Gyászmise XVI. Benedek emeritus pápáért a Nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök gyászmisét mutatott be XVI. Benedek emeritus pápáért a temetés napján, 2023. január 5-én 18 órától a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban. A szentmisén hálát adtak a pápa életéért, szolgálatáért és imádkoztak lelki üdvéért.

A szentmisén jelen volt dr. Krakomperger Zoltán általános helynök, dr. Törő András püspöki irodaigazgató, Fodor András nyugalmazott plébános, Csordás Gábor, a társszékesegyház plébánosa, egyházmegyés papok, az egyházmegye köznevelési és szociális intézményeinek vezetői, valamint az egyházközség hívei.

A szentmise előtt szentségimádást tartottak, az imádságokat az egyházközség Serra közösségének tagjai vezették. 

Palánki Ferenc megyéspüspök a szentmisén elhangzott elmélkedésének elején elmondta, az életében megadatott, hogy éppen Rómában járt egy zarándokcsoporttal, amikor Benedek pápát megválasztották, de sajnos nem láthatták őt, mert mire a Szent Péter térre értek, addigra már megtörtént a pápa személyének a kihirdetése. Másnap délután, amikor ismét a Szent Péter téren, az oszlopoknál találkoztak a zarándokcsoport tagjai, Benedek pápa éppen akkor érkezett oda egy fekete autóval.

– Mindannyiunknak az volt az érzése, hogy a Jóisten nem úgy teljesítette a kérésünket, ahogyan szerettük volna, hanem annál sokkal jobban, mert egészen közel kerülhettünk a pápához, nem a téren, hanem a személyében ő maga lehozta az isteni misztériumot. Mintegy két méterre lehettünk hozzá, majd megvártuk a távozásának az idejét is, és akkor is találkoztunk vele – emlékezett vissza püspök atya a közel 20 évvel ezelőtti élményére, majd úgy fogalmazott, hogy Benedek pápa zsenialitása, különlegessége abban rejlik, hogy lehozta a misztériumot a földre, a mély dolgokat, az elérhetetlent, a távolit, az Istenből érthetetlent egyszerű szavakkal elénk tudta tárni, el tudta mondani néhány szóval.

Ferenc püspök példaként utalt arra a körlevélre, amelyet XVI. Benedek pápa akkor adott ki, amikor Jézus Szentséges Szíve ünnepére meghirdette a papság megszentelődésének napját. Ebben van egy mondat, amelyet püspök atya azóta is hordoz magában, és annak idején szemináriumi spirituálisként sokszor idézte a kispapoknak: „Tárjuk lelkünk sebeit Urunk Jézus elé, hogy aztán azokat meggyógyítsa, és aztán elámuljunk megváltott emberlétünk örökké tartó új csodáján.”

Ferenc püspök 12 évvel ezelőtt Benedek pápától kapta a püspöki kinevezését. A főpásztor személy szerint is hálás ezért a Szentatyának, valamint mindazokért a kegyelmi ajándékokért, amelyeket rajta keresztül kapott a Jóistentől.
Püspökként többször is találkozott XVI. Benedek pápával. Az első találkozásra különleges módon emlékszik, amely 12 évvel ezelőtt a püspökszentelése után történt. Dr. Ternyák Csaba érsek atyával és a káplánokkal Rómába zarándokoltak, akkor találkoztak Benedek pápával, és odamehettek hozzá. A Szentatya kezet fogott vele, rá pillantott, és a tekintetében benne volt a bizalom, a bátorítás, a biztatás, a jóság, az elfogadás, a szeretet. Benne volt Krisztus tekintete. Ha így tudunk élni, Krisztus szeretetét tudjuk képviselni, az Ő tekintetével tudunk egymásra nézni, tudjuk egymást biztatni, bátorítani, akkor mi is az igazság szorgalmas, alázatos munkatársai leszünk.

Kérjük a Jóistent, adjon örök nyugodalmat, örök boldogságot hűséges szolgájának, nekünk pedig adjon erőt, készséget és képességet, hogy az Istentől jövő kegyelmet elfogadva, befogadva, azzal együttműködve tudjuk teljesíteni Istentől kapott hivatásunkat! – fejezte be elmélkedését Palánki Ferenc megyéspüspök.

Palánki Ferenc megyéspüspök teljes elmélkedése az alábbi YouTube felületen meghallgatható.

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye