Közös imával készülnek a Szent Janka Beretta Molla év lezárására

Az Ima és misszió mottóval meghirdetett – 2022. április 28-tól 2023. április 28-ig – tartó Szent Janka Beretta Molla centenáriumi év püspöki szentmisével, szobormegáldással zárul 2023. május 6-án, Máriapócson a Szeplőtelen Fogantatás-templomban.

A 20. századi olasz származású Gianna Beretta Molla (1922-1962) földi születésének 100., mennyei születésének 60. évfordulóján megrendezett centenáriumi évet a Szent Janka oltalma alatt álló Magyarországi Billings Központ imahátterét is jelentő Vianney Testvérek a Tisztuló Lelkekért Közösség Szent Janka Imaköre kezdeményezte, hogy felhívják a figyelmet Gianna életszentségére abban a világban, ahol az élet tisztelete újra és újra megkérdőjeleződik.

A centenáriumi év lezárására a Szent Janka Imakör imakilencedet hirdet. Az alábbiakban az imakör – a Szent Janka év lezárásának hálaadó ünnepére szóló – meghívását, valamint az imakilenced szövegét tesszük közzé.

Az elmúlt év májusában meghirdetett Szent Janka Beretta Molla centenáriumi év a végéhez közeledik, s bár még nem látjuk minden gyümölcsét, örömmel és hálával gondolunk az eddig kapott kegyelmekre. Szeretnénk méltó módon lezárni ezt az évet, köszönetet mondva Istennek minden ajándékáért, amelyeket Szent Janka közbenjárása által juttatott nekünk.

Hívunk és várunk mindenkit május 6-án, 15:00-kor, az irgalmasság órájában Máriapócsra, a Szeplőtelen Fogantatás-templomba (római katolikus kistemplom), hogy ünnepeljünk és adjunk hálát a kegyelmi ajándékokért.
Az évet lezáró ünnepi szentmisét Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök atya fogja celebrálni, majd megáldja az ország első Szent Janka szobrát a templomkertben. Ezt követően a Szent Janka Imakör tagjai számolnak be tevékenységükről és bemutatják az új, kibővített Szent Janka imafüzetet.

Erre az ünnepi eseményre imacsoportunk kilenceddel készül, amelyet a házaspárokért, a családokért és az életvédelem ügyének terjedéséért ajánlunk fel. 
A Szent Janka kilencedet április 27-én, csütörtökön kezdjük és 9 napon át imádkozzuk. Bárki bekapcsolódhat az imába, amelynek szövege lent olvasható.

Bízunk Szent Janka közbenjárásában, akinek segítségét eddig is gyakran tapasztaltuk, ezért szeretnénk fontos ügyeinket, kéréseinket, mély vágyainkat az ő kezeibe téve az Úr Jézushoz vinni. A szentmise előtt lehetőség lesz megfogalmazni és a kihelyezett lapokra írni az imaszándékokat, amelyeket összegyűjtve a püspök atya elé viszünk az áldozati adományokkal együtt.
Közös imára hívunk tehát mindenkit, hogy családjainkban, közösségeinkben, és egész hazánkban felragyogjon és terjedjen az élet kultúrája és minél többen felismerjék Istentől kapott küldetésüket az életvédelem területén!

Kilenced Szent Janka Beretta Molla közbenjárásáért

Mennyei Atyánk! Te megajándékoztad Egyházadat Szent Jankával, aki fiatal korától kezdve lelkesen keresett téged, és a veled való találkozás vágya által hozzád vezette ifjú társait, akikkel együtt elkötelezték magukat a tanúságtévő cselekvésre, segítve és támogatva a betegeket és időseket.  Hálát adunk neked ezért az ajándékért! Add, hogy az ő elkötelezett ifjúsága példát mutasson a ma élő fiatal testvéreinknek, hogy bátran adják oda életüket a te szolgálatodra és felebarátaik örömére!
Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek…

Jézusom, az emberiség megváltója! Te Szent Jankának küldetésül adtad, hogy orvosként téged látva a betegekben és a védtelenekben, enyhítse testi és lelki szenvedéseiket.   
Hálát adunk neked, hogy szolgálód által megmutattad szenvedő testvéreink szolgálatának magasztosságát! Az ő példájára tégy minket nagylelkűvé, hogy enyhítsük testvéreink fájdalmát, akik keresztednek részesei!
Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek…

Szentlélek Úristen! Te pünkösdkor kiárasztottad egységet- és életet adó szeretetedet az Egyházra. Hálát adunk neked, hogy ezzel a szeretettel eltöltötted Szent Janka szívét is, aki mint feleség és anya tovább sugározta családja körében! Vonakodás nélkül közreműködött a te csodálatos teremtő terved megvalósításában, amikor elfogadta az új életeket, akiket házasságának gyümölcseiként rá bíztál, hogy megismerjenek és megszeressenek téged. Add, hogy a házastársak otthonaikat a hit és szeretet bölcsőjévé tegyék gyermekeik számára és ebből erőt merítve szívesen vállaljanak feladatokat az egyház közösségében.
Dicsőség az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek…

Uram! Te, aki szeretetből alkotsz minden élőt, nem hagytad magára Szent Jankát, amikor a te kifürkészhetetlen gondviselésed próbatételeként választás elé állítottad, hogy a saját vagy a méhében hordozott, általad ajándékozott új életet védelmezze és mentse. Az irántad való végtelen bizalom és az élet védelmének parancsa adott bátorságot és erőt számára, hogy a születendő élet melletti igenjével teljesítse be és koronázza meg anyai hivatását és így példaértékű keresztény életét. A Boldogságos Szűz Mária, a mi Urunk, Jézus Krisztus édesanyja és Szent Janka közbenjárására add, hogy az édesanyák készségesen és szeretettel fogadjanak minden szívük alatt megfogant életet! Segíts mindnyájunkat, hogy erőnkhöz és lehetőségeinkhez mérten, termékenyen közreműködjünk az élet tiszteletében és védelmében!
Szent Janka közbenjárására, kérünk, add meg a kegyelmet ……..
Miatyánk… Üdvözlégy… Dicsőség…

***

Szent Janka (Gianna) Beretta Molla-év ünnepélyes megnyitóját tartották 2022. május 1-én, az édesanyák vasárnapján, Máriapócson, a római katolikus Szeplőtelen Fogantatás-templomban bemutatott szentmisén. A templomban erre az alkalomra Szobor az életért – közismert nevén A meg nem született gyermek szobrot helyezték el, a templomkertben pedig Szent Janka életét bemutató vándorkiállítást. A megnyitó után a Szent Janka év során az egyházmegye templomaiban tekinthették meg a hívek a vándorkiállítást és a meg nem született gyermek szobrot.

Szent Janka Imakör 
Öröm-hír sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye