Debreceni püspökök a Libri Könyvesboltban

Útjaink címmel, december 2-án, pénteken délután 5 órától Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek, metropolita és Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke közös római zarándoklatukról és Ferenc pápával való találkozásukról számolnak be egy csésze kávé mellett a Libri Könyvesboltban.

A debreceni püspökök ökumenikus zarándoklaton vettek részt 2022. szeptember 27. és 30. között Rómában, ahol Ferenc pápával is találkoztak. 

Debrecenben három keresztyén felekezet püspökségének van székhelye. A református, a római katolikus és a görögkatolikus püspökök testvéri kapcsolatban vannak egymással a városban, aminek jele az is, hogy a három egyházfő havi rendszerességgel találkozik egy informális beszélgetésre és közös imádságra.

Ez az ökumenikus lelkület illik is a hely szelleméhez, hiszen Debrecen az a város, ahol három évtizeddel ezelőtt – 1991-ben – II. János Pál pápa elhelyezte a felekezetközi megbékélést jelképező koszorút a 17. századi ellenreformáció idején üldöztetést szenvedett protestáns prédikátorok emlékművén, a gályarabok emlékoszlopán.

Fekete Károly református püspök, Palánki Ferenc római katolikus püspök és Kocsis Fülöp görögkatolikus metropolita 2017-ben, a reformáció kezdetének 500. évfordulóján, közösen látogattak el Genfbe, ahol találkoztak Olaf Fykse Tveittel, az Egyházak Világtanácsa akkori főtitkárával is. A három püspök mostani római látogatása ennek a közös ökumenikus utazásnak a folytatása, amely a covid-járvány miatt eddig váratott magára.

A beszélgetés előtt délután 4 órától a Csokonai Fórum színház bejárására invitáljuk az érdeklődőket.

Találkozzunk 4 órakor a Csokonai Fórum bejáratánál (Fórum főbejáratától jobbra), Csapó u. 30.

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye