Mi a titok nyitja? – Családok lelkigyakorlatát tartották Nyírbátorban

2023. március 3-án péntek este érdekes jelenet zajlott a nyírbátori Kelemen Didák Lelkigyakorlatos Ház hittan termében: a Nyíregyháza-Jósavárosi Szent Imre Plébániáról érkezett családok igyekeztek megnyitni a plébániai kormányzójuktól, Nagy Csaba atyától kapott ördöglakatokat. A feladathoz kapott elmélkedni való pedig: melyik az a kulcs, amitől megnyílik szeretteink szívén a zár?

A lelkigyakorlat témája a titok volt. Csodálatos, amikor egy család, egy közösség egységben él és együtt ünnepli hitük titkát. Milyen kedves, amikor a családtagok egymásnak meglepetést készítenek, vagy amikor karácsonykor a gyermekek szeme ragyog a titokban feldíszített karácsonyfa láttán. Sok olyan titok van azonban, ami elszigeteli, eltávolítja egymástól a házastársakat, vagy a család tagjait. A titkolózás hatására nem lesz őszinte a kommunikációnk, nem lesz természetes a viselkedésünk, és fokozatosan eltávolodunk egymástól. Bezárkózunk, és lassan elfogadjuk az elszigetelődést ahelyett, hogy házasságunk egységének építésén dolgoznánk.

A résztvevő házaspárok érdekes feladatokat kaptak: szobrászkodtak, egy vers sorait játszották el mozgással, a férfiak és nők egymás számára kedves és idegesítő szokásait gyűjtötték össze, kisfilmeket dolgoztak fel, kérdőívet válaszoltak meg. A családok közösen alkottak padlóképeket. Szentmisén, majd szentségimádáson is részt vettek. Természetesen a szülőknek szóló programok közben a gyermekek remekül játszottak, és a hazatérés előtt már azt tervezgették, hogy majd a következő hasonló programra milyen eszközöket és játékokat hozzanak magukkal.

Így írnak élményeikről visszajelzésükben a szülők:

„Régóta halljuk, hogy a plébánia rendszeresen szervez családoknak lelkigyakorlatot Nyírbátorban, és idén megoldottuk, hogy mi is ott tudjunk lenni. Nem bántuk meg. Már maga a helyszín, a kolostorba való belépés is megnyugvással töltött el minket tapintható szakralitásával. A belső udvaron egy másfajta világban éreztük magunkat. A lelki töltekezést csak fokozták a játékos, de ugyanakkor igen mély tartalmú feladatok, amikkel Csaba atya készült a szülők számára, és amelyek gondosan felépítve vezettek bennünket a lelki utazáson. Sokat kaptunk a résztvevő szülőktől, ők őszintén felvállalták gondolataikat, tapasztalataikat a családi életről, amik a feladatok által merültek fel. Tanultunk tőlük, erősítettek bennünket a szentségi házasságban.”

„A lelkigyakorlat számomra nagyon fontos volt, mivel nagyon nagy hangsúlyt fektetett a családban való közös együttműködésre, a kommunikációra, a közös döntésre. Egymás nélkül lehetetlen családot alkotni. A család a férj és feleség közös kapcsolatán alapszik!”

„A rejtélyek, a titkok elszigetelődéshez vezetnek, majd a titkok egyre növekednek, és a kapcsolat a házasság széteséséhez vezet. Minél több rejtegetett titok van, annál nagyobb gubanc lesz a kapcsolatban.”

„Jobb a titkokat, nézeteltéréseket mielőbb tisztázni! Minden probléma és nehézség megoldható, ha mindkét fél akarja, és még idejében tudnak róla! Nem halogatni kell, hanem mielőbb megbeszélni!”

„A mostani lelkigyakorlat gyümölcse a folyamatos beszélgetés, részletesebb megosztás a párommal: így a titok, a rejtély közös titokká alakul, mely által még közelebb kerülhetünk egymáshoz.”

„Mindenképpen érdemes részt venni egy ilyen lelkigyakorlaton! Kell, hogy időnként kiszakadjunk a mindennapokból, és olyan témákon elmélkedjünk, amelyek a napi rutin során fel sem merülnek, vagy amikre nem is akarunk odafigyelni.”

„Minden családot csak bátorítani tudok, hogy jöjjenek, vegyenek részt. Mint ahogy azt beszéltük a lelkigyakorlaton, rájöttünk, hogy nem vagyunk egyedül, hiszen más családok is hasonló problémákkal küzdenek. Az imádság és a feladatok mellett a humor is jelen van.”

„Nagyon jól összeállított program volt. Vannak lelki programok, és van szabadidő, amikor más családokkal is ismerkedhetünk. Én csak ajánlani tudom mindenkinek, mert fontos, hogy ne csak a mókuskereket hajtsuk, hanem a lelki dolgokkal is foglalkozni tudjunk.”

„A gyerekek, mint mindig, nagyon jól érezték magukat. Együtt, friss levegőn játszottak, és nem a képernyők előtt töltöttek órákat. Nem kellett őket este altatni. Már várják a következő alkalmat.”

„Mikor lesz a következő?”

A lelkigyakorlat során több szentírási szakaszt is kibontottunk, melyek közül Szent Pál apostolnak a kolosszeieknek írt leveléből vett idézettel bátorítunk és köszöntünk szeretettel minden családot és az őket segítő, értük imádkozó testvéreket egyházmegyénkben: „Ennek lettem a szolgája, Isten rendeletéből, amelyet értetek kaptam, hogy az Isten szavát egészen érvényre juttassam: azt a titkot, amely korszakok és nemzedékek óta rejtve volt, s amelyet most szentjeinek kinyilatkoztatott. Velük akarta megismertetni az Isten, milyen fönséges gazdagságot rejt a pogányok számára ez a titok: Krisztus bennetek a megdicsőülés reménye” (Kol 1,25-27).

Hálásan köszönjük Babály András plébános, Sándor Róbert kántor-mindenes és minden munkatárs vendégszeretetét, segítségét és türelmét!

Nagy Csaba családreferens, plébániai kormányzó és a Szent Imre Plébánia családjai
Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye