,,Jézus, Aki nekünk a Szentlelket elküldte” – Elmélkedés a Szent László Imaszövetség januári rózsafüzér titkáról

A Szentlélek eljövetele. (ApCsel 2,1-12.)

Amikor elérkezett pünkösd napja, ugyanazon a helyen mindnyájan együtt voltak. Egyszerre olyan zúgás támadt az égből, mintha csak heves szélvész közeledett volna, és egészen betöltötte a házat, ahol ültek. Majd lángnyelvek jelentek meg nekik szétoszolva, és leereszkedtek mindegyikükre. Mindannyiukat eltöltötte a Szentlélek, és különböző nyelveken kezdtek beszélni, úgy, ahogy a Lélek szólásra indította őket. Ez idő tájt vallásos férfiak tartózkodtak Jeruzsálemben, az ég alatt minden népből. Amikor ez a zúgás támadt, nagy tömeg verődött össze. Nagy volt a megdöbbenés, mert mindenki a saját nyelvén hallotta, amint beszéltek. Nagy meglepetésükben csodálkozva kérdezgették: „Hát nem mind galileaiak, akik ott beszélnek? Hogyan hallja hát őket mindegyikünk a saját anyanyelvén? Mi pártusok, médek, elamiták és Mezopotámiának, Júdeának, Kappadóciának, Pontusznak, Ázsiának, Frígiának, Pamfíliának, Egyiptomnak és Líbia Cirene körüli részének lakói, a Rómából való zarándokok, zsidók és prozeliták, krétaiak és arabok: halljuk, hogy a mi nyelvünkön hirdetik Isten nagy tetteit.” Csodálkoztak, és ezt kérdezgették egymástól: „Mi lehet ez?” 

Ez a titok elsősorban az Egyház születéséhez vezet el bennünket. Jézus elvégezte megváltói feladatát, majd kiárad a Szentlélek – eltölti az apostolokat – hogy hirdessék az evangéliumot, vigyék el az emberekhez Krisztus kegyelmeit, és abból táplálkozva szenteljék meg személyes életüket és a világ életét. Megszületett az Egyház, és elindult üdvösséges útjára. A Szentlélek erejében indulnak az apostolok, és a Szentlélek erejében végzi feladatát azóta is az Egyház.

Amikor a Rózsafüzérben ezt a titkot imádkozzuk, akkor az Egyház üdvösséget szolgáló életébe (feladatába) kapcsolódunk be. Kérjük Jézust és az Atyát, hogy tegye hatékonnyá, eredményessé az Egyház szolgálatát ebben a háborúktól, gyűlölködéstől szétszaggatott világban.  

Jézus beszélt apostolainak arról, hogy miközben hirdetik az evangéliumot, ellenállással, üldözéssel fognak találkozni. Így bátorítja őket: „Amikor majd a zsinagógákba vagy a hatóságok és hatalmasságok elé hurcolnak benneteket, ne gondolkozzatok rajta, hogyan védekezzetek, vagy mit mondjatok, mert a Szentlélek abban az órában majd megtanít rá benneteket, hogy mit kell mondanotok” (Lk 12,11-12).

A Szentlélek nemcsak az Egyház éltető lelke, de minden Isten útját követni akaró ember személyes vezetője is. Imádkozva a rózsafüzért, kérjük a Szentlélek kegyelmét: adjon az ajkunkra helyes szót, lelkünkbe bátorságot és kitartást, hogy életünk nehéz helyzeteiben is jó választ adjunk.

Imádkozzál értünk Istennek szent Anyja, hogy méltók lehessünk Krisztus ígéreteire.

Bosák Nándor nyugalmazott püspök

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye