Csak fogd erősen a kezemet! – Házasság hete a nyíregyházi Szent Imre Plébánián

„Ti tudjátok, hová visz minket?” – kérdezgették egymástól a megdöbbent szülők, akiket Nagy Csaba atya, egyházmegyei családreferens invitált egy meglepetés programra – mint később kiderült romantikus vacsorára – a házasság hete alkalmából. A szülőket busz várta a Szent Imre kápolna előtt, ugyanakkor a gyermekeik bent az épületben játszottak, mit sem sejtve a szüleik távozásáról. A fiatalok arcára is kiült a döbbenet, akik éppen a nyíregyházi Szent Imre Gimnázium bejáratánál a „welcome-asztalt” pakolták és látták, hogy a szülők buszra szállnak. Hirtelen azt gondolták, a gyerekek a koliban töltik az éjszakát az ő felügyeletük mellett.

Az elmúlt héten immáron negyedik alkalommal hívta meg Csaba atya a házaspárokat, jegyespárokat és szerelmespárokat a Házasság Hetére szervezett háromestés rendezvénysorozatra, melyre ebben az évben negyvenhat pár jelentkezett és vett részt legalább az egyik programon. A gyermekek felügyeletét a szentimrés diákok, vagyis a Szent Imre Bébiszitter Osztag tagjai látták el.

Kedden este a Debrecenből érkezett Hajós és Kárpáti házaspár tanúságtétele erősítette a résztvevőket: az E.N.D. családmozgalomban szerzett tapasztalatukat és a közösséghez tartozás fontosságát mutatták be és a saját házasságukról és családjuk történetéről is beszéltek, megosztva mély fájdalmukat is.

Tanúságtételük után közös játékra hívták a házaspárokat, miközben a Parlando Acoustic zenekar szerelmes slágereket játszott.

Szerdán a kezdeti aggodalmak után minden házaspár megnyugodott, amikor az őket szállító két autóbusz megállt a Hotel Pagony étterme előtt, és a pincérek már a gyönyörűen feldíszített különteremben, szép zenei aláfestéssel, a vacsora előtti pezsgős koccintásra készen állva várták a párokat. A házaspárok romantikus vacsorán vettek részt, amely csak róluk szólt, és amely során valóban nyugodtan, meghitten ünnepelhették szerelmüket, házastársi szeretetüket és házasságukat. Csaba atya természetesen itt sem hagyta őket feladatok nélkül, de az egymás szemébe nézést, a menükártyán lévő kérdések megválaszolását, a táncot és a csókot is boldogan teljesítette mindenki, miközben finom vacsorájukat elfogyasztották.

Csütörtökön este a Szent Imre Kápolnában csak a gimnazisták által készített piros szalagos mécsesek fénye világított, és a házaspárok megáldása előtt az Oltáriszentség jelenlétében imádkoztunk a házaspárokért, a házasságokért és a családokért. A gyönyörű énekek és imádságok közötti csendben néha egy-egy kis szipogás hallatszott. A programon a Család Csoportunk harmadik születésnapját tortával is megünnepeltük.

Visszajelzéseikben így írnak élményeikről a résztvevők:

„A tanúságtételek megfontolandó, megszívlelendő gondolatokat adtak. A közös játékot a mi csapatunk nagyon élvezte, mindenkitől csak úgy özönlöttek a kérdésekre a válaszok, látszott, hogy minden házaspárban lényeges, fontos, kedves gondolatok voltak, amelyeket bizalommal és szívesen megosztottak a többiekkel. Ezek a játékok összehoznak másokkal, megerősítenek minket.”

„Egyszerre megindító, tanulságos és gondolatébresztő volt az első este. A zenekar pedig szuper volt. Köszönjük.”

„HAZAjöttünk!!! Alig vártuk, hogy itt lehessünk. Jó volt egymás kezét szorongatva nagyokat nevetni mindenkivel együtt. Tetszett a csapatmunka is. Köszönjük!”

„Jó volt néhány órára csak egymásra koncentrálni, újra átélni, amiben már régen és ritkán volt részünk.”

„Azt éreztük, hogy megbecsülnek minket, amiért vállaltuk a házasság szentséget és mindezidáig kitartottunk benne egymás mellett. Nagyon jólesett az elismerés.”

„Fontosak az ilyen egymásnak adott idők, amikor csak ketten vagyunk a rohanó hétköznapokból kiszakadva. Szükségünk van ezekre az időkre, hálásan köszönjük a szervezőknek ezt a lehetőséget, a romantikus randevút.”

„Rá kellett jöjjünk, mennyire régen nem randiztunk úgy igazán, és hogy ez mennyire hiányzott. Az este segített visszatalálni a közös alapokhoz, és megerősíteni azt, amire a hétköznapok hatásában néha nehezebben tudunk rákapcsolódni.”

„Az este különlegessége volt, hogy ezt az időt csak egymással tölthettük, mi magunk is meglepődtünk a Csaba atya kérdésére adott válaszunkon, hogy bizony utoljára egy éve ugyanezen a programon táncoltunk együtt. Iránymutatást kaptunk arra is, hogy mire kell jobban odafigyelnünk a kapcsolatunkban. És persze nagyon megerősítő, hogy ketten voltunk, és mégis együtt sok-sok hasonló gondolkodású, kedves házaspárral.”

„A gyerekek nagyon jól érezték magukat, mint mindig. Ma reggel az volt az első kérdésük, hogy ugye ma is mentek erre ’házasságos’ estére.”

„Hálás köszönet a szervezőknek, igényes szép este volt, szép volt a kivetítés a szentírási idézetekkel, a zene hangulatos volt, az étel nagyon finom, és nem utolsó sorban Csaba atya „műsorvezetése” és humora tette teljessé a hangulatot. Köszönjük!”

„Életem egyik legszebb, legmélyebb élményét kaptam. Sosem voltam még szentségimádáson. A hangszerek, az énekek, atya imádságai: mind-mind lélekemelő volt. A tortázás volt a hab a tortán.”

„Nagyon meghitt és megindító volt az este. Ahogy váltották egymást Csaba atya imádságai és a dalok, az nagyon szép ünnepi hangulatot varázsolt a szentségimádásra. Mindeközben pedig rengeteg gondolat és emlékkép cikkázott mindkettőnk fejében eddigi közös életünkről. Köszönjük, hogy a végén áldást kaptunk. Sokat jelentett nekünk.”

„Szervezőként csodálatos látni, hogy milyen sok ember tevékenykedik a programsorozat megvalósulásán, akik segítőkészségéért és jószándékáért minden évben hálásak vagyunk: a grafikus, a fénymásoló technikus, a virágkötő, a zenészek, a pék, a cukrász, a méteráru üzlet munkatársai, a tavalyi és idei bérmálkozók. Külön köszönetet szeretnénk mondani a Hotel Pagony tulajdonosainak és személyzetének. Tanárként-nevelőként pedig újra és újra motivációt ad a diákokkal, vagyis az esték során a gyermekek felügyeletét vállaló Szent Imre Bébiszitter Osztaggal való közös munka: látni a lelkesedésüket, erejüket és figyelni, miképpen épülnek, fejlődnek maguk is ezzel a pótolhatatlan tapasztalattal. És persze minden évben emlegetjük, hogy talán pár év múlva ők ülnek majd bent a házaspároknak, a szülőknek szóló programokon, és majd az ő gyermekeikre vigyáznak az akkori szentimrések.

A folytatás pedig nem kérdés, hiszen az Osztag tagjaitól megint ezt a kérdést kaptuk a visszajelzésben: Mikor lesz legközelebb ilyen?”

„Ha bennünk ott van a késztetés, hogy ünnepeljük a házaspárokat és örömet szerezzünk nekik, ha a házaspárokban ott van a szándék, hogy örömet szerezzenek a házastársuknak, akkor mennyivel inkább akarja a házasságokat erősíteni, a házaspárokat boldoggá tenni maga a Jóisten. Szerintem nagyon fontos, hogy ha meghívást kapunk ilyen programokra, merjünk igent mondani, mert a meglepetések mindenkit várnak. De ha mindig arra hivatkozunk, hogy fáradtak vagyunk, nincs rá időnk, sok a munka, akkor kimaradunk ezekből, és tényleg befásulunk, bedarálódunk.”

Gyermekkoromban, amikor forgalmas utcákon jártunk, édesanyám és édesapám mindig azt mondták nekem, miközben fogták a kezem: – Kapaszkodj belém… Soha nem mondták, hogy memorizáljam a térképet. Sosem hallottam tőlük ilyet: „na, hadd látom, hogy boldogulsz a kocsik között”, vagy „lássuk, hazatalálsz-e egyedül”. A szüleim egyetlen feladatot bíztak rám : „Fogd erősen a kezemet”. Isten ugyanezt teszi velünk. Nektek is ezt kell tennetek: erősen fogni a házastársatok kezét. Nem kell őt listákkal terhelni, nem az a cél, hogy mindig mindennel tisztában legyél. A cél az, hogy megragadd annak a kezét, akivel együtt építitek a jövőtöket, és azt soha, de soha ne engedd el.

Szeretettel köszöntünk minden házaspárt és minden házasságra készülő jegyespárt és szerelmespárt az egyházmegyénkben. Imádkozunk értetek és reméljük, számotokra is megerősítést hoz a mottó, amihez mi évről-évre visszatérünk: Az Egyház a Családban kezdődik.

Nagy Csaba plébániai kormányzó, egyházmegyei családreferens és munkatársai

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye