A küzdő Egyházban együtt van a bűnös és a szent. Isten időt ad a szentnek, hogy építse a mennyek országát és megtérésre segítse a bűnöst, a bűnösnek pedig időt ad a megtérésre – Homília a XVI/A. évközi vasárnapra 2023

Szentírási részek:
Olvasmány: Bölcs 12,13. 16-19 Isten, amikor ítél, alkalmat ad a bűnök megbánására
Szentlecke: Róm 8,26-27 Isten tudja, hogy mit kíván bennünk a Lélek
Evangélium: Mt 13,24-43 Búza és a konkoly, mustármag és kovász

Kedves Testvérek!
Az olvasmány segít nekünk, hogy rácsodálkozzunk Isten hatalmára. Arra a hatalomra, amely az igazságosság alapja, amely tud erőt is mutatni, de kész mindent megkímélni. Mindezzel arra tanít minket, hogy nekünk is igaznak és emberségesnek kell lennünk, és azzal a reménnyel tölt el, hogy amikor ítél, alkalmat ad a bűnök megbánására.

Jézusnak a mennyek országáról szóló példabeszédei ezt a tanítást bontják ki számunkra. Ő maga jelenti ki, hogy ő a jó mag vetője, a jó magok pedig mi vagyunk, az ő tanítványai, a mennyek országának fiai, akiket bevet (küld) ebbe a világba, ahol el akar nyomni minket a „konkoly”, az ördög vetése. Sőt, egy új dimenzióba lép át a példabeszéd: a természetben a búza és a konkoly nem változik, ellenben az ország fiai a gonosz fiaivá lehetnek, és a gonosz fiai az ország fiaivá. Az irgalmas Atya pedig azzal a jó reménnyel tölt el bennünket, hogy amikor ítél, alkalmat ad a bűnök megbánására. Az ítéletig pedig árasztja belénk kegyelmét, Szentlelkét, hogy segítségünkre siessen, hogy el ne szakadjunk tőle, hogy jó termést érleljünk az aratásra. Lelkének vezetésével ne „elnyomni, kiirtani” akarjuk a konkolyt (sem azt, amit az ördög vetett, sem azt, ami a jó magból lett), hanem ismerjük fel, és a Lélek sóhajtozásával segítsük felismerni az alkalmat, amelyet az irgalmas Atya a bűnök megbánására ad.

A mustármag és a kovász példája új szempontokra világít rá, hogy hogyan építhetjük a mennyek országát. A mustármagot a férfi veti, a kovászt az asszony keveri be a lisztbe. Isten országának az építése mindkét nem feladata. A férfiak Isten kapcsolata, tanúságtétele olykor látványosabb, sokakat vonzhat a közösségbe. A nők istenkapcsolata, tanúságtétele – belülről, kovászként, mint a méhen belüli életbontakozás – ölel be a közösségbe. Ezért a keresztény család a mennyek országának mustármagja és kovásza; az Egyház, a társadalom és az emberiség nagy családjában.

Jöjj Szentlélek! Gyöngeségében siess segítségére a magyar keresztény családoknak! Sürgesd a magyar édesapákat, hogy jó magvetői legyenek Igéd mustármagjának! Érintsd meg a magyar édesanyák szívét, hogy az Élet kovászát fáradhatatlanul táplálják és keverjék bele a magyar Egyház és társadalom „lisztjébe”. Őrizd és vezesd a magyar ifjúságot, a magyar családok gyermekeit, hogy a jó magot őrizzék meg, amikor pedig felismerik a konkolyt környezetükben, csillantsák fel a reményt számára, hogy Isten alkalmat ad a bűnök megbánására.

Fodor András       
nyugalmazott plébános

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye