„Égi Anyánk, Hozzád jöttünk!” Zarándoklaton vettek részt a nyíregyházi hittanosok

Zarándokolni mindig különleges esemény. Máriapócsra zarándokolni a szabolcsi embernek: hazatérés. Idén második alkalommal hirdettük és szerveztük meg Nyíregyházán tanuló hittanosainknak ezt a testi és lelki utazást. Szeptember 30-án, 11 hittanos gyerekkel indultunk el Tolnai Tímea hitoktató társammal. A szép idő, a 18 kilométeres táv és a közös élmények mind hozzájárultak ahhoz, hogy ez az út kivételesen emlékezetes legyen.

A nap sugaraival az arcunkon és szívünkben a hit erejével nekivágtunk az útnak. Első állomásunk a napkori római katolikus templom volt, ahol Zubály Lajos plébános atya fogadott minket. Az atya rendkívül érdekes ismertetést tartott Boldog Brenner János életéről és vértanúságáról. Nemcsak beszéltünk róla, hanem meg is tekintettük a napkori templomban elhelyezett ereklyéjét és a róla készült festményt, ami nagyon érdekes volt a gyerekeknek. Köszönjük!

A napkori görögkatolikus templomnál, a zarándokokat köszöntő harangszó és Mosolygó Tamás atya várt minket. Hallhattunk tőle a zarándoklat értékéről, éneket tanultunk és házi feladatot is kaptunk tőle: meg kellett keresni a máriapócsi kegytemplom ikonosztázionján Szent Jakabot, a zarándokok védőszentjét. Innen is üzenjük neki, a feladatot teljesítettük.

A teremtés szépségének csodálata és az isteni kegyelem jelenlétének érzése töltötte el a szívünket. Az út során a gyerekek tele voltak lelkesedéssel. Végig éreztük az Isteni Gondviselést, a Segítő Szűz Mária csendes jelenlétét és a Szentlélek irányítását.

Máriapócson a templom bejáratánál már vártak ránk a szülők és Csordás Gábor plébános atya. Nagyon jó volt így ’hazaérkezni’. Köszönjük Gábor atyának, hogy fontosnak tartotta, hogy ott legyen velünk a megérkezéskor és együtt adhattunk hálát ezért a különleges napért. 
A zarándoklat csúcspontja a szentmise volt a kegytemplomban, ahol a gyerekek fáradtan ugyan, de örömmel és hálával figyelték az atya szavait. Külön öröm volt, hogy a gyerekek szülei csatlakoztak hozzánk és közösen vehettünk részt a Kegykép előtt a szentmisén.

Hisszük, hogy a gyerekek lelkében „kinyílott az égi virág”. Ez bátorít minket, hogy már a jövő évi zarándoklatot is tervezgessük, „ahogy a Szentlélek sugallja, és a körülmények engedik”.

Kovácsné Török Tímea
hitoktató

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye