,,Jézus, Aki a mennybe fölment.” – Elmélkedés a Szent László Imaszövetség decemberi rózsafüzér titkáról

Jézus utolsó szavai. (Lukács 24,44-53)

Jézus így szólt apostolaihoz: „Ezeket mondtam nektek, amikor még veletek voltam, hogy be kell teljesednie mindannak, amit rólam Mózes törvényében, a prófétákban és a zsoltárokban írtak. ”Ekkor megnyitotta értelmüket, hogy megértsék az Írásokat, s így folytatta: „Meg van írva, hogy a Messiásnak szenvednie kell, és harmadnap fel kell támadnia a halálból. Nevében megtérést és bűnbocsánatot kell hirdetni minden népnek Jeruzsálemtől kezdve. Ti tanúi vagytok ezeknek. Én meg kiárasztom rátok Atyám ígéretét. Maradjatok a városban, míg fel nem öltitek a magasságból való erőt.”

Ezután kivezette őket Betánia közelébe, és kezét kitárva megáldotta őket. Áldás közben megvált tőlük, és fölemelkedett az égbe. Leborulva imádták, aztán nagy örömmel visszatértek Jeruzsálembe. Mindig a templomban voltak, és dicsőítették az Istent.

Elmélkedés

December hónapnak különös fényt és bensőséget ad, hogy Jézus születésének ünnepére készülünk. Karácsony a szeretet ünnepe. Fölidézzük, és újra átéljük azt az örömet, hogy emberként született és velünk van az Üdvözítő, velünk van az Isten. A Szent László imaközösség keretében pedig ebben a hónapban, Rózsafüzér imánkban ezt a titkot ismételjük: Aki a mennybe fölment. Jézus közénk jött, és feladatát elvégezve visszatért az Atyához.

Ez Jézus emberi (földi) életének teljes íve, megváltásunk beteljesedése. Az Isten Fia közénk jött, emberként, testvérünkként végigjárta útját. Küzdelmes és dicsőséges volt ez az út. Hűségesen végigjárta útját, elvégezte feladatát, és hazament a Mennyei Atyjához: Fölment a mennybe! Ez Jézus életének pályája, indulása és célba érkezése. Ilyen lehet a mi életünk is, ha Jézus nyomába szegődünk, és vele közösségben járjuk utunkat. A Rózsafüzért imádkozva Máriával együtt követjük Jézust, és személyes életünk bármelyik szakaszában járunk, bármilyen próbatételt is éljünk át, ez a két pont, Jézus születése és mennybemenetele egyensúlyban tart bennünket. Karácsony a szeretet gazdag világát tárja föl, a mennybemenetel pedig a bizakodó reményt tartja izzásban bennünk.

Imádkozzál értünk Istennek szent Anyja, hogy méltók lehessünk Krisztus ígéreteire.

Bosák Nándor nyugalmazott püspök

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye