Műveltségi vetélkedőt tartottak a Petőfi 200 emlékév alkalmából a nyíregyházi Szent Imre Gimnáziumban

Január 1-jén ünnepeltük Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját. A nemzet költője, a forradalmár, a nemzeti hős 1823. január 1-jén Kiskőrösön született, Petrovics Sándor néven. Rövid élete alatt közel ezer verset írt magyarul, ebből nyolcszázötven maradt az utókorra, és az ismertebbeket sok más nyelvre lefordították.
A Petőfi 200 emlékév alkalmából műveltségi vetélkedőt szervezett, rajzpályázatot és novellaíró pályázatot hirdetett meg a Szent Imre Alapítvány és a Rákóczi Szövetség Szent Imre Ifjúsági Szervezete.

A nyíregyházi Szent Imre köznevelési intézményben március 10-én négy fős csapatok vetélkedtek, változatos, kreatív feladatokat oldottak meg a legjobb tudásuk szerint. Volt többek között versfelismerés zenével és összekevert verssorokkal, képkirakás, vaktérkép, és életrajzi totó is. Ezzel egyidőben szavalóverseny is zajlott, a csapatok egyik tagja kötelező és szabadon választott verset adott elő a zsűri előtt. A zsűri tagjai voltak: Komjáthi Kinga, a Szent Imre Gimnázium tanára, Komiszár Anna, a Rákóczi Szövetség Nyíregyházi Szervezetének elnökségi tagja, Tormássiné Kapitány Ágotha, a Szent Imre köznevelési intézmény vezetője, valamint a zsűri elnöke, Némethné Székely Julianna EKIF tanfelügyeleti igazgató.

A verseny nemes és jó hangulatú volt, méltó tisztelgés a nagy költő emléke előtt. A rajzpályázatra érkezett alkotásokból kiállítás látható a gimnázium aulájában, a díjazott novellákból emlékkönyv készül.

Köszönetet mondunk a résztvevő csapatoknak, a kísérő- és felkészítő tanároknak, az iskolavezetésnek és a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Püspöki Hivatalának, hogy támogatta a vetélkedőt.

Baranyiné Adamovics Zita, Csernyus Enikő, Ilyésné Tóth Viktória pedagógusok

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-nyíregyházi egyházmegye