Véget értek a lisszaboni Ifjúsági Világtalálkozó (IVT) előtalálkozói – Berényi Rebeka beszámolója

Vasárnap, július 30-án véget értek a lisszaboni Világifjúsági Találkozó előtalálkozói. Egyházmegyénkből, mint arról már korábban is hírt adtunk, Németh István atya vezetésével 22 fiatal képviseli a közösségünket. Az Ifjúsági Világtalálkozót megelőzően a fiatalok előtalálkozókon vettek részt, felkészítve őket a nemzetközi találkozóra. Egyházmegyénk csapata a Chemin Neuf közösség által Faro városában szervezett előtalálkozón vett részt.

Az augusztus 1. és 6. között megrendezendő világeseményre kétszáz nemzet képviseletében több mint háromszázezer fiatalt várnak a portugál fővárosba. A 37. ifjúsági világtalálkozó (IVT) egyik fő célkitűzése: felmutatni a reményt a háborútól és szenvedéstől sújtott világban.

Egyházmegyénk delegációjának az elmúlt napokban, július 28-30-a között történő programjairól Berényi Rebeka, a csoport kinevezett sajtófelelőse, így számol be:

A pénteki nap szabadon választható imaórával indult. Hol Szent Ignác ima módját, hol a karizmákat ismerhettük meg a Szentlélek vezetésével. Ezután szabadon választhattunk az érdekes és fantáziadús műhelyek közül. És habár franciául hangzanak el az előadások, a fordítás biztosított rádióadókon keresztül. A déli szentmise után a magyar delegáció számára találkozót tartott a szervező Chemin Neuf közösség egy templomban, ahol jobban megismerhettük egymást és a szervezők munkáját. Vacsora előtt az Irgalmasság Útján vehettünk részt. Ez egy olyan különleges keresztút, aminek nem 14 állomása van, és tanúságtételekkel és lelki feladatokkal van gazdagítva. Itt szembesültünk bűneinkkel, és a mennyei Atya kegyelmét és irgalmát tapasztaltuk meg. Vacsora után “kiengesztelődési esten” vehettünk részt. A gyónáson kívül imakérésre és lelki beszélgetésre volt lehetőség. Lelkesen várjuk a holnapot és a lisszaboni találkozót.” 

Szombaton a fiataljaink egy része kihasználta a strandolás lehetőségét Portimão partjain, néhányan pedig a szörfözést is kipróbálhattuk. A nap hátralevő részében a szokásos déli misén hallgathattunk prédikációt Burkina Faso püspökétől. A délutáni Fit and Fun programrészben sok sport közül választhattunk, a mi szívünkhöz a strandröpi állt a legközelebb. Este a Szentlélek estjén részesülhettünk a Szentlélek keresztségben. Egy rövid dicsőítés és ima után több száz fiatal borult térdre hogy kimondja Jézusra az IGENT, és a Lélek vezetését kérje. A döntés meghozatala után mindenki személyesen imát kapott, és ezért a sok életért hálát adva dicsőítéssel zártuk a napot. Halleluja!

Vasárnap a szokásos reggeli imák, és délelőtti műhelyek után csapatunk néhány tagja a délutánt pihenéssel töltötte, míg mások egy-egy újabb választható műhelyen vehettek részt. Volt itt szó Ferenc pápa egyediségéről, evangelizációról, női vezetésről és közösségépítésről is. Este sajnos az előtalálkozó záró estjére került sor. Egy hatalmas táncoktatás után dicsőítés következett, ahol mindenki felszabadultan dicsőíthette az Urat. Az összes fiatal karöltve ugrált, és a Szentlélek örömével telve adtunk hálát a magunk mögött hagyott egy hétért.

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye