szándékozott. A 72-es szám a bibliai számok között is beszédes, hiszen a kor felfogása szerint abban az időben 72 nemzet, nép volt. Ez azt jelentette, hogy Jézus minden néphez el akar jutni, hirdetve, hogy »Elérkezett hozzátok az Isten országa!«.

Jézus kettesével küldi tanítványait. Az evangélium hirdetése nem magánakció, hanem közösségi cselekedet, tanúságtétel. Ahol ketten vannak, ott előfordulnak ellentétek. Jézus mégis azért küldte őket kettesével, hogy egymást elviselve, segítve, egymásban bízva tudjanak tanúságot tenni az evangélium örömhírének igazságáról, megmutatva azt, hogy úgy szeretik egymást, ahogyan Isten szereti őket.
Szent Ferenc is kettesével küldte testvéreit, és arra figyelmeztette őket, hogy vigyázzanak, nehogy a tanúságtételüket tönkretegye a veszekedésük, vitatkozásuk, a szeretetlenségük – fogalmazott a főpásztor.

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök november 9-én, a következő hónap első csütörtökén a nyírcsaholyi egyházközséget látogatja meg.

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye