FELELŐSSÉG – FAVÉT – Fiatalok A Világ Életéért Találkozó – 2022

„Ügyeletes tanárként a nagy misztériumjáték alatt a kulisszák mögött felügyeltem a csendre. Dolgom nem sok volt… Ezek a gyerekek olyan szépen, szervezetten tették a dolgukat, hogy öröm volt nézni. Mindenki – legyen akár kellékes vagy főszereplő – komolyan vette a feladatát, s száz százalékkal koncentrált. Az idei FAVÉT üzenete itt is tapintható volt: mindenki érezte az előadás sikerességéért a saját felelősségét. Ezerrel pörögtek. Sokszor szinte szaladva jöttek le a színpadról, hogy a következő jelenetben időben jelenhessenek meg a megfelelő jelmezben. S mindezt tették úgy, hogy közben a szemük ragyogott. Nagy élmény volt látni az előadásnak ezt az oldalát is.”

Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepén, 2022. november 19-én szombaton ismét több száz fiatal érkezett a 18. alkalommal megrendezett Fiatalok A Világ Életéért Találkozóra, ahol az idei téma a FELELŐSSÉG volt.

Szombat délután három óra körül teljes sötétség volt a nyíregyházi Szent Imre Gimnázium kápolnájában. Több mint négyszáz fiatal és kísérőik ültek a padsorokban, és több mint száz fiatal figyelt és várakozott a folyosókon és az öltözőkben. Tíz fehér ruhás lány haladt a színpad felé, gyönyörűen világító mécsesekkel a kezükben, hogy előadják egyszerű, de gyönyörű táncukat, vagyis a tíz szűz példázatát. Miközben a Vőlegény, vagyis az Úr, finom mozdulatokkal felsegítette őket és bevezette az okos szüzeket az Ő házába, nem tudtam másra gondolni, csak a kérdésre, hogy vajon én is ott leszek-e majd köztük.

A jól ismert példázat egyike volt a tartalmas napot záró „nagy misztériumjáték” tizenhárom jelenetének. A délelőtt folyamán a fiatalok Fehér-Nagy Betti szentimrés öregdiák, mentőtiszt tanúságtétele, Körei László egyetemi tanár és Olaj Anett életvédő édesanya – az abortuszon átesett nők lelki támogatásában elkötelezett Ráhel Szőlőskertje mozgalom koordinátora – tanúságtételei és előadásai, és a kis misztériumjáték segítségével foglalkoztak a felelősség témájával. Palánki Ferenc püspök atya mutatta be a szentmisét a fiatalok körében szolgáló iskolalelkészekkel és plébános atyákkal együtt, majd a diákok csoportbeszélgetéseken is megoszthatták gondolataikat, meglátásaikat. Természetesen mindenki feszülten várakozott a nagy misztériumjáték előtti percekben, miközben a száznegyven főt számláló szereplők és kellékesek a kollégiumi nagytanulóban imádkoztak és hallgatták meg lelkivezetőjük, Nagy Csaba atya buzdítását.

Így írnak élményeikről, véleményükről a szereplők, szervezők, és a rendezvényre érkezett vendégek:

„Először tudtam nézőként részt venni a FAVÉT-on. Engem nagyon megérintett az egész előadás. A kis misztériumjáték és Olaj Anett tanúságtétele mélyen a szívemig hatott és nem tudtam könnyek nélkül végig nézni és hallgatni. Hányszor, de hányszor megtapasztaljuk életünkben, hogy ha el is esünk és a legmélyebbre kerülünk, Isten hatalmas szeretetével ott van és nyújtja felénk a kezét, hogy felsegítsen minket. Nekünk csak bele kell kapaszkodnunk. A nagy misztériumjátéknál jó volt látni, hogy a sok fiatal mennyire azonosulni tudott a szerepével, és teljes átéléssel adták elő a bibliai jeleneteket. S a háttérben szorgoskodó kellékeseket is jó volt látni, hogy csendesen tették a dolgukat és közreműködésükkel is szebbé tették a misztériumjátékokat.”

 „A Salamon ítélete jelenetben szerepeltem, és a kezemben kellett tartanom a négy és fél hónapos Misikét, az idei FAVÉT legfiatalabb szereplőjét. Eszméletlenül aranyos volt. A rokonságomban nem született baba mostanában, így el tudom mondani, hogy én ennyi ideig ilyen pici gyermeket még nem fogtam a kezemben, mint ebben a jelenetben. Az elején nagyon izgultam, hogy mi lesz, jól fogom-e megfogni, nem lesz-e baja, de aztán belejöttem. Így belső szemmel is egy élmény volt a Favét, látni az embereken, hogy mindenki izgatottan várja a szerepét, még ha nem mindig sikerült a legjobbat kihozni belőlük. Az előadások is nagyon mély nyomot hagytak bennem, persze jó értelemben, főleg Olaj Anett előadása. Hatalmas élmény volt számomra a Favét, sok boldog emlékkel, és jó gondolatokkal gazdagodtam általa!”

„Nagyon jó élményekkel gazdagodtam, csodálatos közösség alakult ki az évek során, akikkel csupa boldogság részt venni ebben, még ha fáradtak is voltunk sokszor. Nagyon szerettem szerepelni ebben, tavaly kellékes voltam, ami szintén csodás volt.”

„Jó érzés volt látni hogy a mostani szentimrések ugyanolyan lelkesedéssel csinálják a FAVÉT-ot mint anno mi.”

„Jó volt látni, ahogy egy álom megvalósul. Nagyon kiforrottnak találtam a kis misztérium játékot. Nagyon meglepett és rendkívül jó ötletnek találtam a nőgyógyász behívását. Hogy ennyire közel hozta az élményt a gyerekekhez, hiteles lett tőle az előadás. A nagy misztériumjátékban is szépek voltak a háttérképek. Jók voltak a zenék, és jól voltak a jelenethez igazítva. Szépek voltak a nagy, sokszereplős beállások: Jézus megkeresztelése, Golgota, Pünkösd, Szentlélek lángja…”

„Minden egyes pillanatát élveztem, sose cserélném el semmire sem ezeket a csodás emlékeket, ameddig itt fogok tanulni, mindig jelentkezni fogok.”

Mindenki nagy izgalommal várta Csaba atya bejelentését a következő FAVÉT témájával kapcsolatban. Kérdezgettük őt a FAVÉT előtti napokban, a próbákon is, de ő csak a szombat esti ismétlés után hirdette ki, hogy a FAVÉT 2023 témája a MISSZIÓ lesz. Szerintem mindent elárul a FAVÉT-hoz való hozzáállásunkról az a tény, hogy már az „after party” díszvacsoráján a jövő évi misztériumjáték jeleneteiről gondolkoztunk, és hogy a mai napon is az órák közti szünetekben kisebb csoportokban már konkrétan azt tervezgetjük, hogy Jézus majd milyen módon emelkedik a levegőbe a tanítványok szeme láttára… Úgyhogy FAVÉT 2023 – készülődünk!

Szeretettel gondolunk egyházmegyénk minden diákjára, családjaikra, minden iskolaközösségre és áldott adventet, boldog karácsonyt kívánunk!

A FAVÉT szervezői

Fotók: Zagyva Klára tanárnő, sajtóapostol, valamint a Szent Imre gimnázium diákjai

Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye