Pierluigi Mollával, Szent Janka Beretta Molla fiával nyitották meg a mosonmagyaróvári kiállítást – Visszatekintés és további tervezett programok a Szent Janka-évben

A 2022. április 28-tól 2023. április 28-ig tartó Szent Janka-év során számos program, vándorkiállítás hirdette az élet védelmét, szentségét hirdető missziós lelkület megerősödését. A Szent Janka-évet az egyházmegyénk területén működő Magyarországi Billings Központ imahátterét is jelentő Vianney Testvérek a Tisztuló Lelkekért Közösség Szent Janka Imaköre hirdette meg.

Az alábbiakban a Szent Janka Imakör szervezői összegzik az elmúlt év eseményeit, valamint  további programokra hívják az érdeklődőket.

Az erre a célra készített vándorkiállítás, a Meg nem született gyermek szoborral nemcsak egyházmegyénk templomaiban, hanem az ország különböző településeire is eljuttatták Szent Janka életszentségének üzenetét.

A képen jobbról Pierluigi Molla

Mosonmagyaróváron Szent Janka fiával, Pierluigi Mollával közösen nyitottuk meg a kiállítást, aki így fogalmazott: „Már sok helyen jártam, ahol édesanyám tiszteletét kifejezték, de ilyen jellegű tárlattal még nem találkoztam. … Nagyon tetszik például a síbotot tartalmazó posztamens, mert az egyik legelső élményre emlékeztet anyukámmal kapcsolatban: ő húzta fel először a bakancsot a lábamra, amikor síelni tanított.”

A 20. századi olasz származású Gianna Beretta Molla (1922-1962) földi születésének 100., mennyei születésének 60. évfordulóján Gianna életszentségére szeretnénk felhívni a figyelmet abban a világban, ahol az élet tisztelete újra és újra megkérdőjeleződik. Az „Ima és misszió” mottóval a Krisztussal való kapcsolat mélyülését és az élet védelmét, szentségét hirdető missziós lelkület megerősödését szeretnénk elérni. Ebben kérjük a Boldogságos Szűz Mária mellett Szent Janka Beretta Molla közbenjárását, aki a saját életét áldozta gyermeke megszületéséért.

Életvédő imacsoportunk a Szent Janka-évben egy egész éves programsorozatot indított, hogy elősegítsük Szent II. János Pál pápa szavainak életté válását családjainkban, aki így fogalmazott Rómában, 2004. május 16-án, Gianna Beretta Molla szentté avatásakor: „Adja Isten, hogy korunk Gianna Beretta Molla példáján keresztül újra fel tudja fedezni a hitvesi szeretet tiszta, szűzies és termékeny szépségét, amely válaszol Isten hívására”.

A Szent Janka évmeghirdetésévelelsődleges célunk volt az ő hiteles keresztény életének megismertetése, hogy példaképre és segítő társra találjanak benne. A szent életútját bemutató állandó kiállítás folyamatosan látogatható Pócspetriben a plébániai kastély alagsori termében. Itt csendéletek, eredeti fényképek, elmélkedések és imák segítségével lehet közelebb kerülni Szent Janka személyéhez. Továbbá célunk volt Szent Janka tiszteletének terjesztése Magyarországon, ezért útjára indítottunk egy kilenc rollup-ból álló vándorkiállítást, amely bemutatja életszentségét és a lelkiségének követéséből származó gyümölcsöket.

A kiállítás a Meg nem született gyermek szobrával együtt egyházmegyénk számos plébániáján volt látható öt hónapon keresztül, majd szeptemberben Esztergomba érkezett az Ars Sacra fesztivál keretében. Vándorútjának fontos állomása volt Mosonmagyaróvár, ahol a Szent Johanna cserkészcsapat fogadta a centenáriumot ünneplő egy hetes rendezvénysorozat alkalmából. Itt különleges élmény volt Szent Janka fiával, Pierluigi Mollával közösen megnyitni a kiállítást.

Imakörünket és a lelkiség iránt érdeklődőket inspiráló gondolatok, imák is segítik. Ennek eszközeként az emlékév megnyitására jelent meg a „Családok Útja” imafüzet, amely a Boldogságos Szűzanya és Szent Janka közbenjárását kérve kíséri az imádkozót a családi élet legfőbb állomásain való elmélkedésben. Adventben sokan részt vehettünk a hétköznapok lelkigyakorlatán, amely „Uram, taníts minket imádkozni” mottóval és Szent Janka gondolataival készített minket karácsony ünnepére.

A várakozásunkon felüli érdeklődés miatt úgy gondoltuk, hogy további programokkal, eseményekkel népszerűsítjük a szentet 2023-ban, a Szent Janka-év második felében is.

Február 14-én (a Házasság hetében), 17 órakor a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége nyíregyházi csoportja meghívására előadást tartunk „Szent Gianna Beretta Molla életpéldája a házasságban és a családtervezésben” címmel a Magyarok Nagyasszonya Plébánia dísztermében.

Február 25-én Pócspetriben, a Szent Kereszt felmagasztalása-templomban a 11 órakor kezdődő szentmisét követően áldjuk meg a Szent Janka tiszteletére emelt oltárt, mely a szentről készített festménnyel és az oltáron elhelyezett ruhaereklyével az ország első Szent Janka emlékhelye lesz.

Március 25-én 10-16 óráig tartó lelki napra hívjuk az érdeklődőket – 13 éves kortól – Pócspetribe a plébánia közösségi házába. „Élhető szentség” címmel 20-21. századi szentek életpéldáján keresztül keressük az életszentség ránk vonatkozó útját. A részvétel regisztrációhoz kötött. Jelentkezni az alábbi email címen lehet: szenes.istvan@billings.hu

Május 6-án 15 órakor Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök ünnepi hálaadással zárja le a Szent Janka évet Máriapócson.

Május 17-21 között olaszországi zarándoklaton veszünk részt, ahol – más szentek mellett – Szent Janka életének főbb helyszíneit is meglátogatjuk.

Terveink között szerepel a kibővített Szent Janka Imafüzet kiadása, valamint a tiszteletére létrehozott honlap elindítása, amely egyben információs oldalként is szolgál majd.

Programjaink nyitottak, szeretettel várunk minden érdeklődőt a 2023-as évben is!

Szent Janka Imakör

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye