Őszi szakmai nappal és új kiadványokkal ünnepelt a Billings oktatói közösség

A Magyarországi Billings Központ 2023. szeptember 30-án tartotta őszi szakmai napját a Katolikus Szeretetszolgálat budapesti irodaházában. A Szeretetszolgálat szívvel, szakértelemmel évek óta támogatja az elkötelezett, szintén szívvel és szakértelemmel működő Billings oktatói közösséget. A szakmai továbbképzésen nyolc oktatójelölt és 18 oktató vett részt, valamint a közös missziót a háttérből támogató férjek, akik talán kevésbé látványos, mégis fontos szerepet töltenek be a szervezési és technikai feladatok lebonyolításában.

A találkozó közös imával kezdődött, amelyben a résztvevők kérték a központ védőszentjeinek közbenjárását és Szent Mihály főangyal oltalmát, majd Czier István plébános, az erdélyi oktatói közösség lelki kísérője megáldotta a jelenlévőket.

Lukács Krisztina, a hazai központ vezetője köszöntőjében elmondta, hogy a továbbképzés célja a szakmai és lelki megerősödés a személyes találkozás által, amely a mai online világban különös értékkel bír, és minden további oktatói munka, szolgálat és siker alapja. Ezt szem előtt tartva a nap programja három nagyobb egységre tagolódott.

A délelőtt a bemutatkozásról, ismerkedésről és megosztásról szólt. A különböző években végzett oktatók és a jelenleg képzést végző jelöltek a közös lelkületnek, a kérdésekkel irányított kiscsoportos beszélgetéseknek, valamint a tapasztalatcserének köszönhetően rövid idő alatt megtalálták a közös hangot.

Ezt követően a szakmai tudás elmélyítésére és új ismeretek elsajátítására került sor, részben a módszer tudományos alapjait képező témákban (mint például a termékenység feltételei, Odeblad professzornak a méhnyak szerkezetével, működésével és a nyáktípusokkal kapcsolatos felfedezései), illetve az oktatásához kapcsolódó módszertani kérdésekben.

 A délután a beszámolókkal és közös ünnepléssel telt. Diavetítéses élménybeszámolót tartottak az áprilisban Rómában megtartott nemzetközi konferenciáról, amelyen 15 fős oktatói közösség képviselte Magyarországot. Rövid összefoglaló hangzott el a módszer magyarországi történetéről, amely 1992-ben kezdődött a Billings házaspár egyhetes szegedi látogatásával – ennek gyümölcseként dr. Körmendy Máriát megbízták a központ szakmai irányításával. Ezt követte az új kiadványok bemutatása: egy oktatófüzet (A pár termékenységének megértése Billings Ovulációs Módszerrel); egy oktatók, egészségügyi szakemberek, orvosok számára készült kézikönyv (Prof. James Brown: Az emberi szaporodással kapcsolatos kutatások – A petefészkek működése, a termékenység és a Billings Ovulációs Módszer); és egy lelkiségi füzet (Szent Janka imafüzet) , amely bemutatja a központ egyik védőszentjének életét, és tartalmazza a közbenjárását kérő imádságokat. Konkrét imameghallgatások hangzottak el és tanúságtételek az imának az életvédő tevékenységben betöltött szerepéről. Végül a különböző szinten elnyert akkreditációkat ünnepelte a közösség. A Billings Ovulációs Módszer Világszervezet Oktatási Bizottsága elismerte a Magyarországi Billings Központ szakmai tevékenységét és megújította akkreditációját, a hazai központ pedig a 2020-ban oklevelet szerzett oktatók akkreditációját hosszabbította meg.

A nap a hála és ünneplés hangulatában telt, hiszen a közösség egész évben a Billings Ovulációs Módszer 70. születésnapjára emlékezik. Ferenc pápa így fogalmazott a Billings oktatók számára írt levelében (Róma, 2023. április 24.): „…John és Evelyn Billings alapos tudományos kutatásokat végzett, majd ezek alapján egy egyszerű, a nők és párok számára hozzáférhető módszert dolgozott ki a termékenység természetes megismerésére, értékes eszközt kínálva felelősségteljes döntések meghozatalához a gyermekvállalást illetően.” A Billings Ovulációs Módszer oktatói és terjesztői tudatában vannak ennek az értékes eszköznek, amely mint tiszta tanítás és tudományos igazság, felbecsülhetetlen kincset jelent a fiatalok, a nők, a házaspárok, valamint az őket kísérő, velük foglalkozó szakemberek számára.

Pappné Fekete Mónika        
Billings oktató

Örömhír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye