Töltekezzünk a szeretet forrásából! – Lelki délutánt tartott Palánki Ferenc megyéspüspök a nyíregyházi Szent Imre köznevelési intézmény pedagógusainak

A nyíregyházi Szent Imre köznevelési intézmény vezetősége lelki délutánra hívta meg a Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök atyát, hogy a nagyböjti időszakban útmutatást, bátorítást adjon, lelkesítse a tantestület pedagógusait a mindennapi munkájukban, életükben, a bűnbánati idő megélésében.

A március 21-én megtartott lelki napon Tormássiné Kapitány Ágotha intézményvezető köszöntötte a jelenlévőket, aki a tantestület nevében háláját fejezte ki püspök atya látogatásáért és a nagyböjtben szervezett több egyházmegyei lelki programért, amelyeken a pedagógusok is részt vesznek.

A főpásztor elmélkedést tartott lelki délutánon, majd szentmisét mutatott be Nagy Csaba iskolalelkész konccelebrálásával.

A főpásztor előadásában az életünk legfontosabb kérdésére összpontosítva fogalmazta meg gondolatait, amelyhez példaként visszatekintett a 12 évvel ezelőtti püspökké szentelésének első évére, annak nagyböjti időszakára. Lelkigyakorlat vezetésére hívták a Nagyváradi Egyházmegye tasnádi egyházközségébe, ahol nagyon sok feladatot bíztak rá, iskolába, gyermekkórházba látogatott, különböző közösségekkel kellett találkoznia és minden este elmélkedés tartott, majd órákon keresztül gyóntatott. Ekkor hívta fel egykori tanítványa, hogy megkérdezze tőle, hogy érzi magát „friss” püspökként, és amikor hallott a sok teendőről, elcsodálkozva kérdezte, honnan meríti az erőt.

„Mindenki számára ez a kérdés. Az élet nehéz, minden életkornak megvan a maga keresztje már egészen kicsi gyermekkortól kezdve. »Aki követni akar, tagadja meg magát, vegye fel keresztjét,és kövessen« (Mt 16,24). Jézus nem azt mondta, hogy mi is szenvedjünk, mert Ő is szenvedett, hanem azt, hogy kövessük Őt. Meghívott a kereszthordozásra. Nem azért, mert szenvedni szeretett, hanem bennünket szeretett, és ezért vállalta a szenvedést.

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Zagyva Klára fotói: