’Hi’, ’hallo’, ’salut’ és ’ciao’ – avagy idegennyelvi-nap a Szent Imrében

2023. február 8-án angol, német, francia és olasz köszöntés fogadta az iskolába érkező szentimréseket, valamint a különféle idegen nyelveket bemutató tablók, faliújságok és dekorációk színes kavalkádja.

            Az idegennyelvi-munkaközösségek változatos programokkal készültek a gimnazisták megszólítására. A kilencedik évfolyam Puskás Péter öregdiák beszámolóját hallgatta meg a Global Outreach katolikus ösztöndíj programban való tapasztalatáról, aki egy tanévet az USA-ban tanult. A tizedikesek a nyelvvizsgák rendszerével, felépítésével, követelményeivel ismerkedhettek.

A tizenegyedikesek angol, amerikai és német finomságokkal készültek és játékos feladatokat oldottak meg. Mindhárom évfolyam tájékoztatást kapott a lipcsei Montessori Iskolával való csereprogramunkról, amely a járványhelyzet miatt kimaradt három év után ez év márciusában a német vendégdiákok fogadásával újraindul.

A németes és olaszos diákok ételkóstoló keretében ismerkedtek meg az adott ország jellegzetes ételeivel. A szünetekben angol-német-olasz és francia nyelvű dalok fokozták a nap hangulatát.

Az 5-8. évfolyamok órai keretben játékos feladatokban, kvízfeladatok megoldásában, különböző nyelvi játékokban vettek részt, valamint ők is bekapcsolódtak az óraközi szünetek idejére szervezett táncba, kvízes feladatokba. A németes és olaszos diákok

A délelőtt folyamán az Origó Nyelvvizsgaközpont 2 vizsgáztatója szóbeli középfokú nyelvvizsgát bonyolított le két diákunkkal, majd a vizsga után részletes visszajelzést adtak a diákok teljesítményéről. A próbavizsgán jelen voltak a nyelvvizsgafelkészítő csoport tagjai, akiknek nagyon hasznos volt egy ilyen vizsgahelyzetet megtekinteni. A Nyelvvizsgaközponttal együttműködve a délután során 46 angolos, valamint 10 németes diák írásbeli próbanyelvvizsgája zajlott. A dolgozatok javítását és értékelését a Vizsgaközpont vállalta, amiért nagyon hálásak vagyunk – ilyen módon a tanulók hiteles képet kapnak a sikeres nyelvvizsgához szükséges tudásukról, illetve a még fejleszteni kívánt készségeikről.

            Bízunk benne, hogy a járványhelyzet elmúltával és a közösségben töltött mindennapokhoz való visszaszokás után újra megtapasztalhatjuk, hogy milyen csodálatos dolog más anyanyelvű kortársainkkal az internetes játékok adta lehetőségek kereteiből kilépve, személyesen is megismerkedni, barátkozni, más kultúrákat megismerni és örömmel tanulni az idegen nyelveket.

            A nap során Lomb Kató, Magyarország első szinkrontolmácsa gondolataiból merítettünk ihletet, és ennek valóságát szeretnénk diákjaink számára megélt tapasztalattá tenni: „Csak az örömmel tanult nyelv lehet sikeres. […] …ha bárki kezd nyelvet tanulni-akármilyen korban, akármilyen közegben-, a felfedezés öröme lökheti túl az elakadásokon.”

A Szent Imre Gimnázium idegennyelvi-munkaközösségei

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye