Aki a tiszta lelkiismerete szerint él, az az igazság szerint él, és biztosan el fog jutni az üdvösségre – Tiszta lelkiismeretet kívánt Tokodi László OP atya a Domonkos-rend öt világi jelöltjének

A Szent Domonkos Rend Magyar Tartományfőnökségének világi közösségéhez csatlakozott öt testvér Debrecenben, a Szent László Domonkos Plébánián. A jelöltek: Gulyás Tamás, Palczert Judit, Pál Lászlóné, Bódis Zsófia és Bódis István Norbert január 28-án, az esti szentmise keretében történt beöltözési szertartáson nyilvánították ki elköteleződésüket a Szent Domonkos Rend lelkisége mellett. A beöltözési szertartást vezette és a szentmisét bemutatta Tokodi László OP, plébániai kormányzó.

Az eseményen jelen volt Kőrösiné Merkl Hilda, a magyar világi domonkos közösség vezetője és Zágorhidi-Czigány Balázs, a vasvári Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény vezetője.

A világi domonkosok a világban maradva, életállapotukat és foglalkozásukat megtartva igyekeznek Szent Domonkos példája szerint élni és hirdetni az igazságot. A világiak befogadása és a helyi közösségbe való belépés a Domonkos-rend ősi hagyományának megfelelően beöltözéssel kezdődik. A Rendbe való felvétel egy év múlva az első fogadalomtételkor valósul meg.

A szertartás kezdetekor Szikszay Lászlóné Katalin testvér, a debreceni közösség vezetője szólította a jelölteket, akik megfogalmazták, hogy mit kérnek az életükre a beöltözési szertartással. Isten Szent Domonkost az evangélium hirdetésének szolgálatára adta az Egyháznak. A jelöltek követni szeretnék a Szent lelkiségét, és kérik, hogy a domonkos családhoz csatlakozhassanak.

Ezt követően a homília hangzott el, amely ezen az alkalmon a hegyi beszéd első tanításáról, a nyolc boldogságról szólt (ld Mt 5, 1-12).

A nyolc boldogmondás világosan meghatározza, hogyan kell élni a keresztény embernek. Ebben a beszédben Jézus, ahogy halad a beszéd csúcsa felé – amelynek a közepe a Miatyánk – egy nagyon nehéz dologról, az ellenségszeretetről szólt.  „Hallottátok a parancsot: Szeresd felebarátodat, és gyűlöld ellenségedet. Én pedig azt mondom nektek: szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok üldözőitekért! Így lesztek fiai mennyei Atyátoknak, aki fölkelti napját jókra is, gonoszokra is, esőt ad igazaknak is, bűnösöknek is. Ha csupán azokat szeretitek, akik szeretnek benneteket, mi lesz a jutalmatok? Nem így tesznek a vámosok is? S ha nem köszöntitek, csak barátaitokat, mi különöset tesztek? Nem így tesznek a pogányok is?” (Mt 5,43-47) Jézus úgy zárja ezt a szakaszt: „Legyetek hát tökéletesek, amint mennyei Atyátok tökéletes” (Mt 5,48) – kezdte elmélkedését Tokodi László OP atya, és rámutatott arra, hogy Jézus a szeretet szintjeiben halad: ha csak azokat szeretitek, akik szeretnek benneteket…, szeressétek ellenségeiteket…, és végül egy lehetetlen dolgot tesz hozzá: legyetek tökéletesek, mint mennyei Atyátok….

László atya kifejtette: Jézus szeretné nagyon világossá tenni, hogy Isten nélkül lehetetlen szeretni. Csak a saját erőnkre támaszkodva nem fog menni. Érzelemmel, ösztönösen szeretjük a rokonokat, házastársat, szülőt, gyermeket, de amikor ellenségről van szó, akkor a negatív érzelmek kerülnek elő. Az ellenségszeretethez már több kell, ott még inkább szükség van a kegyelemre. Ahhoz, hogy tökéletes legyek, mint a mennyei Atya, kevés az emberi erő. „Ami az embernek lehetetlen, az az Istennek lehetséges” (Lk 18,27). Legfontosabb az, hogy ne a magunk erejére számítsunk – hangsúlyozta László atya, majd a jelöltekhez fordult:

A kereszténység nem csupán emberi teljesítmény. A mai alkalom lehet a kiindulópontja annak, hogy szeretnétek jobban elköteleződni Isten mellett. Igaz, hogy ezt egy konkrét rendben – a Domonkos-rendben – teszitek, de a cél ugyanaz, és így könnyebben elérhetitek az üdvösséget. A rend biztosítja a lelki támaszt ahhoz, hogy jobban tudjatok szeretni, több kegyelmet befogadni, hogy a lehetetlen valóban lehetséges legyen.

A László atya ezt követően arra is felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy a boldogságok mindig többes számban hangzanak el – boldogok a lélekben szegények, akik szomjazzák az igazságot –, kifejezve azt, hogyaz üdvösség csak közösségben valósulhat meg.

Nem fogsz üdvözülni egyedül! Az üdvösség csak közösségben lehetséges! Maga az üdvösség is közösség. Közösség Istennel és minden üdvözült emberrel – nyomatékosította a szónok, és hozzátette: Nem a saját boldogságunkra kell törekedni, hanem arra, hogy együtt legyünk boldogok.

A domonkos család, mint közösség ezt is biztosítja, ahol nem csak magamra számíthatok, hanem a kegyelemre, a Jóistenre, az emberekre, testvérekre, akik segítenek az üdvözülésben. Ez a szeretet és ez a boldogság könnyebben megvalósulhat ebben a közösségben.

László atya az evangéliumi szakasz görög nyelvű megfelelőjére is utalt. Ebben a boldogok a tiszta szívűek, mert meglátják Istent mondatban benne van: a kata rau kifejezés. A középkori eretnek katharok nevüket a görög „katharosz” = „tisztultak” – tiszta, tökéletes szóból eredeztetik. A katharok azt is bűnnek tartották, ami egyáltalán nem az. A teremtett világban pl. nem tudtak mit kezdeni az anyagvilággal, a testiséggel, a szexualitással.

Nem mindegy tehát, hogy milyen ez a katari-lét.

Szent Domonkos megmutatta, hogy a szív tisztasága a fontos. Attól a bűntől tisztítsd meg a szívedet, amely az Isten elgondolása szerint bűn, ne attól, amit te gondolsz annak.

A domonkos veritas fogalmat összefoglalja a nyolc boldogságban kétszer is előforduló igazság szó. „Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságot, mert majd eltelnek vele…, Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.”

„Mi az igazság?” (Jn 18,38) – erre a kérdésre nagyon egyszerű a válasz: Az igazság a valóságnak és annak a megegyezése, ami az intellektusban van. Ami kívül van a teremtett világban és amit gondolsz, ami a szívedben, a lelkiismeretedben van, annak a megegyezése. Ha ez nem egyezik, az a hazugság – figyelmeztette László atya a jelölteket, és arra hívta meg őket, hogy az az igazság legyen az életükben, hogy ami kívül van, egyezzen meg a belsővel, és ami belül van egyezzen meg a külsővel. Ennek az összhangja foglalható össze a tiszta lelkiismeretben. A domonkos szerzetes tiszta lelkiismeretet kívánt a jelölteknek, amely meg tudja különböztetni azt, hogy a valóság szerint éljük-e az életünket, vagy nem, hogy ami belül van, megnyilvánul-e kívül is. A lelkiismeret biztosíthatja számunkra, hogy Isten útján tudjunk járni. Aki a tiszta lelkiismerete szerint él, az az igazság szerint él, és biztosan el fog jutni az üdvösségre. Legyetek boldogok akkor is, ha üldöznek titeket…, de ha ez megvalósul, akkor tiétek lesz a mennyek országa. Ez az, ami a boldogságnak azt a dimenzióját tárja ki, amely az örök boldogság. Ez a célja a Domonkos-rendnek, és világi domonkosokként is ezt kell hogy elérjétek.

Tökéletes az, aki elérte a célját. Legyetek tökéletesek, mint Isten, azaz érjétek el a céljaitokat, amely az örök boldogság, az üdvösség! – fejezte be elmélkedését Tokodi László OP atya.

A homília után a beöltözési szertartás következő mozzanatában a vizsgálat következett, amelyben a feltett kérdésekre válaszolva a jelöltek elhatározásukról tettek tanúbizonyságot. Majd László atya megáldotta a skapulárékat, a domonkos kereszteket, a domonkos család szabályzatát, amelyeket a jelöltek egyenként vettek át a közösség vezetőjétől.

A szentmise utáni agapén a közösségbe újonnan befogadott tagok megosztották örömüket egymással, a közösség régi tagjaival és a vendégekkel.

Kovács Ágnes – Öröm-hír Sajtóiroda/Debecen-Nyíregyházi Egyházmegye