„Lélek vagyok, élni szeretnék…” – Radnóti Emlékmeneten vettek részt tanáraink, diákjaink

A IV. Radnóti Emlékmeneten az egyházmegyénkből szentimrés és szentlászlós lelkes diákok is részt vettek tanáraikkal. A menet szeptember 16-án Győrből indult rövid megemlékezés után a Kazinczy Ferenc Gimnázium elől.

400 diák és tanáraik, valamint Radnótit tisztelő felnőttek zarándokoltak Abdáig. A verszarándoklatot Tóth Péter Lóránt versvándor, Pintér Ildikó, a Kazinczy Ferenc Gimnázium tanárnője, valamint Szabó Zsolt, Abda polgármestere szervezték.

A Versvándor megfogalmazása szerint az ország legtávolabbi pontjairól is érkeztek verszarándokok, Kisvárdáról, Nyíregyházáról, Sárospatakról. „Jöttek, és odaadták a szabad hétvégéjüket Radnóti Miklós emlékének tisztelegve.” A zarándokok útközben megálltak Melocco Miklós Radnóti szobránál, szavalatok, gondolatok hangzottak el a költő életéről, verseiről. Abda határánál csatlakoztak a megemlékezőkhöz az abdai kisdiákok és felnőttek, és az utolsó métereket közösen tették meg a Radnóti emlékparkig. A mélyen megindító megemlékezést héber nyelven elhangzó imádság zárta, melyet a győri zsidó hitközség vezetője és kántora adott elő.

A nyíregyházi és kisvárdai kis csapat programját kiegészítette a Pannonhalmi Főapátság megismerése, a győri városnézés, a Szent László-herma, valamint a Boldog Apor Vilmos kiállítás megtekintése. Igazán tartalmas, jó hangulatú, sokszor mélyen megindító hétvége volt. Tisztelettel adóztunk nemcsak Radnóti Miklós, de minden bori munkaszolgálatos és a II. világháborúban elhunyt áldozat emléke előtt is, hisz közösen valljuk a 2023-as zarándoklat mottóját: „Keresd a békét, és járj utána” (Zsolt 34,15).

Kaszásné Tóth Judit, a Szent László Katolikus Köznevelési Intézmény vezetője
Csernyus Enikő, a Rákóczi Szövetség Szent Imre Ifjúsági Szervezetének elnöke

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye