Egyházmegyei ifjúsági tábor – Módy Virág beszámolója

„Ha szeretjük egymást, Isten bennünk él.” (1 Jn 4,12) jelmondattal indultunk el Debrecenből, illetve Nyíregyházáról hétfő reggel táborunkba 30 éves egyházmegyénk ünneplésére. Táborunk központja Szilvásvárad volt. Megérkezésünk után a fiatalok segítségével felállítottuk táborhelyünket, majd egy nagyszerű előadás után csapatépítő játékokon vehettünk részt, melyet Berényi András és felesége Berényiné dr. Felszeghy Márta tartott nekünk. A játék közben kiscsoportokba rendeződtünk, melyeket fiatalokhoz kapcsolódó szentek neveiről neveztünk el. Csapatépítő játékainkat követően szentmisén vehettünk részt, melyet Mike Ervin, egyházmegyénk újmisés papja celebrált és újmisés áldásával indított el minket a tábor következő napjaira.

Kedd reggelünket, közös tornával illetve imával kezdtük. Délelőtt folyamán Bosák Nándor nyugalmazott püspökatyánkat vártuk nagy szeretettel aki, misét mutatott be nekünk. Szentmise után egy „kerekasztal” beszélgetésen vettünk részt, melyet egyházmegyénk ifjúsági referense dr. Törő András koordinált. Bosák Nándor püspökatyánk mellett, Kovács Ágnes egyházmegyénk sajtómunkatársa és Kokas Sándor a püspöki hivatal munkatársa beszéltek egyházmegyénk alakulásáról. Jó volt megismerni a történelmi pillanatok kialakulásának részleteit. A délután további részében, kiscsoportjainkkal megbeszéltük ki hogyan látja egyházunkat, melyből élő szobrot alkottunk szimbolizálva ezt. Minden csapat készített egy plakátot melyen bemutatta, mit terveznek a következő harminc évre az ifjúság pasztoráció tekintetében. Jó volt látni mennyi ötlete van a fiataloknak, mivel az ő kezükben van a jövő kulcsa. Vacsoránkat Béres Nándornak valamint feleségének Béres Diának köszönhetjük. Nagyon finom volt a bográcsgulyás hála érte nekik.

Szerdán sajnos borús napra ébredtünk. Táborunkba Kálmán József atya, aki augusztus elsejétől egyházmegyénk új ifjúsági referense és Papp Tamás atya látogatott el, akik egy kiváló túrázást szerveztek nekünk. Sajnos az időjárás nem volt a javunkra, így vissza kellett fordulnunk a szakadó eső miatt. Délben Joe atya a példaképekről prédikált nekünk a szentmisén, melyről délután kiscsoportjainkban tovább beszélgettünk. Minden kiscsoport összeírt 10 olyan dolgot, ami nélkül nem lenne az aki, ami szükséges a boldogságához. Majd egy nagy táblára összeírtuk a „nyerteseket” nem kérdés, hogy Isten került az első helyre. A délután folyamán meglátogatott minket a Szent István rádió, akiknek Fekete Bernadett, Győrffy Zétény és Horváth Hanga Emese adott interjút. Esténk egyik legizgalmasabb része, az egyetemi ponthatárok kihirdetése volt. Istennek hála miden végzős táborozót felvettek oda ahová szerette volna (nagy gratula nekik). Marci atya jóvoltából közös nótázás vette kezdetét, majd a napot egy megható esti imával zártuk.

Csütörtökön egyházmegyénk hitoktatói látogattak meg bennünket, akik remek csapatépítő programokkal készültek nekünk. Tóthné Bakai Berta, Börzseiné Kelemen Alíz és Jakab Zsuzsanna zenés, énekes feladatott tervezett nekünk. Ezen a napon a Szent István televízió látogatott meg minket, akiknek Dajka Tamás és Fekete Dorottya valamint dr. Törő András adott interjút. Egy nagyon finom ebéd után, Szilágyi Eszter és férje Mártha László látogatott meg minket kislányukkal, Rózával.  Kiscsoportokban dolgozva összeírtunk 10 dolgot amik közelebb visznek minket Istenhez, valamint 10 dolgot amik miatt eltávolodunk tőle. Este Csapó Márton atya celebrált nekünk szentmisét, majd szintén újmisés áldásban részesültünk. Nagyon szép keretet adott ez a tábornak, mivel ez volt az utolsó napunk Szilvásváradon. Este a vacsoránkat, a napkori fiúk főzték. Nagyon köszönjük neki az ízletes lecsót, mely olyan finom volt, hogy még a bográcsot is kimártogattuk kenyérrel. Vacsora után az Ilosvai, valamint a Smied házaspár beszélt nekünk ifjúsági élményeikről valamint egymás megtalálásáról ifi körökben. Az előadás után, megkezdődött a pakolás. Nagyon hálás vagyok a tábor fiú tagjainak, akik fáradságukkal nem törődve rengeteget segítettek nekünk, hogy a tábor kellékeit összepakoljuk.

Péntek reggel elhagytuk Szilvásváradot, és elindultunk Nyírbátor felé, ahol a Báthory István egyházmegyei köznevelésű intézmény igazgatónője, Rácz Tiborné köszöntött minket. Ebéd után ellátogattunk a Sárkány fürdőbe. Nagyon köszönjük Nyírbátor polgármesterének a belépő jegyeket. A remek strandolás után, kisvonattal utaztunk vissza, ahol nagyon jó  hangulat uralkodott. Este Babály András atya tanúságtételében mesélt nekünk meghívásáról Isten szolgálatára, valamint az El Caminon tett útjáról. Ezután a Képmás Zenekarnak köszönhetően egy kiválló koncert részesei lehettünk, majd Kocsmár Sándor és felesége, Vera egy igazi táncházi mulatságot tartottak. A tábor zárásaként, Marci atyának köszönhetően egy fergeteges diszkó élmény részesei lehettünk.

Szombat reggel Palánk Ferenc püspök atya mutatott be szentmisét, és Isten áldását kérve elindultunk zarándoklatunkra. Felemelő volt, hogy a szentleckében a mai napon pont püspök atya és a tábor jelmondata hangzott el, megerősítve minket. Zarándoklatunk minden évben nagy élmény, ami idén se maradt el. Imádkozva, énekelve jutottunk el Máriapócsra, ahol érkezésünkre megszólaltak a harangok. Először a római katolikus templomunkban az idén 92 éves Pásztor Károlya atya fogadott bennünket és áldása után megérkeztünk a kegytemplomba. Délután Lengyel József atya érkezett hozzánk 30 lufival. Kéréseinket és hálatelt szavainkat a lufikra kötve köszöntük meg Istennek ezt a csodás 30 évet. Ezután a cserkészek látogattak meg bennünket, akik különböző csapatépítő játékokkal szórakoztattak minket, majd a COR-hétvége mozgalommal ismerkedhettünk meg. Végül Felföldi László pécsi megyéspüspök látogatott meg minket és interaktív foglalkozást tartott nekünk. Utolsó tábori napunkra a zenés szentségimádás tette fel a koronát. Hálatelt szívvel köszönjük a Nyíregyházi Szent Imre egyházközség szolgálatát.

Szeretném megköszönni Palánki Ferenc püspök atyának és az egyházmegyének, hogy létrejöhetett ez a tábor. Nagy hálával tartozunk dr. Törő András ifjúsági referensnek, valamint Csapó Márton és Mike Ervin atyáknak, akik imájuk mellett segítették a tábor szervezését. Nagy köszönet Gaga Zsuzsának, Lajmán Grétának és Papp-Doktor Angelikának a fáradságot nem tűrő szervezést. Nem utolsósorban hálás vagyok kiscsoportvezető társaimnak kemény munkájukért: Törő Noémi, Törő Dániel, Smied Gabica, Karacs Gabriella, Horváth Hanga, Udvari Veronika, Fekete Dorottya és Szalmási Kitti foglalkoztak a fiatalokkal kiscsoportjukban. Nagyon jó volt együtt dolgozni, hogy egy felejthetetlen tábort tudjunk a fiataloknak tartani, bár sok nehézség állt előttünk, úgy érzem sikerült.  Mérhetetlenül hálás vagyok értetek és a fiatalokért is. Úgy érzem táborunk jelmondata teljes mértékben jellemző volt a hetünkre. „Ha szeretjük egymást, Isten bennünk él..” Úgy érzem ez a szeretet átsegített minket minden nehézségen.   Istennek legyen hála!

Az ifjúsági táborról további beszámolókat olvashatunk: 1. 2. beszámoló

Módy Virág

Fotó: Horváth Hanga, Lajmán Gréta
Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye