Járjuk be az igaz emberség útját, töprengjünk el azon, hogy egy-egy nehéz, megoldhatatlannak látszó helyzetben Isten mit akar tőlünk – Megáldották a mátészalkai Szent József-templomot

Külső és belső felújítás után áldotta meg Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök a mátészalkai Szent József-templomot december 18-án, advent negyedik vasárnapján.

A főpásztor szentmisét mutatott be és egyben az egyházközség előtt is bejelentette, hogy Heidelsperger István, mátészalkai esperes, plébános, iskolalelkészt, 2022. november 26-i hatállyal kinevezte a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye oktatási ügyekért felelős püspöki helynökévé.

Fotó: Czine Árpád

Heidelsperger István helynök, esperes, plébánosnak ezúton is gratulálunk, szolgálatára kérjük Isten bőséges áldását!

A Szent József-templom megáldásakor elhangzott főpásztori elmélkedés központi gondolata Szent József igaz embersége volt, akire az elhangzott evangélium (Mt 1,18-24) irányította a figyelmet.

Fotó: Czine Árpád

Jézus Krisztus eljött erre a világra, hogy bennünket megváltson, megerősítsen, képessé tegyen az örök életre. Jézus születésének ünnepéhez közeledve az Anyaszentegyház a szentírási részeken keresztül azokra irányítja a figyelmet, akik egészen közel voltak hozzá: Szűz Máriára és Szent Józsefre.

Kitűnt, hogy Mária gyermeket vár.  Amikor ezt József észrevette, elbizonytalanodott, de továbbra is az igaz ember útján járt. Bejárni az utat Isten szándéka szerint, ez az üdvösség, az isteni élet, az örök élet lehetősége, alapja.

Itt a földön kell hogy legyenek álmaink, sikereink, örömeink,  de nem ezen múlik az üdvösség. Józsefnek az volt az álma, hogy Máriával szép családot alapít, lesz sok gyermekük, eljárnak a zsinagógába, élik az egyszerű emberek imádságos, isteni életét. De az álma meghiúsult, amikor megtudta, hogy Mária gyermeket vár. Napokon keresztül töprenghetett, elindult egy belső úton, az igaz ember útján, amely azt jelentette, hogy nem akar bosszút állni a vélt sérelemért. Elkezdett gondolkodni azon, mi jót lehet tenni ebben a helyzetben.  

Hogyan gondolkodik a mai ember? Egyik pillanatban azt mondjuk: szeretlek, és ha a másik olyat tesz, vagy valami kiderül róla, rögtön elfordulunk tőle. Nem vagyunk hajlandók bejárni ezt az utat, a töprengést, nem vagyunk hajlandók odafigyelni Istenre és megvalósítani az igaz emberség, vagyis a szeretet, a jóság útját.

József ezen az úton eljutott saját magától, a sérelmétől Istenig és Máriáig, és azon kezdett gondolkodni, hogy mi lesz ezzel a lánnyal. A törvény szerint nyilvánosan pellengérre állíthatta, megszégyeníthette volna. Nem akart Máriának rosszat, hiszen szerette. Ha isteni szeretettel szeretünk valakit, az nem múlik el, feltétel nélküli. József igaz embersége, nagysága túllép a törvényen, azon, hogy mit tehetne, és elindul azon az úton, hogy mi jót tehetne. Ezért titokban akarja elbocsátani őt.

Egy másik megfontolandó tanítása Szent József magatartásának, hogy tulajdonképpen miért akarta elbocsátani Máriát. Egyes bibliamagyarázók szerint azért, mert rádöbbent arra, hogy a gyermek a Szentlélektől van, az Isten Fia, és nem tartotta magát méltónak, hogy ott legyen a szent gyermeknek a közelében. És akkor álmában megjelent az angyal, elmondta neki, hogy ne féljen magához venni Máriát, sőt meghívást kap, hogy majd ő adjon neki nevet, mégpedig a Jézus nevet, vagyis legyen a gyermek nevelőapja.  Ekkor József fölkelt és megtette mindazt, amit Isten akart.

Az igaz embernek a belső útja ez: Nem akarja megtorolni a vélt, vagy valós sérelmet, nem magához viszonyítja az élethelyzeteit, hanem Istenhez, az isteni szeretethez, az Isten jóságához. Az igaz ember arra törekszik, hogy minden helyzetben valami jót tegyen, hogy magától, az önzésétől eljusson a másik emberig, és ez által eljusson az Istenig.

Szent József bejárta az igaz emberség útját. Meghiúsult az álma, de sokkal nagyobb dolog valósult meg, mert Isten valami nagyobbra választotta ki. Isten mindannyiunkat személyre szabottan valami különlegesre választ ki, amit úgy hívunk, hogy üdvösség.  Ez azon múlik, hogy bejárjuk-e az igaz emberség útját, és teljesítjük-e Isten akaratát.

Az adventi út annak a leképezése, hogy odafigyelünk azokra, akik közel voltak Jézushoz, hogy tőlük tanulva mi is közel kerülhessünk a hozzánk érkező Istenemberhez. Kérjük Istent, hogy minden élethelyzetben tudjunk arra figyelni, hogy beteljesül az ígéret a jövendölés: Emmánuel, velünk az Isten.

A Szent József-templom felújítása több mint nyolc hónapon át tartott. A szentmise végén István atya megköszönte a munkáját azoknak, akik valamilyen formában közreműködtek a felújítási illetve az azt követő takarítási munkálatokban. Külön köszönetet mondott többek között Palánki Ferenc megyéspüspöknek, hogy hozzájárult a határon átívelő pályázatban való részvételért, dr. Seszták Oszkárnak, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Közgyűlés elnökének, dr. Hanusi Péternek, Mátészalka polgármesterének és Kovács Sándor országgyűlési képviselőnek az állami támogatásért.

István atya így fogalmazott, a templom kőből épült, de ami igazán betölti, az a hívek és a lelkipásztorok szíve, amely mindig igyekszik közelebb kerülni Jézus Krisztus szívéhez, Aki jelen van a tabernákulumban.

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Czine Árpád