„…építsétek fel a templomot, hogy kedvemet és dicsőségemet találjam benne” (Agg 1,8) – A Szent István király tiszteletére épülő szakolyi templom készültségi foka már 60 % feletti

2023. április 24-én helyezték el Szakolyban, az újonnan épülő római katolikus templom tornyán a toronysisakot, amelyet még az elmúlt évben, augusztus 30-án emeltek le a régi templomról.  

A Szent István király tiszteletére épülő templom építésének készültségi foka jelenleg 60% feletti –  tudtuk meg Bacskai Erzsébet szakolyi polgármestertől. A tervek szerint idén, augusztus 20-án kerül sor a felszentelésére.

Az újonnan épülő templom elődjét 1949-ben szentelték fel, de a tornyot csak évtizedekkel később 1996-ban építették hozzá. Az építés idején fellelhető szegényes anyagfelhasználás, a nem megfelelő talaj és a torony dőlése miatt a templom statikailag életveszélyes állapotba került, amit már nem lehetett helyreállítani. Ennek következtében kezdődött meg 2022 nyár végén szakértői vélemények alapján a templom elbontása.
A bontási munkákat Szakoly Község Önkormányzata szervezte és bonyolította le, a törmelékek elszállítását helyi önkéntesek segítségével valósították meg.

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye hozzájárulásával, a Magyar Kormány támogatásával és a hívek nagylelkű adományaival új templom épül a régi helyén.

Fotó: dnyem.hu

Az újonnan épülő templom alapkövét 2022. november 13-án helyezték el.  Az erről szóló tudósítás ITT elolvasható. Az ünnepségen az alapkövet és az épülő templom alapját Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök áldotta meg. Az eseményen jelen voltak: dr. Törő András püspöki irodaigazgató, Lengyel József a Nagykállói esperesi kerület esperese, Bakó Sándor, a szakolyi egyházközség plébánosa, dr. Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője, Bacskai Erzsébet, Szakoly polgármestere, más egyházi és közjogi méltóságok, valamint az egyházközség hívei.

A templomot Kasuba János építész tervezte, kivitelező Németh Sándor, műszaki ellenőr Sztupa András.

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-nyíregyházi egyházmegye

Fotó: Szakoly Község Önkormányzata