Egyházmegyénk fiatal papjai részére tartottak továbbképzést Debrecenben, a Püspöki Székházban

Kétnapos, február 7-9-ig tartó továbbképzésre érkeztek a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Püspöki Székházába az egyházmegye azon fiatal papjai, akiket öt éven belül szenteltek pappá. A papi közösséghez az egyházmegye két diakónusa is csatlakozott. A továbbképzést Palánki Ferenc megyéspüspök, dr. Krakomperger Zoltán általános helynök és Heidelsperger István püspöki helynök vezették. A résztvevők szentmiséken, előadásokon, kötetlen, baráti beszélgetéseken, a hivatal munkatársaival déli zsolozsmán vettek részt, valamint a lehetőségük volt a püspök atyával való személyes beszélgetésre is.

A találkozó két reggelén a főpásztor mutatott be szentmisét a székház kápolnájában. Az első nap az elhangzott szentírási szakaszok üzenetére hívta fel a figyelmet: Az ember teremtésének történetéről szóló olvasmányban (Ter 1,20–2,4) azt olvassuk, hogy a világ teremtésének hatodik napján „Isten látta, hogy nagyon jó mindaz, amit alkotott”. A főpásztor kifejtette, tudjuk, hogy nincs teljesen készen, hiszen még nem született meg minden ember, nem építettünk fel minden házat, templomot, egyházközséget, vagyis Isten bevonja a mi szolgálatunkat, az emberségünket, az életünket a világ tökéletesítésébe, teljessé tételébe. Micsoda megtiszteltetés ez számunkra! – fogalmazott püspök atya.

Az evangéliumban (Mk 7,1-13) arról hallunk, hogy Jézus azt mondja a farizeusoknak és írástudóknak: „Ez a nép ajkával tisztel engem, ám a szíve távol van tőlem”. Ferenc püspök többek között elmondta, a történet arról szól, hogy az az ember, aki  a végtelenből, az Isten szeretetéből kapott életet, és a végtelent kell hogy szolgálja a földi életével, elkezd rövidebb időszakokról gondolkodni, az ősök hagyományára hivatkozik, ami nem a végtelen. „Az Isten parancsait nem tartjátok meg, de az emberi hagyományokhoz ragaszkodtok”. 

Elfeledkezünk arról, hogy miközben magasztaljuk, dicsérjük Istent a szánkkal, a szívünk messze van Tőle, a végtelentől. Arra kaptunk meghívást, hogy segítsük embertársainkat rácsodálkozni a végtelenre, az Isten szándékára, Aki azt akarja, hogy legyünk a munkatársai, építsük tovább ezt a jó világot.

A bűn, az emberi önzés, a szeretetlenség megtörte ezt a jóságot. Tapasztaljuk, érezzük a háború, a békétlenség, a gyűlölködés hatásait, de ott van a hit, a bizalom, a reménység, amelyet Szent Pál így fogalmazott: „Ahol azonban elhatalmasodott a bűn, túláradt a kegyelem” (Róm 5,2), vagyis az a jó, Aki maga az Isten, az Ővé a győzelem, a legvégén Övé az utolsó szó. Ezért mi ezzel a meggyőződéssel szeretnénk végezni papi szolgálatunkat, hogy ezt a jót szolgáljuk, építsük, ezzel a jóval együttműködjünk és ennek a jónak a megvalósulásának az örökkévalóságon át örvendhessünk – bátorította a jelenlévő papokat, diakónusokat Palánki Ferenc megyéspüspök.

A találkozó második napján a Debrecen Televízió stábja is megérkezett, ők a résztvevő fiatal atyák, diakónusok elmélkedéseit rögzítették a később adásba kerülő Erőnk Forrása című felekezeti magazinműsor részére.

A találkozón résztevők nagyon jól érezték magukat a szeretetteljes, családias légkörben, feltöltődve és annak megerősítő élményével tértek haza egyházközségeikbe, hogy az egyházmegye továbbra is számít a szolgálatukra.

Örömhír Sajtóiroda
Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye