Úgy nézzünk a gyermekekre, hogy nemcsak a szüleik bízták ránk őket, hanem maga az Isten! – Szent Gellért-díjakat adtak át az egyházmegyei tanévnyitó ünnepségen Debrecenben

Kalazanci Szent József, a Piarista Rend alapítójának az ünnepére esett a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye köznevelési intézményeinek közös tanévnyitó ünnepsége, amelyet augusztus 25-én tartottak a debreceni Megtestesülés-templomban.
Kalazanci Szent József iskolát alapított a szegény gyermekeknek, hogy ők is lehetőséget kapjanak az élettől. A szentmise könyörgésében elhangzott: „Istenünk, Te Kalazanci Szent József áldozópapot olyan nagy szeretettel és türelemmel ajándékoztad meg, hogy egész életét az ifjúság tanítására és nevelésére szentelte.”
A Szentlélekhívó szentmisén a jelenlévők a szeretet és a türelem ajándékát kérték egész életükre, szolgálatukra, hogy azt az ifjúság tanítására és nevelésére tudják fordítani.

Az ünnepélyes alkalmon jelen voltak: Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, Heidelsperger István oktatásért felelős helynök, Németh István püspöki titkár, az egyházmegyei köznevelési intézmények iskolalelkészei, Béres Nándor egyházmegyei gazdasági igazgató, dr. Béres Diána egyházmegyei jogtanácsos, Némethné Székely Julianna EKIF tanfelügyeleti igazgató, Kovács István EKIF oktatásszervezési igazgató, Türk László, az EKIF leköszönő oktatásszervezési igazgatója, az egyházmegye köznevelési intézményeinek vezetői, munkatársai.

A tanévnyitó ünnepség püspöki szentmisével kezdődött. Palánki Ferenc megyéspüspök a szentmisén elhangzott elmélkedésében azt hangsúlyozta, hogy az oktató-nevelő munkában szolgáló munkatársaknak nagy szükségük van a szeretet és a türelem ajándékára és képességére.

„Az írástudók és farizeusok sokat vitatkoztak azon, hogy a 613 törvény közül melyik a legfontosabb. Az elhangzott evangéliumban (ld. Mt 22,34-40)Jézust vizsgáztatni akarják, pedig Jézus nem tanítvány volt, hanem tanító, akit hallgatni kellett volna, és nem vizsgáztatni. Az ószövetségi törvényben 365 tiltó és 248 pozitív parancs volt. Ezek beszédes számok, mert az akkori emberek úgy tudták, hogy 248 csontja van az embernek, valamint egy év 365 napból áll. Azt akarták ezzel kifejezni, hogy minden időnkkel, minden porcikánkkal Isten törvényét kell betartani, vagyis Istennek kell szolgálni. Ez a szolgálat a törvény betartásával nem volt olyan könnyű, de most sem az. Az írástudók és a farizeusok azon kezdtek el gondolkodni, hogy a főbb parancsokat igyekezzenek betartani, a kevésbé fontosabbakat pedig nem annyira. Ezért kérdeztek rá Jézusra, hogy melyik a legfőbb parancs.

Az istenszeretet parancsa a legfőbb, de Jézus rögtön mellé teszi az emberszeretet parancsát is. A Bibliában nem egy helyen található ez, de Jézus az emberszeretet parancsát különösen is a lelkünkre akarja kötni, mert akkor tudjuk igazán szeretni embertársainkat, teljesíteni hivatásunkat, küldetésünket, ha Istent, a szeretet forrását szeretjük.

Kalazanci Szent József Spanyolországban született, és Rómában kezdte tanítani az elkallódó fiatalokat, mert ő Jézus szemével nézte a világot, az embereket, és Jézus szeretetével szeretett, »megesett rajtuk a szíve« (Mt 14,14). Ez a mondat – amely többször is elhangzik az evangéliumban Jézusra vonatkozóan –, nem érzelmi ellágyulást jelent, hanem a szeretet döntését.

Látjuk a ránk bízottakat, közöttük nehéz sorsúakat, olyanokat, akik sérültek, nehézségekkel, családi problémákkal küzdenek, hátrányos helyzetűek, és ha megesik rajtuk a szívünk, az nem egy érzelmi ellágyulás kell hogy legyen, hanem a szeretet kötelességének teljesítése. Úgy nézzünk rájuk, hogy nemcsak a szüleik bízták ránk őket, hanem maga az Isten, hogy szeressük őket. Mennyire szükségünk van a szeretet és a türelem ajándékára és képességére! Így tudjuk teljesíteni a szeretet parancsát” – hangsúlyozta püspök atya, majd az elhangzott ószövetségi szentírási szakasz erre az alkalomra szóló üzenetéről fejtette ki gondolatait:

„A Rut könyvéből elhangzott olvasmányban egy pogány asszony, Rut, azt mondja az anyósának, Noéminek:  »bárhová mégy, én úgyis veled megyek. Ahol te megtelepszel, én is ott lakom: néped az én népem, és Istened az én Istenem lesz« (ld. Rut 1,1.3-6.14b-16.22). Hogyan élhette meg a hitét Noémi, hogy az ennyire vonzó volt Rut előtt?
Hiteles személyiségünkkel, szeretetünkkel azt a vágyat kell föléleszteni a tanítványainkban, hogy olyanok akarjanak lenni, mint mi.

Bábel Balázs érsek Kővári Károly piarista atya, kémia tanár temetésén elhangzott beszédében elmondta: »Bevallom, egyetlenegy képletre sem emlékszem kémiából, de azt, hogy Kővári atya mit mondana és tenne bizonyos helyzetekben, azt nagyon is tudom«.
Ez az igazi személyiségfejlesztés, nevelés, tanítás, szeretet, Jézus Krisztus élete példájának átadása.
Erre hívok mindenkit ebben az évben, hogy így szolgálják a gyermekeket. A személyiségünket úgy formáljuk, hogy érezzenek meg bennünk valami értéket, többletet, amit úgy hívunk, hogy szeretet, és azt csak akkor tudjuk megvalósítani, ha Jézus Krisztust kezdjük el követni, és vele igyekszünk egyesülni.”

A főpásztor beszéde végén a Szeretetláng Lelki Naplóban található egységről szóló imát olvasta fel, utalva a másnapi, augusztus 26-i máriaremetei Szeretetláng Találkozóra is. Püspök atya arra kérte a jelenlévőket, hogy gyakran imádkozzák ezt az imát, gondolkodjanak el rajta azért, hogy egyre jobban megismerjék Jézus szeretetét, hogy egyre jobban életre tudják azt váltani.

Imádott Jézusom!
Lábunk együtt járjon,
kezünk együtt gyűjtsön,
szívünk együtt dobbanjon,
bensőnk együtt érezzen,
elménk gondolata egy legyen,
fülünk együtt figyeljen a csöndességre,
szemünk egymásba nézzen és tekintetünk összeforrjon,
ajkunk együtt könyörögjön az Örök Atyához irgalomért! Ámen.

A szentmisét követően Palánki Ferenc megyéspüspök a Szent Gellért-díj arany és ezüst fokozatát, valamint magasabb vezetői kinevezéseket adott át.

Magasabb vezetői kinevezést kapott: Rácz Tiborné (Báthory István Katolikus Óvoda, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium, Nyírbátor),2023. július 1. napjától 2028. július 1. napjáig (5 év); Törő András József (Szent Anna Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Geszteréd), 2023. július 1. napjától 2024. július 1. napjáig (1 év); Dienes Béla (Széchenyi István Katolikus Német Nemzetiségi Általános Iskola és Óvoda, Mátészalka), 2023. július 1. napjától 2024. július 1. napjáig (1 év)

A Szent Gellért-díj arany fokozata kitüntetést kapta: Türk László leköszönő egyházmegyei oktatásszervezési igazgató.

A Szent Gellért-díj ezüst fokozata kitüntetést kapták a következő pedagógusok: Farkas Győzőné (Mátészalka), Bagoly Ferenc (Nyírtelek), Imre Lászlóné (Nyíregyháza), dr. Valikovics Ferencné (Nyíregyháza), Konziliné Bunya Julianna (Nyíregyháza), Nagy Györgyné (Fülöp), Pintér József (Debrecen).
Szívből gratulálunk a magasabb vezetői kinevezést kapott igazgatóknak, valamint a kitüntetetteknek, életükre és további szolgálatukra Isten áldását kérjük! A díjazottak méltatását hamarosan közzé tesszük.

A tanévnyitón Szentes Judit SSS testvér (Szociális Testvérek Társasága), a Katolikus Pedagógiai Intézet gyermek- és ifjúságvédelmi szakembere tartott előadást.

Az ünnepélyes tanévnyitó közös ebéddel zárult.

Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye