Pyrker-díjat adományoztak Bosák Nándor nyugalmazott debrecen-nyíregyházi megyéspüspöknek Egerben, a Pyrker Konferencián

Pyrker János László egri pátriárka-érsek születésének 250. évfordulója alkalmából szerveztek konferenciát az egri Líceumban. A konferencián dr. Ternyák Csaba, az Egri Főegyházmegye érseke Pyrker-díjat adott át Bosák Nándornak, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye nyugalmazott megyéspüspökének. 

A Pyrker-díjat – az Egri Főegyházmegye legrangosabb kitüntetését – Ternyák Csaba egri érsek 2020-ban alapította, amely Krisztus evangéliumát hitelesen megélő és tevékenységükkel a főegyházmegye küldetését támogató személyeknek adományozható. A díjazott személyéről a főpásztor dönt a Tanácsosok Testületének javaslata alapján.

Az elismerést Kuklay Antal kanonok és Anna Maria Federici, a Neokatekumenális Út magyarországi itiner katekétája után idén Bosák Nándor, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye nyugalmazott megyéspüspöke, egykori főszékesegyházi kanonok, az Egri Érseki Papnevelő Intézet volt spirituálisa, rektora és teológiai tanára kapta az Egri Főegyházmegye javára végzett kiemelkedő szolgálatának elismeréseként.

A Pyrker-díj bronzból készült, 90 mm átmérőjű plakett, Pelcz Balázs szobrászművész alkotása, mely az érsek portréját ábrázolja PYRKER-DÍJ felirattal.

Laudációjában dr. Veres András, a Győri Egyházmegye megyéspüspöke, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke kiemelte, hogy 20 év alatt egész papi nemzedék nőtt fel Bosák Nándor lelkivezetői és rektori ideje alatt. A jövő papságának formálását következetesen, példamutató alázattal, szelíden, teljes odaadással végezte.

Ternyák Csaba egri érsek nyitotta meg a Pyrker-konferenciát december 1-jén a Líceum Kápolnájában. A főpásztor örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Lilienfeldi apát is elfogadta a meghívást az eseményre. Ternyák Csaba beszédében kiemelte, nagy adomány Egernek, hogy a Jóisten ideadta nekünk Pyrker Jánost. Az ő személye és munkássága előtt szeretnének tisztelegni a mostani konferenciával.

A konferenciáról bővebben ITT olvashatunk.

***

Pyrker János (1770-1840) a lilienfeldi cisztercita kolostorba 1792-ben lépett be, ahol a László nevet kapta. 1796-ban St. Pöltenben szentelték pappá.

A kolostor apátjaként nagy hangsúlyt helyezett az apátság zenei életére, kottákat és hangszereket biztosított a miséken közreműködő kórusok számára. 1819-ben a császár szepesi püspökké nevezte ki, azután már nem tartozott a szerzetesek közösségéhez, ám rendszeresen látogatást tett körükben. 1842-ben, kolostorba lépésének 50. évfordulóján ornátust adományozott a kolostornak. Halála után szívét az egri bazilikában, testét pedig Lilienfeldben helyezték örök nyugalomra.

Forrás: Pap Ildikó/Egri Főegyházmegye

Fotó: Szántó György, Horváth István, Balogh Ferenc

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye